用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小一與中一派位方法,請指正
go

小一與中一派位方法,請指正 [複製鏈接]

雖然我已經經歷了三次小一入學及一次中一入學,但幸運地均未嘗第二階段派位的過程。明年,我相信有機會要參加升中抽獎。(除非第一輪早些公佈,而又得到學位(emoji)(emoji)。)有一個關於隨機號碼的抽獎問題,希望各位確認一下。

小一和中一參加派位的也會被安排一個神秘的隨機號碼。

小一:如你把某校填在第三志願,別人填第一志願,學位便會給別人搶去。
中一:只要你的隨機號碼比別人先(同一banding的學生),如你把某校填在第三志願,別人填第一志願,你也會取得學位。

請問我的理解正確嗎?
   2    0    0    0

easybring 發表於 19-3-15 07:58
雖然我已經經歷了三次小一入學及一次中一入學,但幸運地均未嘗第二階段派位的過程。明年,我相信有機會要參 ...
錯, 中一同小一位一樣, 派位係睇隨機號碼+選校優次序, 只係多了"以Banding分組"一環

派位一樣係所有同Banding學生按隨機號碼一個一個志願咁派

所以就算你隨機號碼早過人, 但排心儀學校排得後, 一樣未必有機會

有時間上EDB官網睇下佢升中個幾個Video啦!

Arabellahk    發表於 19-3-15 14:03
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

easybring 發表於 19-3-15 07:58
雖然我已經經歷了三次小一入學及一次中一入學,但幸運地均未嘗第二階段派位的過程。明年,我相信有機會要參 ...
"小一和中一參加派位的也會被安排一個神秘的隨機號碼。"-----------對!不過不是很神秘,只是你不知道姐

"小一:如你把某校填在第三志願,別人填第一志願,學位便會給別人搶去。"-----------不對,未必! 簡單講,先看大家是否同Banding,跟住看學校有位沒有,再看「神秘的隨機號碼」大小,小號碼派先。

"中一:只要你的隨機號碼比別人先(同一banding的學生),如你把某校填在第三志願,別人填第一志願,你也會取得學位。"------不對,未必! 同一banding的學生,如果你的隨機號碼非常前,你會先被派第一志願。

hkpapa852 發表於 19-3-15 08:50
錯, 中一同小一位一樣, 派位係睇隨機號碼+選校優次序, 只係多了"以Banding分組"一環

派位一樣係所有同Band ...

直屬聯擊係咪另一個pool派,先派直聯小的學生

bj1315 發表於 19-3-15 09:23
直屬聯擊係咪另一個pool派,先派直聯小的學生
統一派位時既次序:

1. 甲部 (B1=>B2=>B3=>其它)

2. 乙1 (保留位: 聯繫位/直屬小學B1學生=>聯繫位/直屬小學B2學生)

3. B1學生

乙1 (非保留位)
乙2....... 乙30
其餘未有學位B1學生

4. B2學生

乙1 (非保留位)
其餘未有學位B2學生

5. B3學生

乙1 (非保留位)
其餘未有學位B3學生

6. 其它參加統一派位既學生 (如沒有呈分但申請參加統一派位既學生)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-15 08:50

派位一樣係所有同Band ...

謝謝你hkpapa852 !完全明白了。
~easybring~

hkpapa852 發表於 19-3-15 09:32
統一派位時既次序:

1. 甲部 (B1=>B2=>B3=>其它)

請問第6種學生會點?

sugarbun 發表於 19-3-15 10:20
請問第6種學生會點?

你認為派完晒全港B1-B3既學生後, 仲有邊D學校會有位收呢班學生呢?

hkpapa852 發表於 19-3-15 10:21
你認為派完晒全洪港B1-B3既學生後, 仲有邊D學校會有位收呢班學生呢?

咁take左直資先

sugarbun 發表於 19-3-15 10:32
咁take左直資先
除咗唔係開辦本地學制既小學, 同其中一間教會開辦既私小外, 全港無呈分既而又傳統學制既小學, 基本上都係有龍中

hkpapa852 發表於 19-3-15 10:21
你認為派完晒全港B1-B3既學生後, 仲有邊D學校會有位收呢班學生呢?

最近看到傳聞話官立中學優先取錄未能經自行分配派位派得中學,仲話原本成績好的官中因此拖低成績,不知是否正確?

5tgb    發表於 19-3-15 22:56

請問hkpapa852
band1聯校生
若聯小有2O個位,是否聯校生band1生抽,
之前再在,分區乙一剩餘位再抽?
聯小生,可抽2次?
可否詳細講講,謝謝!

kanhan 發表於 19-3-15 10:56
請問hkpapa852
band1聯校生
係, 聯繫/直屬小學既B1, 優勢在於可係保留同非保留兩個pool各抽一次

Thx!謝謝
咁其實聯小學生band2,
也沒優勢

kanhan 發表於 19-3-15 11:09
Thx!謝謝
咁其實聯小學生band2,
也沒優勢
如果有聯繫B2中學咪有著數囉

又或者小學本身B1學生用唔晒聯繫位 (可能係小學B1比例低, 亦可能係聯中唔夠吸引), B2學生咪有機會用聯繫位執雞囉!

另一問題係, 如果B2學生係聯繫位/直屬位執唔到雞, 轉身已經比人慢咗了 (乙1放咗聯中唔入, 乙2只能保守)

明白了,謝謝!
如band1生,
甲部,全港派位
是否應進取些,博Q C,L S?

kanhan 發表於 19-3-15 10:56
請問hkpapa852
band1聯校生

又咁講,聯繫小學係可以係統一乙部抽2次。但又唔好高估機會率,因若統一乙部聯繫位抽唔中,已反映你個隨機號碼唔會太好,只係機會仍在~~~

kanhan 發表於 19-3-15 11:23
明白了,謝謝!
如band1生,
甲部,全港派位
Band 1 尾學生入LS/QC係唔係好事...
真係見人見智

2jkidsfather 發表於 19-3-15 08:54
"小一和中一參加派位的也會被安排一個神秘的隨機號碼。"-----------對!不過不是很神秘,只是你不知道姐

" ...
小一派位應該沒banding 的吧?

joeyxlma 發表於 19-3-15 15:34
小一派位應該沒banding 的吧?

Just copy and paste......
‹ 上一主題|下一主題