用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問各位家中年輕人會唔會永遠做卷都錯多項選擇題? ...
go

請問各位家中年輕人會唔會永遠做卷都錯多項選擇題? [複製鏈接]

小女中三,今日食晏打俾我,佢超 咁話 UT 數學, 30分滿分,當中6題共9分係選擇題,佢錯咗一半,得25.5/30.
同樣嘅錯亦出現喺 chem, phy, geog, econ history......
請問如何能改善呢?真係唔知係咩問題(如果係概念不清,長答又唔知點可以啱到)
   2    0    0    0

回覆 YolandaTam 的帖子

RELAX 啦, 有26/30 已經好好啦

妹妹頭 發表於 19-3-18 14:15
回覆 YolandaTam 的帖子

RELAX 啦, 有26/30 已經好好啦

謝謝你呀,其實我都有同佢講,分數嘅嘢有上有落,小事嚟,最緊要識嘢,概念清楚。
係佢唔 relax 呀,話攞唔到 A  
佢想 DSE 數摘星 (因為語文差),所以好緊張

選擇題如果只係單一選項還好,但一遇到(A) I, II (B) I, III (C) II, III (D) I, II and III.......呢的錯硬

ilyrd 發表於 19-3-18 15:37
選擇題如果只係單一選項還好,但一遇到(A) I, II (B) I, III (C) II, III (D) I, II and III.......呢的錯硬 ...

係呀係呀,呢啲超難,佢就係成日錯呢類,Physics 錯最多

YolandaTam 發表於 19-3-18 15:45
係呀係呀,呢啲超難,佢就係成日錯呢類,Physics 錯最多
未打通任督二脈,冇辦法.的野未夠通透,成日比的模凌两可玩死...

ilyrd 發表於 19-3-18 15:49
未打通任督二脈,冇辦法.的野未夠通透,成日比的模凌两可玩死...

YolandaTam 發表於 19-3-18 14:10
小女中三,今日食晏打俾我,超  ,佢話 UT 數學, 30分滿分,當中10分係選擇題,佢扣咗 4分,得26/3 ...

Maths叻嘅都係睇MC表現,長題目點會唔識做。

Maths同Phy/Chem唔同,Phy/Chem多數係concept問題。Maths多數係唔小心或者有trick(因為要快),但計錯咗出嚟嘅答案又會喺選項出現。

小女中三,今日食晏打俾我,超  ,佢話 UT 數學, 30分滿分,當中10分係選擇題,佢扣咗 4分,得26/3 ...
經常有此情況, 你女个分超好
我只要唔係啊女唔係最差個個, 我收货
不过你地要KEEP 住拎A,
往往會造成壓力好大

ilyrd 發表於 19-3-18 15:37
選擇題如果只係單一選項還好,但一遇到(A) I, II (B) I, III (C) II, III (D) I, II and III.......呢的錯硬 ...
依個十做九錯

有冇派卷?可以睇翻點樣錯,知道如何補救?

Band5 發表於 19-3-18 18:39
有冇派卷?可以睇翻點樣錯,知道如何補救?

原來係6條 MC 佔9分, 佢錯3條。
其中兩題要返去問老師(集我哋三人之力,一題懷疑題目有問題,另一題唔知錯乜)。

YolandaTam 發表於 19-3-18 19:48
原來係6條 MC 佔9分, 佢錯3條。
其中兩題要返去問老師(集我哋三人之力,一題懷疑題目有問題,另一題唔知 ...

問咗我仔:
1) UT, MC共10題/20分,佢錯咗1題,取18分。

2)期考,MC 共36題/36分,佢錯咗2題,取34分。

同意LINGCHIBABA所講,數學高分,MC是主戰場。

October. 發表於 19-3-18 20:08
問咗我仔:
1) UT, MC共10題/20分,佢錯咗1題,取18分。

勁!

你女成績己經好好平時再操吓卷,熟悉多啲題型,依家先中3,提升幾分絕冇問題。

LingChiBaBa 發表於 19-3-18 16:33
Maths叻嘅都係睇MC表現,長題目點會唔識做。

Maths同Phy/Chem唔同,Phy/Chem多數係concept問題。Maths多 ...

咁係咪都係靠多做同嚴謹呢?

小女中三,今日食晏打俾我,佢超  咁話 UT 數學, 3 ...

Grade

/ 190 (%)

/ 183 (%)

/ 183 (%)

/183 (%)

/184 (%)

/201 (%)

5**

169 (90)

170 (93)

171 (92)

169 (93)

170 (92)

178 (89)

5*

158 (83)

159 (87)

160 (86)

159 (87)

160 (87)

163 (81)

你女呢個分已經有5*, 到時再操下卷,鞏固下。

October. 發表於 19-3-18 21:24
你女呢個分已經有5*, 到時再操下卷,鞏固下。

多謝鼓勵

YolandaTam 發表於 19-3-18 21:15
咁係咪都係靠多做同嚴謹呢?

亞女有8X分,其實唔錯,即基本是係好OK。要進步嘅就要操卷,記得計時,迫自己逐漸做快D。到時先有多出嚟嘅時間check卷。

另外,學校數學測考係已有知識,會唔會係錯喺D唔係新教嘅topic?

LingChiBaBa 發表於 19-3-18 21:32
亞女有8X分,其實唔錯,即基本是係好OK。要進步嘅就要操卷,記得計時,迫自己逐漸做快D。到時先有多出嚟嘅 ...

一時時啦我估......我係文人,唔多清楚。聽老公講就話有時係無聊錯,有時係唔夠時間,即係長答做得太慢(佢先做長答)。我估你提議嘅方法應該得。多謝你。
‹ 上一主題|下一主題