用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問各位如何為小朋友決定何時暫停某一種興趣班? ...
go

[其他] 請問各位如何為小朋友決定何時暫停某一種興趣班?

父母雖然係與小朋友最親近的人,但我自問有時不懂為他選擇。小囡自幼只學跳舞、游水,

跳舞係我想令佢自小培養氣質,希望她透過律動去感受藝術,幻想她長大後多少有點氣質
游水係因為身體唔好,希望佢可以健康d

問題就黎啦,游水我又覺得佢真係冇天份,學左好耐身體係好左d,但領悟力真係好差。學咁耐都係飄緊。
但佢自己就話想學曬四式,
我諗學曬真係要花好多年。
而家學左兩年佢自由式先學到一半

跳舞佢就有d想停,唔係話唔鐘意,只係佢想學畫畫。

畫畫,我看見佢真心有天份,都想比佢學。
但時間冇咁多,我本打算比佢學完游水就學畫畫。

在興趣班方面,各位會如何與小朋友取捨呢?
我又唔想比小朋友個感覺係可以輕易放棄咁

跳舞,想比女學,覺得身材氣質會好點,可惜她無興趣,我就無比她學
鋼琴,她有興趣學,我就讓她一定要堅持學,不要半途而廢
游水,自己游水游得多就會游了,都系鍛煉身體為前提,前年參加賽馬會游水班,一個月學曬3式,教練都話游水都算幾好,不過無興趣參加泳會
田徑,有興趣,又可以鍛煉身體,學校又有免費訓練,比她參加

joanne02 發表於 19-3-14 09:52
父母雖然係與小朋友最親近的人,但我自問有時不懂為他選擇。小囡自幼只學跳舞、游水,

跳舞係我想令佢自小 ...

選興趣,看小朋友會自己花時間在哪裡

跳舞,佢話無興趣就停。你唔停,佢為咗你勉強上,無興趣hea學,一樣係簁錢。

回覆 joanne02 的帖子

how old?

joanne02 發表於 19-3-14 09:52

跳舞係我想令佢自小 ...

只有金錢你應付到,時間你小朋友分配到,不妨多方嘗試,有冇天份冇乜所謂。其實,100個小朋友學一樣野,99個都冇天份。冇天份,大了亦可以成為興趣,陪佢一世。

回覆樓主

多試,無興趣(或不主動練習)全部cut。我仔曾cut咗piano & chess,留游水、籃球、羽球、畫畫。

佢唔想學如dancing 的真可以cut, 佢唔叻又想學的如swim 我覺得尤佢學, 反正不為獎, 當平時多一樣PE.     時間/金錢的考慮反而可以多找不同單位去排, 有的可以好平, 尤其是學校有的, 省時又易安排又不會太貴.  小學同之前, 我都一直抱住試多D冇壞的心態, 我是不介意周身刀冇張利的人.  冇太大的壓力去學習有時反而有驚喜.  如果中學, 時間成本貴了, 就要再好好計劃下點用時間.

MrBeast 發表於 19-3-15 18:23
回覆 joanne02 的帖子

how old?
6 years old

各位講得都有理。如果佢hea學都真係side我錢。
但要講停都要有個學問,因為我又唔想佢覺得可以輕易放棄。

因為我睇番自己,細個阿媽叫我上興趣班,上上下到大時識反抗,我想玩唔想學。
自己就衰女放棄左。
如果唔係好細果時未乜識反抗,有人迫我學我又唔會叫做識果樣野。
自己雖然唔叻,但都感恩細個有得學。

joanne02 發表於 19-3-21 16:33
各位講得都有理。如果佢hea學都真係side我錢。
但要講停都要有個學問,因為我又唔想佢覺得可以輕易放棄。

貼$買難受我自己一定唔會做,除非你見到佢有talent 要栽培。
游泳來說6歲應ok, 可以summer 時密集式學 eg, 一星期三堂,若佢自己想學成4式,咁大家訂一些目標。

畫畫no opinion, 不過我覺得咁細個比張紙和一個中佢不可以嗎?

ps 暫停不=放棄

要試下不同d類型
睇下小朋友中意咩再決定

回覆樓主:

我會比佢自己選擇

如果學完游泳4式才學畫畫,會唔會拖得太久?

假如孩子可以應付到,我會給他自己選擇,始終自己感興趣的活動才能夠持之以恆。

不如你試下轉第個游泳教練啦!!
希望每天開心渡過 ;-)