用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名幼PN世襲化越來越嚴重
go

名幼PN世襲化越來越嚴重  

kayan5655 發表於 19-3-16 15:27
剛剛上呢個討論區不久, 但就最近放榜的n班大戰觀察,有以下一項或多項條件的bb好像比較受名幼pn班歡迎:1. ...

已經完全唔知收生有咩準則,依個遊戲好難玩,救命

剛剛上呢個討論區不久, 但就最近放榜的n班大戰觀察,有以下一項或多項條件的bb好像比較受名幼pn班歡迎:1. ...

恕我未能完全同意,每個人的哥哥,姊姊之前都是1st order,未有sibling㗎喎......
讀了Playgroup 而未能成功的人又未必上來同人講

完全同意。我仔係N 無,去in Victoria PN 係全group 裏面唯一由頭到尾全部做晒,但老師眼尾都冇望下,circle time 又冇過來傾下,只是同group 裏面兩個有sibling 既家長傾計。當然最後Second in 都冇。

PG 位多過 PN 位,學校俾 PG 學生priority 好正常。Sibling 有優先又一直都係,而家仲加埋家長自己係當年學校畢業生嘅 priority!

所有私校收生標準都唔會公開,自己今年經歷PN interview,整體都係覺得名校一般揀家長多過揀小朋友。呢個遊戲規則雖然唔中意,但唔覺得好出奇。

最重要其實都係家長點樣教,小朋友成長開唔開心。學校質素係重要,但影響力其實無咁大。

kayan5655 發表於 19-3-16 16:21
回覆 kayan5655 的帖子

岩岩聽聞名幼會歧視身材矮小的bb,第一,幼稚園學生經常因病缺席會影響學業成績直 ...

世事都俾你看透了。

有些神秘戶每當見到 VS 帖子時,也總會長篇大論地代表該學校回應䕶航(當然也有人理解為用家分享),旁觀者要理性分析一下好了。

這個社會,到處都有不公平的地方,做家長的真是要懂得放鬆自己,身邊的小孩子也會開心點。PN interview 只是開始,還有慢慢長路要走呢。

kayan5655 發表於 19-3-16 19:08
回覆 ricemanhk 的帖子

你嘅講法係商業社會金錢壓過一切,就算唔認同都要接受現實, 但呢個講法跟道德教育 ...
每間學校都有好有壞,你唔中意名幼,仲有好多其他學校揀,無人逼你去讀。
收生剩睇學生表現,咁就只收大B? 或者果日小朋友狀態唔好,咁就無? 定係大抽獎,咁就人人平等?

每個家長都有選擇嘅權利,學校揀你,你都揀學校。揀間你認同辦學理念嘅就得,無需同其他人比較。

回覆樓主:

如果連弟妹也不收很沒人情味

其實睇下呢個用戶淨係post過d咩,就知發生咩事啦。

有人唔忿氣冇好offer就話人地有priority又歧視。自己都講明自己做邊行咯。

大家唔需要太在意。

我大女當年是細B, 身高亦只有3 percentile , 據樓主咁講,應該都歧視到唔使旨意有書讀了。

不如樓主嘗試調整下自已的心態,計劃下咁樣培育自己的小朋友,下年捲土重來。

有啲幼稚園可以優先甚至直接上小學,咁算唔算利益衝突?同PG優先上PN又有咩分別?