用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如何定小朋友是否合適到英國寄宿留學?Y7/Y8 ...
go

如何定小朋友是否合適到英國寄宿留學?Y7/Y8 [複製鏈接]

本人覺得在香港讀書壓力大,小朋友只有讀書及補習及回家打機
希望小朋友可到英國寄宿留學可輕鬆學習,參加更多課外活動及增加自信心

但小兒英文串字(書寫)能力比較弱,擔心跟不上.讀書沒主動力因為自小是被動學習及被溫習
沒自信心因學校其他同學成績太勁
現在P6愛打手機遊戲及開始青春期的反叛行為

英國寄宿留學校如何幫到小朋友?

5    0    0    0

零極限 發表於 19-3-17 11:52
希望小朋友可到英國寄宿留學可輕鬆學習,參加更 ...
英文不好學校會要求你補習英文。沒問題

醒目開學勳章

Y7/y8 去寄宿,會唔會變得冇王管,仲容易打多啲機呀?

有沒有家長可以分享一下學校如何處理Y7/Y8使用手機的情況?
🙏🙏

英國的寄宿學校大部分已規定好使用手機時間,尤其是於Y7,而Y8會逐漸放鬆,但都不是冇王管的,所以不要太擔心小朋友於英國寄宿期間過度使用手機玩遊戲。而且放學後小朋友需要參與課外活動,英國的寄宿生活是比較忙碌的,當然視乎學校宿生多與少啦。

女兒於農曆新年到投考的英國寄宿學校住了一晚體驗宿生的上課和住宿環境,在那一晚,她完全沒有發WhatsApp 訊息給我們,翌日她回來問她為何沒有任何訊息,她回答是學校課後活動多姿多彩,忙得連手機也沒時間查看。所以,不用太擔心到時小朋友用手機沒人管的問題,當然,也要向學校查詢學校有沒有限制宿生使用手機的時間,因每間學校的處理不一,向學校查詢比較直接

回覆樓主

不要神化任何一個地方的教育制度。

小朋友英文程度增強後才去英國比較好,因為如果小朋友溝通唔到就會產生學習不愉快,家長會好擔心。
加上英文程度比較弱,揾英國寄宿學校會難揾一些學術比較好的,倆者要取捨,揾agent評估吓。

回覆樓主

可以找一些校風較嚴學校,或者找Agent 時,將你孩子問題講出 ,讓他們幫你選合適學生。

相信英國大部份寄宿學校晚上都會收電話, 但都會有些例外 。至於英文不好, 學校都會安排EAL , 但我建議出國前先補下/加強英語, 到當地與同學溝通到就會適應快 。

但出國讀書唔代表到解決現時在香港的問題 。

醒目開學勳章

回覆樓主

Agent 大多數會幫你求其搵,但一定唔會認,仲會話好適合你小朋友..... 佢哋最想快D做成單生意。

醒目開學勳章

點解唔大個D先去寄宿?

Y7/8 無論邊間學校都必定收手機, 8點幾就要瞓 (我連佢去寄宿家庭度,都同監護人夾好, Set咗規矩維持收機同早睡早起) 最重要係佢地好鼓勵學生, 令小朋友有自信會做好每一科, 唔同香港啲老師本身都壓力大, 對住小朋友咁mean, 佢地有信心就唔會抗拒啲科目, 不過一開始係絕對會喊到傻, 但半個學期之後已經融入晒, 撇除父母會好唔捨得, 我覺得呢個年紀去真係最好, 再大啲先去, 好多嘢已經定晒, 好難改變

低年級既學生,學校通常要收手機!我女兒既學校就要會在星期六下午放學後,及星期日才給手機!而且就算比左手機佢,我女都未必會用,因為學校有好多活動安排比佢所以有時候我地打比佢,都係無人聽電話!我個人認為,無話幾多年級適合去留學,最重要係佢自己想去!我個囡11歲去讀yr7,佢本身想去,加上學校生活多姿多彩,完全沒有適應問題!依家佢返黎香港,反而同我講好掛住學校同學,飛返去既時候唔係話好掛住我地,而係話好嘢!可以返去見佢既朋友!

blue_label 發表於 19-6-6 17:26
低年級既學生,學校通常要收手機!我女兒既學校就要會在星期六下午放學後,及星期日才給手機!而且就算比左 ...

咁都幾好喎,你女適應得好好

我覺得要睇小朋友本身性格, 我女中三自理能力較好, 而她自己都想去,我就會放心她去! 我仔小五自理能力差, 而他自己又吾想去,所以未有打算!

呢個情況
中1好過去
寄宿中學
‹ 上一主題|下一主題