用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD 懷疑有讀寫障礙 教到好氣餒
go

[讀障] ADHD 懷疑有讀寫障礙 教到好氣餒 [複製鏈接]

9月上小學,老師分別10月.2月打來話我仔有專注力問題。上禮拜去了睇私家,待學校老師回覆填寫問卷。我自己都覺得佢一定係。仲有少少讀寫障礙。我教到好氣餒 好唔開心。由初初唔知佢有病,鬧佢。到依家知道佢有病,佢控制唔到,我變得好有耐性溫柔對佢。但佢對讀書態度仍然係超級抗拒 個心只想玩。一想到做功課冇得玩就喊。我真係唔知點做 唔識教。有冇媽媽對著呢種小朋友都係咁。好想知道我應該點做 會令佢好 令大家好。好想呻 好想搵同道中人傾下

1    0    0    0

回覆樓主

我小朋友都已經3年級,一直都抗拒功課學業,我都教到好氣餒,功課唔願埋位做,考試温書都喊喊喊

回覆 cav1557 的帖子

我小朋友都評估有AD, 可否介紹一下醫生?

lasan 發表於 19-3-18 09:10
我小朋友都已經3年級,一直都抗拒功課學業,我都教到好氣餒,功課唔願埋位做,考試温書都喊喊喊
...

我女已小四,平時功課係佢自己做,因為做完可以玩陣電話,所以佢好快手,總之,做完有得玩到食飯。我同學校已有共識不要求佢D字靚,佢手肌太差,咁樣佢無咁辛苦,只係默書時字醜會扣分,佢考試同默書D字會靚好多。佢間學校一學期三次考試,我係佢第一考試前一日先同佢温書,第二次考試早一星期温,再摞D卷同佢分析,以家佢願意每日做完功課温三十分鐘書。我會同佢分析點解要讀書做功課,讀書成績好選擇權係佢度,就算賣菜都要識收錢計數。

cav1557 發表於 19-3-15 17:17
9月上小學,老師分別10月.2月打來話我仔有專注力問題。上禮拜去了睇私家,待學校老師回覆填寫問卷。我自己 ...

慢慢來吧先同老師傾下!
有咩可幫到佢
我小朋友以小五、學習問題一定現在可能以大過以可以放手自己做功課
你上多點堂/講座了解一下,自己小朋友面對咩問題,加油吧!路還好長要行

http://hk.myblog.yahoo.com/jojokk417/
自己Blog

cav1557 發表於 19-3-15 17:17
9月上小學,老師分別10月.2月打來話我仔有專注力問題。上禮拜去了睇私家,待學校老師回覆填寫問卷。我自己 ...

几$看E生??有冇介绍?
‹ 上一主題|下一主題