用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於40網旅小
go

關於40網旅小 [複製鏈接]

請問旅小有中學,但睇返資料直上旅中既同學唔多,請問有無人知點解?

唔該晒
   0    0    0    0

hakbb 發表於 19-3-16 02:54
請問旅小有中學,但睇返資料直上旅中既同學唔多,請問有無人知點解?

唔該晒
因為旅港開平中小學,只係同一辦學團體,但係不是一條龍也不是直屬關係。

apple1990 發表於 19-3-16 07:53
因為旅港開平中小學,只係同一辦學團體,但係不是一條龍也不是直屬關係。 ...

原來唔係一條龍,只係同一個名
唔該晒

回覆 hakbb 的帖子

旅小畢業生唔係太多鐘意入旅中,嫌交通唔係咁方便,上年有6個比伊中收左,比例算多。

ying8 發表於 19-3-16 11:03
回覆 hakbb 的帖子

旅小畢業生唔係太多鐘意入旅中,嫌交通唔係咁方便,上年有6個比伊中收左,比例算多。

雖然旅小學生有好多不同b1英中選擇,但旅中都有成8成入本地大學學位,接近b1A水平,出生率高,穩陣起見,好多家長也like旅中,因校風幾好喎!我仔自行應也會選,入了不用煩,以旅小的表現,旅中好like旅小學生!

回覆樓主

中學同小學無關係,甚至不同區
中學喺九龍城校網都大把band 1生收
無必要特別收旅小吧

回覆樓主:

學校既資訊係講考級30內,操行B+,自一,就會有推薦信比旅中。

lazycat317 發表於 19-3-18 02:16
中學同小學無關係,甚至不同區
中學喺九龍城校網都大把band 1生收
無必要特別收旅小吧

必唔必要其實是看成績,旅小成60幾%b1, 不少學校都like. 只是家長見孩子選擇好多,不一定選旅中,因為頭果啲可入更出名的中學。
旅小的Pre S 1 AT考得好,rank order咁前,好多英中都好喜歡。
乜都假,自行面試條queue是看全港次第rank order,其他其實影響不大。根本有些未in見Rank order前已mark住要收了。
九龍城b1學生也不一定間間學校的Rank order前,要睇學校。
旅小有插班生就是九龍城小學轉過來,貪旅小Rank order前。
我只知我工作果區的b1英中校長,一聽旅小畢業生就兩眼發光啫,原因其實好明顯。

‹ 上一主題|下一主題