用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20/21年度升小一,14&16區招手
樓主: M.L.YEUNG
go

20/21年度升小一,14&16區招手  

回覆樓主:

醒目開學勳章 王國長老

swytca 發表於 19-3-27 18:57
升學競爭本來就是殘酷的,要happy,教得簡單,大家呈分試好看,band1中學不會買你的帳,就會一年一年抽你的 ...

中學無得在抽獎時做手腳,只能在自行揀學生

真正影響的是hkat (pre s1),全港一齊考就見真章,一排先後就露晒餡。小學教得唔深,hkat排名低,就直接影響師弟妹banding

swytca 發表於 19-3-27 19:12
自從上了北官有比較,覺得其實北官平衡的很不錯。我們以前上的天主教學校,教學相對簡單,功課也多,都是 ...

我諗可能是你細個間學校同地區問題吧,我由細到大都係港島。你講你小朋友而家遇到既其實我細個都係咁丫。我都係讀官校,但不是北官

chuchu2014 發表於 19-3-27 15:54
嘉x撤同北官邊間包容高d,想happy同冇太多限制

邊間包就唔知,但嘉諾撒出名谷,應該是話呢個教會系列既都係咁谷。。。

回覆 M.L.YEUNG 的帖子

如果不介意交學費,小西灣漢華可以考慮,有朋友仔女讀,他們說好多活動玩也輕鬆happy。有中學部可直升,當然中學部不是band1

我小朋友是19/20年度的, 即係跑小一之路我已就快見到家鄉
不如又分享下跑左一年既心態變化同體會.

去年呢個時候, 我一心打算是填一間網內的happy school
目的只有一個, 是唔想小朋友多功課, 而呢個目的, 好坦白講是為了自己, 因為自己唔想煩, 已鎖定網內一間 (我是14)
再過了一段時間之後, 我先知道原來而家要入英中是要b1生,
我問自己, 想個小朋友之後讀中中嗎? 答案是唔想
而终極目標是乜, 想通了, 是原來我想佢一定要有一個degree

好啦, 咁再望番happy sch 既升中, 英中多嗎?
我鎖定果間, 不是, 所以轉了目標,

當中我又諗happy vs 谷, 點算, 唔通真係要入火坑(係我入火坑, 因為要跟進度)

之後又再想通了, 我本身唔係教育工作者
如去happy sch, 我有無能力去扶持到佢入英中, 問題是在happy 世界中我有機會唔知道咩叫高, 咩程度先夠砌, 同埋自己谷進度比火坑未必好多少, 因為小朋友會覺得學校都唔駛我咁, 做乜媽咪成日要我做呢樣果樣, 佢唔會明.. 只會影響親子關係

而谷校呢? 起碼佢地有個level, 要跟都有個譜, 知道自己小朋友是咩料, 比如, 佢應付到的話起碼我知道佢是咩水平,

所以我諗如是20/21 的家長, 可以先問自己接受d 乜同目的是乜
才決定happy or not,
一路走下來我自己都轉變唔少, 千其唔好只focus 一種或一間學校
如你上得ek 睇得多, 相信大家選校既想法會一路變

回覆 hohoho888 的帖子

謝謝分享!
我仲有個大女,都覺得心態會隨時間而改變。
大家的小朋友有無學其他課外活動去應付小一?

JaneJaneT 發表於 19-3-29 12:51
回覆 hohoho888 的帖子

謝謝分享!

我有外補英同數

swytca 發表於 19-3-29 14:29
你不是參加今年小學抽獎,為何還要外補?
我有另外考直私,

同埋都驚K3 轉小一會有唔習慣
所以一來先比佢學定D先,二來是想比多D功課佢做下
佢幼稚園唔谷
每日功課好簡單, 我每日都會另外加一版中同一版英文比佢練字
目的, 是要佢習慣下坐耐D做功課
校內功課5分鐘就完, 如果唔外加, 將來要佢坐半小時做, 可能會好痛苦

我係16區,請問丘佐榮好嗎?

回覆樓主:

回覆樓主:

大家好,請問太古小學係熱門學校嗎?謝。

回覆樓主

想吓點解2019年小一派位學額加咗15個,但自行分配又無加到呢?Thanks.

回覆樓主:

都多人揀嘅,但冇宗教所以15分係有機嘅

swytca 發表於 19-4-5 13:59
那15個系分給其他區的吧

謝謝你的回覆,咁即係話揀呢間學校自行分配收唔足?請問我有冇理解錯誤。