用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國寄宿生活
go

英國寄宿生活 [複製鏈接]

想請教各位有經驗嘅家長,你哋啲仔女去英國讀寄宿學校,生活上係如何處理:
1)每件衣服都唔會寫名,係咪意味着同學嘅衫褲會混合一齊洗?
2)學校會唔會用乾衣機?
3)讀Yr10, 學校俾唔俾weekend自己出街,定係一定要Housemaster陪住先可以出街?
4)我聽過有啲學校夜晚瞓覺之前會收電話丶電腦,如果唔收,點樣監控佢哋有冇掛住打機唔瞓覺呢?
5)pocket money 是否可寄存Housemaster度再由Housemaster 每星期按父母意思發給仔女?有冇呢個做法

謝謝各位!
   3    0    0    0

更正: 我意思係每件衣服都需要寫名(上面打錯字),係咪會混合其他人的一齊洗?

Twomonkeys 發表於 19-3-15 09:02
想請教各位有經驗嘅家長,你哋啲仔女去英國讀寄宿學校,生活上係如何處理:
1)每件衣服都唔會寫名,係咪意 ...

衣服會盡量整名牌,但有些學校是入洗衣袋一袋,所以不用整名牌。
是否混合洗就吾知,不過冇乜所謂。
外出每間學校安排也不一樣。通常會成班一起出去,一起回,但Y10咁大個可以結伴朋友同行出去,凖時回來就可以。
Pocket money 我直接比個仔,反正現金不會多,及一張Debit card。
收手機安排也是每間學校安排不一樣,有些熄wifi不收機,有些兩樣收哂。
試下問下你的學校怎樣安排,又或者問下讀緊的家長丫

1) 每件衣服、校服、內衣褲、襪…都要縫名或者寫名,因為學校洗完要知道係邊個嘅先可以比返佢!以前亞女話佢學校如果唔縫名會比人偷校服!
2) 差不多間間學校都用乾衣機!

3) 通常 Y10 會比佢地自己 weekend 出 town,不過新生 housemaster 會叫佢同 D 舊生去,Housemaster 唔會自己帶學生出 town架!

4) 好多學校都會每晚收電話,但唔係間間收電腦,所以好多學生都會有兩部電話!學校一般都會巡房或者突擊檢查,check 到會罰架!

5) 通常 housemaster 可以幫小朋友 keep pocket money,但通常係小朋友到步後自己 keep 20-30 鎊,大數就交比 housemaster keep,小朋友有需要就問 housemaster 攞,不過小朋友剛剛到步就留多少少錢,因為可能第一次出 town 會用多 D 錢!

以上只係一般學校做法,唔係間間一樣!

我囡囡學校 就 混埋其他同學一齊洗,深色一機,淺色一機
其實係一家四口子

多謝大家資料。另外,你們為仔女在香港買羽絨外套丶風褸丶防水保暖皮boots丶水鞋等...還是去到英國才買,有什麼推介?

Twomonkeys 發表於 19-3-15 21:33
多謝大家資料。另外,你們為仔女在香港買羽絨外套丶風褸丶防水保暖皮boots丶水鞋等...還是去到英國才買,有 ...

我想問有無咩時間會去監戶人到留宿一晚?

多謝大家資料。另外,你們為仔女在香港買羽絨外套丶風褸丶防水保暖皮boots丶水鞋等...還是去到英國才買,有 ...

我不會準備太多,室內暖氣,防風fleece 外套,風䄛,運動鞋已經足夠。香港準備好。

cfs 發表於 19-3-15 22:16
我不會準備太多,室內暖氣,防風fleece 外套,風䄛,運動鞋已經足夠。香港準備好。
...
但老公話英國成日落雨,冬天春天大部分時間濕冷,要我幫個仔準備防風羽絨及防水皮鞋,否則冬天個仔出外好難捱!

其實室內有暖氣 。
有羽絨 ,但很極少穿 ,一年都係穿幾日 。 大多數都是防/跣水外套 GORE-TEX 、乾濕褸 。 沒預備水鞋、保暖鞋 , 穿波鞋為主。

回覆樓主

日常生活安排,每間學校都唔同,要問學校或上校網看看。但去到孩子會執生。以名lable 為例,hk 帶去的,我都寫/縫了名,但後來佢自己買的,就無寫 /縫。至於衣物,因為10 月尾half term 會回港,我等佢返hk 先再買。10 月無買,12 月都仲可以買,唔駛擔心。
至於上網,係防不勝防,只有靠自律。

其實每間學校做法都不一樣,我仔間學校話九點收手機,朝早起身後至至先派返手機。
校服可以上網買,上網訂既會縫埋名。
我估係撈埋同類既一齊洗,洗好燙埋就分番比學生。

回覆 SIYip 的帖子

咁又係,唔單養兒能到100歲咩!

小公主媽媽 發表於 19-3-15 21:45
我想問有無咩時間會去監戶人到留宿一晚?
你意思係唔係mid-term 1-2weeks or 每個term 兩次嗰啲exeat? 要去Guardian 度住,除非佢太掛住屋企就畀佢mid-term 返多次。但可能只係初期唔慣先會。

你仔仔/囡囡幾大同讀邊間? 間間學校個個年級都唔同架.
有興趣可以PM我囡囡監護人個contact俾你, 佢都係講中文, 舊年我地連表都未填, 佢地已經答晒我諗到同冇諗過ge問題, 傾咗幾粒鐘, 好有耐性好詳盡

1)每件衣服都唔會寫名,係咪意味着同學嘅衫褲會混合一齊洗?全部衫都有名.. 底衫褲都有

2)學校會唔會用乾衣機?

3)讀Yr10, 學校俾唔俾weekend自己出街,定係一定要Housemaster陪住先可以出街?
好大機會俾, 但就算唔俾都唔會係housemaster去陪..

4)我聽過有啲學校夜晚瞓覺之前會收電話丶電腦,如果唔收,點樣監控佢哋有冇掛住打機唔瞓覺呢?
Y10我仔已經冇收, 但學校係bedtime即斷wifi, 你唔好俾佢手機咁多數據

5)pocket money 是否可寄存Housemaster度再由Housemaster 每星期按父母意思發給仔女?有冇呢個做法
絕對係會咁做
‹ 上一主題|下一主題