用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 談幼稚園 12月B,做緊細B,讀緊K1
發新帖回覆
go

12月B,做緊細B,讀緊K1

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
打算做反大B,幾時重讀最好呢?

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
yuitno 發表於 19-3-15 20:34

我認為越細repeat越好,最好repeat K1
小兒情況同你差不多,嚟緊九月會重讀K1

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
Amymichelle 發表於 19-3-15 21:10

我認為越細repeat越好,最好repeat K1

你係學卷幼稚園定私校?

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
yuitno 發表於 19-3-16 23:57
你係學卷幼稚園定私校?

私校

發表於 前天 08:47 |顯示全部帖子

如k3 先repeat小朋友會知道,唔開心, 其他同學朋友仔升小學, 自己留班, 我諗佢地會有心情吧, 我大仔12月尾b,  黎緊留k1,

發表於 前天 18:15 |顯示全部帖子
RaindyCheuk 發表於 19-3-17 08:47
如k3 先repeat小朋友會知道,唔開心, 其他同學朋友仔升小學, 自己留班, 我諗佢地會有心情吧, 我大仔12 ...

K3repeat有多一次考直資或私校機會

發表於 前天 18:21 |顯示全部帖子
K3 先repeat ,小朋友已經知道了,對自尊心我覺得有影響。朋友都升小學了,佢又未必明白你的用意,但可能唔能夠理解朋友們點解個個同佢生活學習模式唔同左,會困惑或不安。

發表於 前天 20:47 |顯示全部帖子
if sure, k1 for sure

發表於 昨天 01:44 |顯示全部帖子

如果你覺得小朋友唔算太落後,可以K2 先重讀,一來可以去某啲小學Interview試實力,二來K2 學嘅野都比K1深,重讀實用啲。

但如果你已經覺得同大B好有距離,不如K1 重讀,俾多一年時間慢慢發展,家長小朋友都無咁大壓力。

發表於 昨天 09:25 |顯示全部帖子
Samantha_Mex 發表於 19-3-18 01:44
如果你覺得小朋友唔算太落後,可以K2 先重讀,一來可以去某啲小學Interview試實力,二來K2 學嘅野都比K1深 ...
但K2重讀搵插班難過K1考過間新學校呀....如果原校重讀,個小朋友見到同學去左隔離班房升K3,仲唔開心

發表於 昨天 10:48 |顯示全部帖子
repeat K1 應該比較好,小朋友細, 唔知repeat 係咩一回事,
到K2/K3 插班又較難, 小朋友大左會問點解

發表於 昨天 11:33 |顯示全部帖子
bc1019 發表於 19-3-18 09:25
但K2重讀搵插班難過K1考過間新學校呀....如果原校重讀,個小朋友見到同學去左隔離班房升K3,仲唔開心 ...

原校重讀K2, 最好轉埋時間上堂,由下午轉上午。我估細B私校通常俾下午班offer。

發表於 昨天 22:15 |顯示全部帖子
Samantha_Mex 發表於 19-3-18 01:44
如果你覺得小朋友唔算太落後,可以K2 先重讀,一來可以去某啲小學Interview試實力,二來K2 學嘅野都比K1深 ...

其實我都唔係好知道個囝同其他人距離有幾遠。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊