用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 劍橋英語、聖三一、GAPSK普通話課程對升小一真的有幫助 ...
go

劍橋英語、聖三一、GAPSK普通話課程對升小一真的有幫助嗎? [複製鏈接]

小朋友19/20讀N1,網上有啲家長話有多幾張cert旁身,叩小一門就無咁輸蝕~仲叫我幫小朋友參加下啲朗誦比賽添。。。C6唔信有幫助,叫我唔好嘥錢~

我無乜育兒經驗,所以想請教下各位媽媽~
   0    0    0    0

回覆樓主:

你所講既我小朋友全部沒有參加過,只有純為興趣上既音樂班同畫班。佢日日都會去公園玩+瞓2~3小時晏覺。9月將會升讀直資英小。

個人覺得幫小朋友培養閱讀興趣,成效遠比去上乜班乜班有用得多。

scgift 發表於 19-3-17 08:06
你所講既我小朋友全部沒有參加過,只有純為興趣上既音樂班同畫班。佢日日都會去公園玩+瞓2~3小時晏覺。9月 ...

謝謝你的意見^^

相信你小朋友有你陪伴成長童年一定很快樂^^ 我個b一無訓晏覺唔夠休息就會發曬脾氣~

fairladycelica 發表於 19-3-16 09:48
小朋友19/20讀N1,網上有啲家長話有多幾張cert旁身,叩小一門就無咁輸蝕~仲叫我幫小朋友參加下啲朗誦比賽添 ...

以上的試我仔也無考過,朗誦比賽K2時就參加過幾個。老實說,有無獎項與否,我認為讓小朋友參加呢一類比賽可以增強佢地面對陌生人時嘅信心,大膽d, 有獎項當然好好,就算無獎攞也學到好多嘢,對面試表現或有幫助。幾百蚊有時無得慳嘅...

另外,我也十分認同樓上家長所講,陪養小朋友中英文閱讀興趣非常重要,比考certs來得緊要。就算考唔到直私,去到其他津校,若果有良好閱讀習慣的話,學習無往而不利。

p.s. 我仔明年升直資小學,讀學券幼,有上 phonics 及中文認字班但無考過任何 certs,喜愛閱讀 (比較愛看英文書,可自行閱讀 chapter books,中文閱讀能力也在提升中但需要伴讀)
‹ 上一主題|下一主題