用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 真心請教 RC 家長
go

真心請教 RC 家長 [複製鏈接]

4    0    0    0

Rabbyluv 發表於 19-3-14 13:43
真心請教 RC 家長,覺得學校的質素如何?
是否也比較多本地的小朋友就讀?
中文的學習程度如何?

見你出了兩個posts, 估計今年九月才會報Y1?
不如上學校website看看有沒有school tour安排,親自到學校探一下虛實。

學生以亞洲人面孔為主,七成人的父/母一定要有永久居民身分;但目測感覺是近年各種國籍的學生均增加了。

RC收的學生來自全港,不少家庭(包括我)均是入讀後搬入馬鞍山,所以親自送學生上學的家長有不少。每朝學校都好熱鬧,老師學生家長在操場濟濟一堂。

未遇過不喜上學的孩子,不喜歡中文科的就有。

Rabbyluv 發表於 19-3-14 21:03
謝謝你詳盡的回答。
那麼你對這間學校的整體感覺是十分正面的?
我想大部份家長也有我這個疑惑 ...

小兒已是中學部學生,多年來遇過不同老師,好的不好的都有;孩子健康成長就是適合吧。

入讀國際學校,欣賞的是外國學制帶來的培養和發展空間;怎樣的中文才是好?我沒有強求,本地學校的學生的中文也不見得好。在RC學繁體字已是理想的安排,Y10 Chinese A的學生要讀和分析《駱駝祥子》,我會説一點不易。

Rabbyluv 發表於 19-3-14 13:43
真心請教 RC 家長,覺得學校的質素如何?
是否也比較多本地的小朋友就讀?
中文的學習程度如何?

女女由local 插入year 7, 上左兩個星期已經日日好喜歡上堂,佢d同學非常熱情,好快已經習慣,好喜歡RC 學習氣氛,學校有突撃評估,考核同學是否學到知識,佢話只要上堂明白左就ok 唔擔心,中文佢分左最advanced 個組,係中國語文及文學,有負荊請罪,完壁歸趙,文言文精衞填海,老師有放电影片段去明白故事背景人物內容,教法幾生動,整體RC 係一家好學校,佢特別喜歡個cafeteria 有pizza salad 雲吞面,hamburger , 日日吃得好豐富

Rabbyluv 發表於 19-3-16 10:25
真的開心你囡囡能夠入到一間這麼好的學校。謝謝你回覆。
...

係呀,我見到佢日日返來好似雀仔咁開心講上堂學左乜,老師又教左乜,打開電腦想我睇佢好比心機做功課,佢本身學校其實都好好,但呈分試令佢有焦慮症出現,特別考math , 佢會驚到失眠,考時心跳加快(佢好funny 帶左Fitbit 去測佢心跳)手心冒汗甚至佢形容視線模糊,個䐉轉唔到,個問題佢係屋企全部都識,但一到考試會出現心情好低落狀況,去到後期已經唔想溫書,失去左興趣和動力,我地見到咁就考慮一下可能女女唔適合高壓環境,而考慮插去IS, 好感恩女女重拾讀書樂趣,RC 評估氣氛佢形容好輕鬆但同學好認真要做好,佢放左學好主動上網揾料做project 重好proud of 自己的功課經常比我睇

sweetbaby9999 發表於 19-3-16 14:31
係呀,我見到佢日日返來好似雀仔咁開心講上堂學左乜,老師又教左乜,打開電腦想我睇佢好比心機做功課,佢 ...

純粹路過...不過見到你女女有咁好嘅轉變都好鄧你開心.....
我阿仔嚟緊都會由LS 轉去STC,希望都會見到一樣嘅轉變

Radiomama 發表於 19-3-14 21:15
小兒已是中學部學生,多年來遇過不同老師,好的不好的都有;孩子健康成長就是適合吧。

入讀國際學校,欣 ...

我是Y10插班,請問我們有沒有家長whatsapp group. 我不是控制型家長,只是希望有一個聯絡。Thanks.
~easybring~

easybring 發表於 19-3-19 13:17
我是Y10插班,請問我們有沒有家長whatsapp group. 我不是控制型家長,只是希望有一個聯絡。Thanks.
...

我們沒有家長的公開group, FB上有個forum可一試,但不算active; 中學生在校內有自己好多群組,鼓勵他快點認識同學就可以了。

回覆樓主

想請教下RC小學有什麼課外活動可以參加? 謝謝!

mrsB 發表於 19-3-20 08:57
想請教下RC小學有什麼課外活動可以參加? 謝謝!

小學部逢星期五下午安排不同活動, by rotation; 其他的活動有游泳、足球、籃球、cross country run, 三項鐵人, choir, 童軍等,有些收費有些免費。

Radiomama 發表於 19-3-20 19:52

小學部逢星期五下午安排不同活動, by rotation; 其他的活 ...

謝謝!
‹ 上一主題|下一主題