用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 IHS 包D乜?
go

IHS 包D乜?

申請visa 已pay 了 IHS, 請問是否一般急症室服務和X-ray都包?孩子剛上體育課摔倒,懷疑骨折,可能要打石膏,不知需要自己另外缴費嗎?

dbc421 發表於 19-3-16 09:03
申請visa 已pay 了 IHS, 請問是否一般急症室服務和X-ray都包?孩子剛上體育課摔倒,懷疑骨折,可能要打石膏 ...

應該唔使

申請visa 已pay 了 IHS, 請問是否一般急症室服務和X-ray都包?孩子剛上體育課摔倒,懷疑骨折,可能要打石膏 ...

Pay左IHS, 可以entitle用英國NHS的服務,包括照X-ray。我仔在箍牙前,是箍牙科醫生安排佢去醫院照牙齒X-ray,之後才正式箍牙,費用全免。

回覆 SYSquare 的帖子

請問怎樣可以要求在英國 cool牙?是否直接跟學校說,小朋友需要cool牙呢? 謝謝指教

JoannMok 發表於 19-3-17 16:09

請問怎樣可以要求在英國 cool牙?是否直接跟學校說,小朋友需要cool牙呢? 謝謝指教 ...

我女去年錄落床撞到面,口腔的牙齒好痛 , 後來護士帶她去看牙醫 , 把乳齒拔了,同時間檢查和拍了X Ray , 前後睇了兩個牙齒 ,兩個牙醫分別說是牙齒不是嚴重問題,不符合NHS免運箍牙 ,  但可以自費箍 , 都是NHS 醫生但以私家形式(咁上下意思) , 全套箍牙約 1.5至2年 , 是一個Package ,£3000左右 ,每2星期覆診一次 。 暫時未去箍 ,咨詢了香港牙醫,比了封信和箍牙的單張比他睇 , 他說很便宜 , 不坊考慮當地箍 。

我仔去年試過受傷骨裂,即日照了X光及做了splint戴著,1星期內骨科覆診全部免費。自己買的保險也沒有需要用上

請問怎樣可以要求在英國 cool牙?是否直接跟學校說,小朋友需要cool牙呢? 謝謝指教 ...

我仔個case 係:
通知學校Medical Centre 想安排仔見牙醫。學校第一步是安排見GP, 之後才約期見Dentist。第一次見Dentist, 只做檢查,Dentist要求半年後會見,並要求仔擦乾淨牙齒,保持口腔清潔。見Dentist 第一和第二次,已事隔一年。Dentist覺得仔牙齒乾淨程度理想,才進一步轉介去見Orthodontist。第一次見Orthodontist, 由佢檢查和confirm仔有無箍牙的需要,如有需要就可以entitle免費箍牙,佢會再約期和安排其他事項。見Orthodontist 一次兩次三次後,才安排去附近醫院照X-ray, 照完,兩星期後就開始箍牙。

1)最重要係有無箍牙的需要?要Orthodontist 確定
2)同埋要睇歲數,要18歲前。假如學生在16,17歲被orthodontist 確定學生有箍牙需要,Orthodontist 會安排箍牙,就算箍牙療程過左18歲都無問題,會complete 整個療程比學生。

回覆樓主:

阿仔剛剛在英國驗血
免費 !

回覆樓主

IHS 在那裏買?自己是否另外要買其他保險?

rainbowbb 發表於 19-3-17 22:08
IHS 在那裏買?自己是否另外要買其他保險?

IHS 即是醫療附加費:每年 300 英鎊*
由 2015 年 4 月 6 日起,英國政府將向修讀為期六個月以上課程的學生,收取醫療附加費,以維持英國國民保健服務(NHS)。申請人須於簽證時繳付整個簽證有效期內的醫療附加費。申請人可於下列網址計算有關費用:https://www.immigration-health-surcharge.service.gov.uk/checker/type

katrinafu 發表於 19-3-17 23:40
IHS 即是醫療附加費:每年 300 英鎊*
由 2015 年 4 月 6 日起,英國政府將向修讀為期六個月以上課程的學生 ...

Thanks
是否需要另買保險?

回覆 katrinafu 的帖子

謝謝你,等我問下我仔學校先

謝謝你

rainbowbb 發表於 19-3-18 13:31

Thanks

我有另外購買留學保險 。

rainbowbb 發表於 19-3-18 13:31

Thanks

我知道有啲學校有事只會送小朋友去政府醫院,唔俾你揀,所以用唔到自己保險。

最好問下學校先。

Chole 發表於 19-3-18 22:44

我知道有啲學校有事只會送小朋友去政府醫院,唔俾你揀,所以 ...

是呀 , 學校通常會帶他們去GP, 有需要入院都會去政府醫院 。
我女有次發燒,由於太多學生病了,被要求離校,去了監護人家暫住,  由於 一直 燒下退下 , 監護人話送去睇私家醫生路程都遙遠, 可以Call了 上門醫生診症 , 憑收據Claim保險的。

Chole 發表於 19-3-18 22:44

我知道有啲學校有事只會送小朋友去政府醫院,唔俾你揀,所以 ...
唔會冇得揀, 家長係絕對有權要求, 只不過啲學校普遍有medical center, 所以通常會見咗駐校醫生/護士先, 最好問下你個監護人, 因為就算學校唔帶, 監護人都可以帶學生出去睇醫生, 唔會俾學校一言堂話晒事

Selina_0519 發表於 19-3-21 14:09
唔會冇得揀, 家長係絕對有權要求, 只不過啲學校普遍有medical center, 所以通常會見咗駐校醫生/護士先, 最 ...

只可以話係真人真事,個小朋友已經lower six,最後誤診,攪到AS 都考唔到。

咁當然,當時係急症,學校 / 學生 / 家長邊個夠牙力我唔清楚。

Chole 發表於 19-3-21 16:52

只可以話係真人真事,個小朋友已經lower six,最後誤診,攪到 ...

誤診咁大件事 。

上個月我女病,她同學校護士講 ,病了成個幾星期都未好過 , 但護士唔太理阿女 , 阿女晚上自行聯絡監護人 , 監護人email比護士叫她們可否帶女去看GP , 如果唔得,她會去學校接走阿女出去看醫生 。  護士第2朝早 即帶阿女看GP ,換過D藥 , 咁就 好了很多 。

所以孩子有甚麼不適,都叫他們直接聯繫監護人 , 他們可隨時接到孩子或安排醫生。