用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘學校(小學部)
樓主: KKLmama
go

九龍塘學校(小學部)  

hundred100 發表於 19-3-22 08:44
比如今年整體不如...,有人介意嘛,算罷。
可能根本就是年年都有不同水平,以往亦有人說邊級勁D,邊級弱D!望落好似咁添!但升中成績出來咪一樣好,可能係更好,所以只要是學校選得入的,相信就是適合水平。不同屆,好難比較、亦不用比較!更不須介意

hundred100 發表於 19-3-22 08:17
有人話今年second in 較往年匆忙,故我引用下數據,往年幾多我真系唔知,我好少上來講嘢,道聽途說我係指我 ...
請問意思是指早前POST 的數據是推算出來嗎?

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

cat_tam 發表於 19-3-27 18:56
想問九龍塘小學嘅家長的意見,若這段時期,小朋友在校際比賽中獲獎,例如校際音樂節,家長寄獲獎證明比學 ...

個人認為作用不大,因小學本身已有各樂團和合唱團團員,學校亦積極培訓緊,唔會話爭個咩樂器樂手/choir member而要積極招攬. 況且小朋友細,可考到的級數有限。反而出結果後真係waiting 就寫信表達誠意,信內提及埋+附副本較好。

想問九龍塘小學嘅家長的意見,若這段時期,小朋友在校際比賽中獲獎,例如校際音樂節,家長寄獲獎證明比學 ...

Del

小乖豬 發表於 19-3-22 00:16
正所謂你敬我一尺, 我敬你一丈, 你咁樣講我就會接受, 大家都曾是KTS學生家長, 我所說的都純粹想提供一些資 ...

老實說KTS 的成績比APS差少少。最top 的可能差不多、但平均會差些。在音樂方便、APS 比KTS 好很多,但運動方面、KTS 又好些。
我囡以前讀KTS, 但親戚朋友很多讀APS.所以比較容易比較。

Sophie0804 發表於 19-3-27 23:16
老實說KTS 的成績比APS差少少。最top 的可能差不多、但平均會差些。在音樂方便、APS 比KTS 好很多,但運動 ...

今年升中女仔上b1A兩間差不多

2in 信表明不接受補交文件, 你可問問學校先, 免得弄巧反拙

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

回覆 mntabo 的帖子

我係用家,當年考了大約8間,4間收,1間b1女龍校,1間半龍,1間b1 一條龍 及 KTs.
最後決定入KTs. 完全無後悔,讀得開心,小朋友每天期待上學,小息有一個廣大的操場玩樂,平房式校園令學生不用背那大書包,辛苦地行上5層樓梯。

功課量算適中,下班後小孩絕大部分時間已做完功課。
主要是3考,其他不計落成績表,自覺相對壓力較少,小孩亦知不用計分,但亦會自行或在小息時跟同學一起溫習,自問不計分,放手給他自己溫,成績也不錯。
看出學校課程設計用心。
學校鼓勵學生多參與活動,提供資源,校內鼓勵性獎勵非常多。
有出席家教會活動,家長們有愛,互相幫忙。

我不肯定學校會不會看,但可以面試後寫感謝信給學校以表誠意(至少可以提下比賽成績囉)

希望真心想讀kts 的小朋友們努力!加油!

我也是這樣想法,最近仔仔拿了奧數比賽的獎狀,很想比學校知多一些但又驚弄巧反拙。如果真的要寫信時才交待多些哩幾個月的進度可能也是好事吧!最好希望收咗仔仔,唔駛寫信就好啦!

Sophie0804 發表於 19-3-27 23:16
老實說KTS 的成績比APS差少少。最top 的可能差不多、但平均會差些。在音樂方便、APS 比KTS 好很多,但運動 ...

請問學費APS是否較貴?

KKLmama 發表於 19-3-28 09:17
回覆 fadgare 的帖子

請問有幾多?

兩間都係廿幾個

SNOWPUI 發表於 19-3-28 08:36

我係用家,當年考了大約8間,4間收,1間b1女龍校,1間半龍,1間b1 一條龍 及 KTs.
放棄band1女龙真係好大勇氣。

SNOWPUI 發表於 19-3-28 08:36

考試前後成個星期又冇功課,超正!足夠時間溫習考試,冇乜壓力地考試,試後又可以鬆一鬆!

ETCM 發表於 19-3-28 15:03
考試前後成個星期又冇功課,超正!足夠時間溫習考試,冇乜壓力地考試,試後又可以鬆一鬆!
...

考試前溫習完,仲得閒到可以睇卡通

bettyay 發表於 19-3-28 15:09
考試前溫習完,仲得閒到可以睇卡通

見朋友D仔女考試期間都日日落公園玩

回覆樓主:

請問九小多唔多外出學習及海外交流既機會?