用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 劍擊世界一姐江旻憓是史丹福學霸 開明媽媽作最強後盾圓 ...
樓主: elbar
go

劍擊世界一姐江旻憓是史丹福學霸 開明媽媽作最強後盾圓劍.

Jane1983 發表於 19-3-16 17:59

我唔係講佢。佢家世顯貴,自己讀書叻,我都講過有實力呢間 ...

所以我話,父母要好好管理仔女期望、舒緩佢壓力、穩定佢情緒。

子女情緒太低落、自信太低,就要抱佢飛吓。如果太大壓力、太自負,就要由天拖返佢落地吸吓地氣。

理他是皇孫公子抑或草根階層,都係一樣。否則,小朋友一下鑽牛角尖出唔返黎,好易搞出事。

Jane1983    發表於 19-3-16 20:41

Jane1983 發表於 19-3-16 17:59

我唔係講佢。佢家世顯貴,自己讀書叻,我都講過有實力呢間 ...

入間勁人多的學校,孩子過份自信機會細。

不能無自信,亦不能太自信,依家做父母難。

Jane1983    發表於 19-3-16 19:18
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

JustAParent 發表於 19-3-16 18:49

子女情緒太低落、自信太低,就要抱佢飛吓 ...

要做好父母,難過做好仔女、好老公老婆或好員工好多。

JustAParent 發表於 19-3-16 18:49

子女情緒太低落、自信太低,就要抱佢飛吓 ...

佢出身好,人脈好,父母及自己也聰明,在 elite school 讀,也是名列前茅,自負得起。不入牛津,入港大也很好。

But correct, she has to learn life lessons.  Not just uni, friendships, relationships are even more complex.  
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

父母同年輕人都可以在現實生活中煉歷一下,無咩大不了,過程嚟啫。

有意見話年輕人少吃苦,我睇法係要經歷同 鍛鍊,唔係話多吃苦就會上進,少吃苦就高分低能;生活智慧要自己去體味昇華,先可以獨立成長,並非高等學府才有良師益友,家長可以提供渠道 故然好啦,但係獨立探索嘅能力方係面對未來挑戰嘅利器。
能勇敢面對生活,都係要有一定嘅思維同能力去支撐。

適時去放飛,有當中嘅藝術性。

JustAParent 發表於 19-3-15 19:35

其實入牛劍,成績唔需要好好。
Agree 睇你讀邊科

JustAParent 發表於 19-3-16 01:22
哈哈,其實DSE考衰一科,都入唔到香港一線學系醫學院  

世界就係咁,當下機會不會重來,所以要一 ...
同意

佢好勁

Osiana 發表於 19-3-16 10:25
The interviewee didn't say a word and just left the room.  He got accepted!

是否記錯了?我聽過的版本其實是essay筆試:
Ques: What is courage?
考生只寫下: This is.
And got accepted.
這個版本似乎make more sense than walking out of the room and got accepted.
BTW I think these are just stories:

picamama 發表於 19-3-23 03:48
是否記錯了?我聽過的版本其實是essay筆試:
Ques: What is courage?
考生只寫下: This is.

Thanks for giving another view. Maybe.  but the version I read was different.  

October. 發表於 19-3-16 09:54
我有時都幾唔明,人哋好勤力補習、溫書,而成績出眾,就俾人話係死讀書,冤唔冤呢?

其實,又有幾多個真係 ...
讀大學有人幫你補習?呢家好似有..做工有人幫你補習?除非老豆又是做那行

見到有啲本港醫科畢業生水平之低...
真是令人概嘆

fung0001 發表於 19-3-26 21:31
讀大學有人幫你補習?呢家好似有..做工有人幫你補習?除非老豆又是做那行

見到有啲本港醫科畢業生水平之低 ...
中小學補習唔等于大學需要補習,補習又唔一定補底,唔少係增潤,精亦求精。

fung0001 發表於 19-3-26 21:31

見到有啲本港醫科畢業生水平之低 ...

香港醫科生也是近狀元級,差在哪裏?

shadeslayer 發表於 19-3-27 12:59
香港醫科生也是近狀元級,差在哪裏?

非每個時期都是以狀元成績收生,199X年度,中大比過conditional offer AL 3E + UE E出來,果位同學會考無A,理科BBC,肥中文補考E返,最後A Level CCDD入左中大醫科。

ppmmbb 發表於 19-3-27 20:15
非每個時期都是以狀元成績收生,199X年度,中大比過conditional offer AL 3E + UE E出來,果位同學會考無A ...

ppmmbb 發表於 19-3-27 20:15
非每個時期都是以狀元成績收生,199X年度,中大比過conditional offer AL 3E + UE E出來,果位同學會考無A ...

picamama 發表於 19-3-28 07:39
但你呢個例子誇張少少,A levelCCDD都入到我又唔係太信, 我聽過當年最差都有一條A或2-3個B, 港大仲慘之前 ...

你可以唔信。他是我的預科同學!