用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 pebbles playgroup好嗎?剛收到通知下個月上 ...
go

pebbles playgroup好嗎?剛收到通知下個月上

Little habs 呢?
有冇用家

題外話 入SC係咪有優勢

回覆樓主

我2個都有上過。可以分享下。

Pebbles 既18個月班?

如果係既,就一星期兩堂。
一堂分3節上,一星期個2日完全不同內容。
會上音樂,Art, 中文,大肌肉,英文,sensory.
呢6樣野入面,會有2樣用廣東話,2樣用英文,2樣用普通話上。
你地係每半小時就轉課室一次。一日有3個老師,一星期2日會對6個老師。
同little habs好唔同,little habs 一個老師,英文為主,不會轉課室。
我可以比一星期既堂你參考下。

回覆樓主:

其中一日
音樂(普通話)
一開始先打下鼓warm-up下,普通話老師教打拍子,用打拍子形式叫名。今日音樂知識是拍子,一,二,一,二。合手,張開,合手,張開。摸頭,攤開,摸頭,攤開; 摸膊頭,攤開,摸膊頭,攤開。之後用邦哥鼓,沙搥做音樂會。
4位小朋友用鼓,一二一二打,再自由打;另一組用沙搥,一二一二,再自由玩!配合音樂一起奏出節拍,再交換玩多次。

Art (廣東話)
hello song.訓練前二指小肌肉。 水樽上用手指上漿糊,再一張一張貼上縐紙。家長只可幫忙紙,其他小朋友做。完成後,小朋友揀5支花。(花是老師準備,飲管加化妝棉)小朋友用dropper 滴顏料在花上,把花插在樽內。

回覆樓主

中文(廣東話)
老師用手偶介紹嘉嘉及嘉嘉媽媽,小朋友會抱抱媽媽,會錫媽媽。之後用小板介紹動物,有金魚,小鴨,大象。先貼上金魚,問小朋友金魚BB是怎樣的。拎一張小金魚,一張小鴨要小朋友認動物。揀完後,小金魚會錫金魚媽媽。其他一樣。小朋友要幫媽媽做家務,例如執玩具。今堂要小朋友學掃地,抹東西。用小掃把掃地上紙球,拎起紙球,練習平衡感。老師在牆上貼上透明膠布,用畫筆畫花哂,小朋友要用布抹乾淨。4個一組,做完交換做。之後吹泡泡,完成。

回覆樓主

另一日

Gross Motor Skill (普通話)
一入去可以自由在出面玩一會。大肌肉訓練要跨過大cushion , 爬大cushion.行軟墊路,軟墊是梯形的, 要BB平衡自己行過去,同時要捐過一些大圈圈玩具。

Sensory (英文)
用dropper 吸顏料,滴入指定汽水蓋。如果BB做到,讚good job, 做不到,仍要鼓勵。
之後分小組做活動,有3小組。首先有一大箱,四周貼了魔術貼,BB要把大鈕扣分顏色痴在魔術貼上。
有8個小籃放入不同玩具,包括磁石釣魚,圓珠加吸蓋加砌高的,轉轉玩具(轉得快會發出小鳥叫聲) 。

Language (English)
講關於Family的圖書,老師派幾個人仔,要穿繩,把所有人仔連起來。

MissPuffs 發表於 19-3-14 23:15
中文(廣東話)
老師用手偶介紹嘉嘉及嘉嘉媽媽,小朋友會抱抱媽媽,會錫媽媽。之後用小板介紹動物,有金魚, ...

好詳細呀 係咪入SC好有優勢?

Cherie227chan 發表於 19-3-14 23:17

冇乜優勢。
我地班8個入得1個。不過我個班係中B.
大B班真係會8個入面收6個 。
不過我地覺得係冇乜關係。

回覆樓主

請問樓主application number 幾多? 我17xxx 1 月email 叫我簡時間,但到而家一直收唔到email 叫我交錢

potato38 發表於 19-3-15 23:39
請問樓主application number 幾多? 我17xxx 1 月email 叫我簡時間,但到而家一直收唔到email 叫我交錢
...

我都係17xxx 上年九月申請
咁你有冇打去問?

Pebbles唔用,我係大B班,只入得一個

Cherie227chan 發表於 19-3-14 23:17

睇你視咩為優勢。Pebbles 學生多數安排翻在pebbles in. 我就覺得好有優勢。地方唔生保,起碼冇喊冇扭計,面帶笑容,有問必答,又冇四圍走。張凳仔in 完自己拍好,同平時上playgroup 一樣。我仔有in 其他PN. 有D怕生保到唔肯開口講野。

popofat 發表於 19-3-16 17:35
睇你視咩為優勢。Pebbles 學生多數安排翻在pebbles in. 我就覺得好有優勢。地方唔生保,起碼冇喊冇扭計, ...

你有pn offer

Cherie227chan 發表於 19-3-16 21:53
你有pn offer

popofat 發表於 19-3-16 21:56

即係直接喺pebbles 道in ?
咁會in d咩

Cherie227chan 發表於 19-3-16 21:57
即係直接喺pebbles 道in ?
咁會in d咩

係呀。響pebbles in. 但st cat 老師主持,所以老師唔識嘅。
In 嘅內容你爬下呢度d 帖,好多都有講。

popofat 發表於 19-3-16 21:59
係呀。響pebbles in. 但st cat 老師主持,所以老師唔識嘅。
In 嘅內容你爬下呢度d 帖,好多都有講。
...

好 thanks

冇優勢。

MissPuffs 發表於 19-3-15 02:35
冇乜優勢。
我地班8個入得1個。不過我個班係中B.
大B班真係會8個入面收6個 。

請問st cat 是否1月interview? 是否2月收到通知有冇得入2nd in? 咁pebbles 一交交3 至4 個月學費,如交完學費,先知入唔到,咁都要局住上pebbles, 或者俾佢吞了d 錢,係咪咁?

potato38 發表於 19-5-13 01:05
請問st cat 是否1月interview? 是否2月收到通知有冇得入2nd in? 咁pebbles 一交交3 至4 個月學費,如交完 ...
上playgroup既原意係想小朋友學野.. 唔係為左入學校, 如果一個playgroup係好, 無論你入唔入到佢related間學校, 都值得繼續讀, 對嗎....

優點Playgroup 可以令熟習環境!早D適應N 班
缺點!小朋友優點缺點表露無遺!
入St cat 優勢: 我個班都係8個入一個!如果你係學校!會吾會因爲讀左必收?定係會透過playgroup 長期觀察小朋友是否適合學校!