用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC vs DGS
樓主: blanky
go

SPCC vs DGS   [複製鏈接]

ABCdoreme 發表於 19-3-16 23:56
如果住九龍呢?去女拔20 分鐘已到,值不值得去SPCC 呢?

中學咁忙驚唔夠時間用

如果以返學近去選, 又好似忽略咗學校優點喎

如果選近, 我囡應該同 Yanamami個囡做咗同學lu, 自己坐巴士返學都係10 分鐘, 而家返SPCC我地車佢出MTR, 佢自己再轉12A返學, 都要30 分鐘

但係佢鐘意男女校多dd,  有D 男仔傻吓傻吓溝淡D, 冇全班女仔咁多小氣嘢發生, 有IB揀, 同比較多冇體藝同學, 唔洗成日放學練嘢, 做project應該易夾d (阿囡諗嘢嘅思維, haha)

亦有小學同學小學插班去DGJS, 收到SPCC offer都冇走, 其實佢返SPCC近過返DGS

velma 發表於 19-3-17 13:07

如果選近, 我囡應該同 Yanamami個囡做咗同學lu, 自己坐巴士 ...

如果我女肯早起身半个鐘同肯著旗袍,都做左你女同学了~

Yanamami 發表於 19-3-17 13:16
如果我女肯早起身半个鐘同肯著旗袍,都做左你女同学了~

DGS件校服又確係靚

velma 發表於 19-3-17 13:19
DGS件校服又確係靚
佢多肉,唔想校服太顯身材,又粗鲁,喜大踏步唔要做淑女

Arabellahk 發表於 19-3-16 14:59
學術SPCC
一定SPCC好d?尤其比較吓2018DSE

velma 發表於 19-3-17 13:07

如果選近, 我囡應該同 Yanamami個囡做咗同學lu, 自己坐巴士 ...

我女由屋企出發,行過dg就腳程約15分鐘,返SPCC就30分鐘,係香港站坐小巴上去朝早比12A快上車

回覆樓主:

題外話, SPCC小學上嘅就多數住香港區啫, 外來生住九龍多喎, 估計3:7 比例

scwli 發表於 19-3-17 14:02
一定SPCC好d?尤其比較吓2018DSE
DGS 2018 DSE  成績好好,之前一兩年考的不算好。SPCC比較穩定。

velma 發表於 19-3-17 14:42
題外話, SPCC小學上嘅就多數住香港區啫, 外來生住九龍多喎, 估計3:7 比例
...

del…

velma 發表於 19-3-17 14:42
...

其實有很多同學住新界:  沙田、大埔、深井、-屯門、元朗、 將軍澳也不小。

回覆 b3410 的帖子

都係第一第二啦。
唔算好,咁qc 喇沙嗰啲點算?

選中學都係好重要嘅過程。
2間直資學校,各自盛載自己嘅傳統去提供良好教育,校服都反映左一定嘅氛圍。
無論係家長做最後決定,或者囡囡自己揸主意,都適宜好好相互交流一下,交換一下期望,有利調節未來中學生活未知嘅人事物。

Sheep06 發表於 19-3-17 14:58
其實有很多同學住新界:  沙田、大埔、深井、-屯門、元朗、 將軍澳也不小。
...

oh!  我指九龍呢邊

做完決定,那代表要專注投入一間「自己的中學」。

習慣有家長支援的,上中學會發展新嘅學習步伐,家長自己要有認知,要跟囡囡協調。
一向自主學習嘅,上中學後,家長可能感到更有距離感。
那,焦點放那?我自己覺得保持良好溝通,經營某種相互成長嘅關係係我自己睇重嘅。有近半年時間去預備。

前人考咩成績,係好客觀嘅參照,自己點去用6年時間去學習,先係重要,入學之後去探索自己可以用同有興趣嘅人事物,發展個性同社交能力,係中學生活嘅大課題,考試升大學返而係一個急唔嚟嘅過程,每年有學習目標,唔偏離主車群,保持積極學習態度,問題總可以解決。
如果個人體藝已經有發展方向,有出色表現,那選擇那一間都差唔多。如果對參與那個水平比賽或者出賽機會特別在意,就要細心考慮,可能選擇SPCC 有更大發展空間。

回覆 ABC-DAD 的帖子

體藝視乎個女專精邊一/多項,自身水平以及想追求出賽機會/交手平台。
兩間學校喺各方面成就及機會如何,學體會/傳媒都有廣泛報導,不一一細數了。

b3410 發表於 19-3-17 14:52
DGS 2018 DSE  成績好好,之前一兩年考的不算好。SPCC比較穩定。
要比較這兩間top schools, 5+, 三大,人均5+% 可能未必夠代表性。可能比較5*+%更貼切。DGS 每年都公開5**,5* %, 雖然冇SPCC 同樣數據,但以2018DSE計,相信DGS 三主科英文,中文,通識5*+應該係強到冇朋友,其中英文5** 40%, 5*+ 72%。我個人應為两科語文最重要。

ucw 發表於 19-3-17 15:53
回覆 ABC-DAD 的帖子

體藝視乎個女專精邊一/多項,自身水平以及想追求出賽機會/交手平台。
可否具體啲講,想同我講咩?
我閱讀理解差。

我提議升中家長唔使去比較兩間學校往積,宜多瞭解自己囡囡發展方向在那一間起到相得益彰嘅果效。

入到DGS同SPCC的, 成績都已經好標青了, 邊間成績好D已經唔係top priority
反而會重視男女校定女校的問題
我本身女校出身, 比我再揀會選擇讀男女校
‹ 上一主題|下一主題