用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘學校(小學部)
樓主: KKLmama
go

九龍塘學校(小學部)  

回覆 KKLmama 的帖子

請問今年是收5班小一嗎?

waynebb 發表於 19-3-17 23:45
唔好講太多考題住。公平起見,因為有些因病補考可安排到20號前⋯⋯

原來20号先in 完晒

katy_pig 發表於 19-3-18 07:19

應該係5班啊

KKLmama 發表於 19-3-17 23:51
siblings係咪收嘅機會好大? 2nd in當日見到幾個有siblings去見, 140個位中可能已有十幾二十個係siblings位: ...
都有傾向……起碼知道家校理念相同,除非兄姊表现好差,或家長原來好麻煩,就要考慮考慮了~

Yanamami 發表於 19-3-18 08:33
都有傾向……起碼知道家校理念相同,除非兄姊表现好差,或家長原來好麻煩,就要考慮考慮了~ ...
另校長話係首要係弟妹岩讀KTS ! 如不合,勉強收了!雙方也痛苦近年確係多咗無收弟妹的個案

katy_pig 發表於 19-3-18 07:19

我都想知!如果仍收五班!後兩年只能收三班!又爭崩頭

KKLmama 發表於 19-3-17 23:51
siblings係咪收嘅機會好大? 2nd in當日見到幾個有siblings去見, 140個位中可能已有十幾二十個係siblings位: ...
如何認得是siblings?你仲未計,畢業生弟妹、父母甚至孫子返來讀的case! 所以「有關係」的為數確係不少!官津校有關係的都係有分加!都無辦法!私校有面試,情況已經好些

When will the result of second round interview be released? Thanks.

minnamcmug 發表於 19-3-18 09:54
When will the result of second round interview be released? Thanks.

30apr

如果TSL vs KTS, 會點選擇?

bettyay 發表於 19-3-18 08:50
另校長話係首要係弟妹岩讀KTS ! 如不合,勉強收了!雙方也痛苦近年確係多咗無收弟妹的個案 ...
以前認識幾个弟妹眞係讀得好吃力,实在係跟唔上課程……好彩我係先苦後甜妹比家姐聰明啫~

回覆 Yanamami 的帖子

請問跟唔上係上小一前準備唔夠定真係資質問題?是否父母跟貼d 都追唔上進度!如果係錦KTS課程真係好深....

Yanamami 發表於 19-3-18 10:40
以前認識幾个弟妹眞係讀得好吃力,实在係跟唔上課程……好彩我係先苦後甜妹比家姐聰明啫~ ...
想請教校長的"啱讀"是否代表要上課專心(即是坐得定,聽教), 還是要反應快,夠聰明 (聽少少已經自己諗得通)?

katy_pig 發表於 19-3-18 10:46

請問跟唔上係上小一前準備唔夠定真係資質問題?是否父母跟貼d 都追唔上進度!如果係 ...
-來深啦,二來就算出自同-家庭,資源-样,兄弟姊妹能力性格都唔-样㗎~我就識-个哥係KTS, 弟係TSL.

qip1371 發表於 19-3-18 10:47
想請教校長的"啱讀"是否代表要上課專心(即是坐得定,聽教), 還是要反應快,夠聰明 (聽少少已經自己諗得通)?  ...
两样都要

Yanamami 發表於 19-3-18 10:50
两样都要
Thanks! 咁要求都幾高

Yanamami 發表於 19-3-18 10:40
以前認識幾个弟妹眞係讀得好吃力,实在係跟唔上課程……好彩我係先苦後甜妹比家姐聰明啫~ ...

家姐依家幾年班? 返學開心嗎?

實在跟唔上課程的小朋友結果如何?  

Roxy99 發表於 19-3-18 11:27
家姐依家幾年班? 返學開心嗎?

實在跟唔上課程的小朋友結果如何?
全都畢哂業咯~

实在跟唔上,有升上二線直资中学,有出国(跟中学家姐,佢本身应有d算評為A仔)。

我諗坐得定同聽話應該可以自己train到!但反應快同聰明應該就真係小朋友本身性格!錦觀察型同穩重型是否就不太適合?