用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年暑假升中準備工夫一問
go

今年暑假升中準備工夫一問 [複製鏈接]

各位有經驗的媽咪:請問如果小兒今年暑假後升中學,七月公布統一排位結果後有什麼程序需要處理,譬如分班試等等呢?因為我希望安排他去外地夏令營,但是不知道他什麼時候必須要留在香港。先謝!
   8    0    0    0

fuifui 發表於 19-3-15 21:48
各位有經驗的媽咪:請問如果小兒今年暑假後升中學,七月公布統一排位結果後有什麼程序需要處理,譬如分班試 ...

你還是預全個暑假都唔得閒好了

如果唔打算叩門,派位果日,和派位之後幾日,一定要留港。因為取派位證,交去中學正式註冊,分班試都係一起。至於暑期銜接課程,間間唔同,要去問。不過通常在8月。8月尾預留o camp 之類。所以我覺得7月20日至8月10日之間應該比較安全。

b3410 發表於 19-3-15 22:06
如果唔打算叩門,派位果日,和派位之後幾日,一定要留港。因為取派位證,交去中學正式註冊,分班試都係一起 ...

俾着我,3月呈三考完,如果要外遊會揀4月復活節,暑假會留返嚟考Pre S1、升中銜接班、買書、校服之類

小時了了 發表於 19-3-15 22:14
俾着我,3月呈三考完,如果要外遊會揀4月復活節,暑假會留返嚟考Pre S1、升中銜接班、買書校服之類 ...

5tgb    發表於 19-3-15 22:46

各位有經驗的媽咪:請問如果小兒今年暑假後升中學,七月公布統一排位結果後有什麼程序需要處理,譬如分班試等等呢?因為我希望安排他去外地夏令營,但是不知道他什麼時候必須要留在香港。先謝!

會唔會考慮新西蘭?3 月 23 - 24 日有新新西蘭中學招生代表係香港招生,你可以當場直接向學校申請復活節/暑假 short stay.

我用紅色 highlight 2  間新西蘭學術好好嘅兩間學校啱你仔仔。

新西蘭中學展】
【日期:3 月 23 - 24 日 12:00 - 17:00】
【地點:尖沙咀喜來登酒店】
  全港唯一大型新西蘭中學展覽
【AAS 博華 - 新西蘭中學展】
參展中學名單|預先報名:
👆
https://aas.com.hk/nzexpo
電話查詢:2323-3287 (旺角)|2570-5711 (灣仔)

參展院校名單
•Auckland Grammar School https://www.ags.school.nz/at-grammar/international-students/fees/
•Awatapu College
•Bethlehem College
•Epsom Girls Grammar School
•Farm Cove Intermediate School
•Napier Boys' High School
•Nayland College
•Nelson College for Girls
•Nga Tawa Diocesan School
•Pakuranga College
•Palmerston North Boys' High School
•Palmerston North Girls' High School
•Sancta Maria College

•St Paul's Collegiate School (boarding schools) (係北島,唔係基督城) https://www.stpauls.school.nz/page/travel-holidays
Students are also encouraged to travel within New Zealand during their holidays, either with visiting parents, host families, school organised trips or with approved student travel companies.

•Tauranga Boys' College
•Tauranga Girls' College
•Timaru Boys' High School
•Timaru Girls' High School
•Waimea College
•Westlake Boys' High School
•Huntley School
•University of Canterbury International College
•Taylors College Auckland
•The University of Waikato Pathways College

P.S. 紐西蘭清真寺恐攻49死 基督城17航班取消 https://tw.appledaily.com/new/realtime/20190315/1533610/

俾着我,3月呈三考完,如果要外遊會揀4月復活節,暑假會留返嚟考Pre S1、升中銜接班、買書、校服之類 ...
復活節已經要出去玩,暑假還要繼續玩,辛苦2年,全家人都要大放鬆

小時了了    發表於 19-3-15 22:57

俾着我,3月呈三考完,如果要外遊會揀4月復活節,暑假會留返嚟考Pre S1、升中銜接班、買書、校服之類 ...
同意.. 間間中學既S1 預備班都不同.. 仲要做暑期功課.

b3410 發表於 19-3-15 22:06
如果唔打算叩門,派位果日,和派位之後幾日,一定要留港。因為取派位證,交去中學正式註冊,分班試都係一起 ...

你覺得比較安全嘅日子正正係我仔中學要返暑期班嘅日子黎,真係間間學校唔同。
樓主最好自己了解下自己所揀嘅學校幾時要返學較好,

我地都係咁安排,暑假就到時間再外遊就當係 bonus 喇

小時了了 發表於 19-3-15 22:46
會唔會考慮新西蘭?3 月 23 - 24 日有新新西蘭中學招生代表係香港招生,你可以當場直接向學校申請復活節/ ...

有冇澳洲資料呀?樓主真係好多資訊呢!

各位有經驗的媽咪:請問如果小兒今年暑假後升中學,七月公布統一排位結果後有什麼程序需要處理,譬如分班試 ...
只係小小個人2年前自己為小女升中安排,俾你参考吓。

因為小女小學係中文小學升上英文中學,當時中一我最擔心銜接唔到嘅主科係英文數學,好驚小女連數學文字題唔識解題做唔到數,係升中暑假7月中至8月,報咗升中一嘅英文數學暑期班預習中一英文數學,呢個升中一暑期班對我女適應中一數學非常有用。

Gloriasogashiwa 發表於 19-3-16 10:18
有冇澳洲資料呀?樓主真係好多資訊呢!
可以自製外國暑期遊學/交流團(Canda/USA/UK/NZ local Summer School) https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3692428&fromuid=1539350

介紹以下兩間 agent 俾你.
ISEC  國際學生交流中心 ( Australian) http://www.isec.com.hk/?r=app/view&id=26  
Plan 1: 同 agent 講, agent可以暑假安排入讀澳洲公立中學同澳洲中學生一齊上堂, 類似交流生咁

Plan 2: 澳洲 - 珀斯公開團, 有澳洲政府資助, 遊學團費用實惠, 詳情:
http://www.isec.com.hk/uploads/personal/C003480/files/P3_Perth%20-%20compressed.pdf

CJR 思亞 (Australian / New Zealand) http://www.cjredu.com/studytour_mobile/
同 agent 講, agent可以暑假安排入讀澳洲/新西蘭公立中學同中學生一齊上堂, 類似交流生咁

小時了了 發表於 19-3-16 15:35
可以自製外國暑期遊學/交流團(Canda/USA/UK/NZ local Summer School) https://www.edu-kingdom.com/forum.p ...

感謝樓主,是否要好早申請,因未知派位情況。

Gloriasogashiwa 發表於 19-3-16 17:20
感謝樓主,是否要好早申請,因未知派位情況。
建議直接打去 agent 問清楚

回覆 小時了了 的帖子

請問英文數學班可以去哪裡報名?謝謝!

bonbon16 發表於 19-3-16 18:13
回覆 小時了了 的帖子

請問英文數學班可以去哪裡報名?謝謝!

我係 google search "中學數學補習" 而已, 隨便一間咋喎

回覆 小時了了 的帖子

謝謝!我都上google揾吓,做好暑假準備

小時了了    發表於 19-3-16 18:53

Thanks all for the useful information!
‹ 上一主題|下一主題