用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 CAIS debentures 退款問題
go

CAIS debentures 退款問題

請問CAIS 家長一般退學後要多久才能退還debenture 款項?有沒有人遇到問題?

magic07 發表於 19-3-14 12:24
請問CAIS 家長一般退學後要多久才能退還debenture 款項?有沒有人遇到問題?
...

官方答覆係6個月內,我自己就等了6個月多少少。

wishfish 發表於 19-3-18 22:46
官方答覆係6個月內,我自己就等了6個月多少少。

Thanks (emoji)(emoji)

magic07 發表於 19-3-14 12:24
...

I wait for about 4 mths and you had to call the finance dept very often to push.

回覆 wishfish 的帖子

請問學校退回 debentures 時 value 是一樣嗎?

請問您們是因為退學所以退 debenture 嗎?為什麼要退學?

aray2 發表於 19-4-7 23:07
請問您們是因為退學所以退 debenture 嗎?為什麼要退學?

留位都要debenture, 所以有些人有其他offer drop 左 cais ,就要退款

回覆 貝珠 的帖子

明白了,謝謝!

aray2 發表於 19-4-7 23:07

因為退學轉到其他學校

Hello_ka 發表於 19-4-4 21:24
回覆 wishfish 的帖子

請問學校退回 debentures 時 value 是一樣嗎?

讀唔夠一年便需要扣15% debentures value (emoji)

回覆 magic07 的帖子

係咪一定15%? 請問有冇CASE係扣少D? Thank you

Yin823 發表於 19-5-24 16:59

係咪一定15%? 請問有冇CASE係扣少D? Thank you

應該冇,我小朋友讀咗一個半月俾扣了15%

Yin823 發表於 19-5-24 16:59

或者你可以考慮唔買debentures 但每年買年度徴費(不可退還),大概係debentures 的5%

magic07 發表於 19-6-4 22:29
應該冇,我小朋友讀咗一個半月俾扣了15%
請問扣了15%後,有冇再收收其他手續費,,,?唔該

Yin823 發表於 19-6-6 16:38
請問扣了15%後,有冇再收收其他手續費,,,?唔該

退學要早2個月前通知,唔係的話要收2個月學費

貝珠 發表於 19-4-8 08:18
留位都要debenture, 所以有些人有其他offer drop 左 cais ,就要退款

想問下係咪一比咗debenture個錢留位個日,係咪就開始計一年?定係一年係由debenture上個日子開始計?如果留咗位,但未開學就決定唔讀,咁退款又點計呢?

cookiedog 發表於 19-12-10 11:25
想問下係咪一比咗debenture個錢留位個日,係咪就開始計一年?定係一年係由debenture上個日子開始計?如果 ...

我唔係用家,唔清楚

請問 CAIS 師資丶校風如何?好像有很多人退學