用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 「小朋友讀唔到書=人生玩完?」
樓主: BK_Milk
go

「小朋友讀唔到書=人生玩完?」

brother4 發表於 19-3-26 01:13
讀書叻又如何?好似youtube有講拔尖入本地大學XX金融,畢業三年揾不到工作!
...

1。一個例子你想証明讀書叻無用?天真了。

2。你真的認為讀書叻無用,其實無問題,你有權。但為何認為香港讀不到,外國升學就一定搞掂?認為讀書叻無用不如乾脆不讀大學就好了。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-3-26 01:33
1。一個例子你想証明讀書叻無用?天真了。

2。你真的認為讀書叻無用,其實無問題,你有權。但為何認為香 ...

其實讀到書不等於-生勝利组

brother4 發表於 19-3-26 07:15
其實讀到書不等於-生勝利组

除了數學同邏輯,呢個世界有那些東西是一定的呢?是機率問題。

讀書,明事理。

Xxxxxxxxxxx

你說:

讀書叻又如何。

又說,讀書叻唔一定=人生勝利組。

又講子女考尾尾無所謂。

有呢幾樣看法沒有問題,但你又說子女出國留學便可。即然又如何,唔一定加無所謂,使乜出國留學?就咁輟學可以了,係嗎?

BK_Milk 發表於 19-3-18 11:53
作者: 茄莉姨姨

今時今日,中學學位是必要的。

至於大學,有很多中外的富豪都沒有完成大學學位。當然他們絕對有能力完成幾個學位,但為什麼要放棄呢?相信他們是已經感到「讀書的限制」。其實書或知識是前人的,大多數人所掌握的,咁試問你還有可能靠這些舊有的智慧去找到未來嗎?再者opportunity cost, 年輕是最大的資產。搏一搏,單車都變摩托!

利申:我也是靠讀書創富的一群,但有時也會胡思亂想,讀咁多書真的是好事嗎?頭腦總覺得轉不行,還是爭少少。到頭來人也老了,與年輕人比較,機會也少了。

mytambb 發表於 19-3-27 09:56
今時今日,中學學位是必要的。

個人認為, 太職業導向的學科不必要去讀(醫科另計, 因為有制度保障就業).

因為在大學或教科書讀到既, 永遠係跟業界差好多年...

話說回頭, 我都會勸後輩大學揀優先揀專業科目, 主要係成本效益問題. 有些非專業熱門高分科目, 要避!

所以, 而家有好多人嫌棄工程科, 話係水泡科, 我反而認為係BARGAIN!

MNIF 發表於 19-3-24 13:32
甚麼是人生?誰能告訴我?

M先生,你已過不惑之年,仍會對人生沒有認知嗎?

人生就是一輩子呀。

「人生玩完」指他一生沒有希望呀。

retriever 發表於 19-3-25 08:57
大學之道,在明明德。求學係明道理,唔係求財。但今時今日,成功標準係有財富。

在發展迅速既社會更甚。 ...

人生成敗係睇錢的話,你人生會好無意義。

你定個數來睇下。

MNIF 發表於 19-3-28 17:51
多謝賜教。慚愧啊,確實我對人生沒有認知。我從那裏來?死後往何處?活著到底為了甚麼?許多事情真的未弄清 ...

先生太謙了。

我不能為你解答,人生哲學各有想法,而且答極也未必滿意的。

我從簡單處想自己:
我從那裏來? - 從父母而來
死後往何處? - 死後我已不活了,還可往何處去呢
活著到底為了甚麼?- 活著為了做有意義的事

到底什麼比什麼有意義,真是人人不同
父與子可以不同
過去與將來可以不同

如此簡單的想法,可謂天真

nkd 發表於 19-3-28 16:50
人生成敗係睇錢的話,你人生會好無意義。

你定個數來睇下。

咁岩睇到(睇返)....

呢條友我覺得係成功人士, 不過搵唔到咩大錢...

應該亦唔係EK BABA MAMA 心中既成功人士...

http://www.linuxandubuntu.com/home/richard-stallman-one-of-my-favorites-gnulinux

BK_Milk 發表於 19-3-18 11:53
作者: 茄莉姨姨

香港唔會餓死人。

但辛苦十幾年,之後幾十年條路就舒服。何樂不為?

回覆樓主:

以前就肯定唔係! 而家就唔知啦,依家揾工份份都話要大學畢業,crazy㗎!
人為善~ 福未將至, 禍巳遠離 .....

lilylilyc 發表於 19-6-4 00:26
以前就肯定唔係! 而家就唔知啦,依家揾工份份都話要大學畢業,crazy㗎!

香港現在大學學位甘多,有個基本學歷唔難,但出來做野,一講做人態度,二講自己眼界眼光(選對行及老闆),三講人際,四講外表(靚仔靚女)升得快,五先講張沙紙吧。

所以小二讀唔到書,就話玩完,太快下定論