用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園Second in 揮手區 (歡迎Little habs家長一齊討論 ...
樓主: Vercatcat912
go

學之園Second in 揮手區 (歡迎Little habs家長一齊討論)  

shunwing0823 發表於 19-3-19 00:05
昇御海逸校淨係得30/3一日2nd in...
係咪代表佢比好多1st in 直入offer?
請問有冇人知佢PN每年收幾多小朋友 ...

昇御海逸校, 亦是3月30日 2nd interview.

Bigold 發表於 19-3-19 22:37
係呀,16年12月~~

可能唔只3日

無諗過second in 有3日,唔知first in 嗰時有幾多日。

vincent8568 發表於 19-3-19 14:38
我大仔係WAITING 寫信, 細女就2ND IN 直入。但身邊都有同班家長係有SIBLING但2ND-IN 之後WAITING, 最後寫信 ...

請教係咪出result之後就寫求位信?還是大概咩時候寫好d? Thanks.

回覆 pokopon 的帖子

媽媽請問妳BB有冇SECOND IN機會?朋友話我冇2ND IN寫信希望不大

npp221 發表於 19-3-20 09:47
回覆 pokopon 的帖子

媽媽請問妳BB有冇SECOND IN機會?朋友話我冇2ND IN寫信希望不大 ...

有得in但n無又唔係大B, 所以想請指教

leeleemrs 發表於 19-3-19 14:17
回覆 shunwing0823 的帖子

其實, 一般情況下係有sibling先會first in 後直入        無sibling無2nd in基 ...

你這樣說好像學校收學生的system 唔係好fair

AngelaSucrose 發表於 19-3-20 15:53

點解唔fair? 曾經有家長提過2nd in 是比學校了解多點家長,而有sibling 即代表學校都已認識家長,所以有機會不2Nd in 直入

AngelaSucrose 發表於 19-3-20 15:53

無唔fair 丫, 有sibling 無second in 唔代表必收, 只係代表學校唔使再見多次家長,因為已經了解左

唔代表有sibling 就= 必收

回覆樓主

係咪有分校今日開始second in?

babyrice3 發表於 19-3-21 16:26
係咪有分校今日開始second in?

Yes ah
HL campus

回覆樓主

舊年CPLV direct offer 大概有2-4人, 有二個係N冇。

Usagicat 發表於 19-3-21 17:46
舊年CPLV direct offer 大概有2-4人, 有二個係N冇。
姐係4班,每班28人,4X28=112,都起碼有100人係2ND IN入?

Vercatcat912 發表於 19-3-21 17:57
姐係4班,每班28人,4X28=112,都起碼有100人係2ND IN入?

28x4= 112, 4 direct offer, 108 左右要2nd in . 巧合地都係AM.

我班上有sibling ,有哥哥姐姐讀緊,弟妹也要2nd in.

我女2nd in 係in 張校長, in 校長同in 主任係分開龍,因為當時我趕下一場,見比我遲入的都已經見完走了。問老師先知道我被編入去指定房,我份表被抽起另一個籃。原來係見校長,事後檢討in 校長勝算大D.

Usagicat 發表於 19-3-21 18:19

28x4= 112, 4 direct offer, 108 左右要2nd in . 巧合地都 ...

係唔係一早就分定係校長定主任? 定係按面試當日啲時間?

Vercatcat912 發表於 19-3-21 18:29

份表已經有marking 跟邊個in, 我果陣係六個籃,見校長係紅色,其他藍色。藍色見完可以比其他藍色見(可以mix), 但紅色冇得mix.

所以我2nd in 都等成個鐘,見面大概5-10分鐘

Usagicat 發表於 19-3-21 18:34
份表已經有marking 跟邊個in, 我果陣係六個籃,見校長係紅色,其他藍色。藍色見完可以比其他藍色見(可以m ...

想問下校長係只問家長問題嗎?仲有冇其他老師考小朋友?

我都係second in LV

Vercatcat912 發表於 19-3-21 18:36
想問下校長係只問家長問題嗎?仲有冇其他老師考小朋友?

我都係second in LV

校長問家長6-8條問題,另一邊副校net teacher 同小朋友玩,亦有英文問小朋友問題。我女用中文答,冇用英文。

小朋友肯乖乖坐定玩,應該勝算高。

PS. 得CPLV 副校係NET

Usagicat 發表於 19-3-21 18:42
校長問家長6-8條問題,另一邊副校net teacher 同小朋友玩,亦有英文問小朋友問題。我女用中文答,冇用英文 ...

我地今日見校長,入到房內bb自己玩
無人同佢玩的

Vercatcat912 發表於 19-3-21 18:29

舊年HL 係
1st in 見校長既話
2nd in 就見副校

tiktikrorobb 發表於 19-3-21 18:46
我地今日見校長,入到房內bb自己玩
無人同佢玩的

HL?