用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 美國:短期交流生
go

[美國] 美國:短期交流生 [複製鏈接]

未曾旅遊美國,對當地生活認識係零!
亞女今年五月-六月做交流生(Arizona, Tucson),

請問:
1) 日常生活費出街大約要準備幾多現金?
2) 信用咭接受程度是否非常廣泛?
3) 喺香港預先買張電話上網咭,要注意哪方面?

謝谢分享經驗

3    0    0    0

回覆樓主

現金帶在身上不用太多,一般幾十蚊美金可以,信用卡非常普遍,香港買電話卡有兩個月咁長有效期嗎?如果唔係去到先買prepaid 卡都可以,AT&T 或T-Mobile 最常見。去餐廳吃飯要比多15%小費,快餐好似麥記果D就唔洗比。

回覆 Joyful 的帖子

非常感謝你的分享和建議!令我的準備更有質量 :)

係美國, 買一兩蚊野都可以比信用卡...但要留意如果將會用香港credit card, 大多會有foreign currency fee, 要睇下邊張抵用d

tucson 很猛太陽, 並不是有很多華人的地方.....

schoolrun 發表於 19-3-14 14:32
未曾旅遊美國,對當地生活認識係零!
亞女今年五月-六月做交流生(Arizona, Tucson),

我大仔係美國讀書,當地銷費通常用咭,好少比現金,Visa/MasterCard及AE都用得,銀聯唔係每個商店都用得,除快餐外,一般餐廳都要在單上列明小費12%或以上,交通方面巴士班次唔密要等好耐,Call Urber好方便,可Car pool,聽我仔講去Safeway客務counter買學生車票坐巴士好似半價,但你果邊係咪一樣我就唔清楚

回覆 boojiji 的帖子

感謝您的回覆~

Credit Card方面......真係要花時間做吓資料搜集 :(
原來Tucson唔多華人......

非常多謝資料提供!

回覆 scso 的帖子

啊 ~ Urber
信用卡/現金/交通
非常,非常多謝資料提供!

schoolrun 發表於 19-3-19 12:53
回覆 scso 的帖子

啊 ~ Urber
未必度度UBER都popular, 因為美國好大, 每個州同每個州既情況都好唔同....
不過是去短期交流, 應該program同host都會照顧得好好, 不用太擔心!

回覆 boojiji 的帖子

謝謝了解~對花旗國嘅認識真係少(除咗Nike同Tiger Woods之外)

回覆 schoolrun 的帖子

衷心感謝各位家長的分享!我必定會参考您們的建議而作準備!
‹ 上一主題|下一主題