用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私係咪無SEN學生?
樓主: pizzafat
go

直私係咪無SEN學生?  

醒目開學勳章 貢獻勳章

有d人長大後問題會少咗,有d人三四十歲都未化,繼續亂up野

所以好難講....我早幾個月就係請過個亞氏,面試正常,但返工第一日就激嬲女同事,然後連最好脾氣嘅都唔願同佢講野,最終無奈要請佢離開
另一種HK唔當SEN 嘅SEN,叫gifted,呢d人如果細個無發展空間,或者被迫接受太多rules... 佢自行shut down,佢嘅giftness 就無慢慢消失
恐龍家

我朋友個仔係自閉症,但睇唔出同普通小朋友有咩分別,我只係知佢數學好叻,佢唔喜歡陌生人傾計,唔喜歡打招呼,不過只要陌生人同佢玩數學遊戲就可以同佢開話題。佢數學空間感好強,K3已經係公文式升級到小學3年級既數,佢仲覺得好好玩。
我覺得佢遲早上報紙。

pizzafat 發表於 19-3-14 09:46
我仔下年升小,係亞氏保加,依家已納入自閉譜系入面,智力認知發展正常,社交同情緒管理麻麻,現上training ...

其實宜家津校同直私都有支持SEN。
但如果想改善問題,還是找專業註冊治療師及醫生較隹。一般學校最多只能做到容忍,改善空間不足。

醒目開學勳章 王國長老

mytambb 發表於 19-3-15 09:34
其實宜家津校同直私都有支持SEN。
但如果想改善問題,還是找專業註冊治療師及醫生較隹。一般學校最多只能 ...

一定有的
正如間間都話鼓勵閱讀、多元學習、生命教育、關愛校園、綠色咩咩咩、stem咩咩咩
為沽名釣譽,迎合市場需要,定真心肯擺時間,已經好大分別
不是挑機,認識太多家長讀到講住粗口轉校,宗唔宗教學校都有

applebot 發表於 19-3-15 09:09
我朋友個仔係自閉症,但睇唔出同普通小朋友有咩分別,我只係知佢數學好叻,佢唔喜歡陌生人傾計,唔喜歡打招 ...

請問即係學緊咩數?

回覆樓主

好奇一問,一般sen小朋友在申請小一,是否應該告知學校情況?比學校知道我認為應該是好些,因為不是每所學校都有這方面足夠資源。但另一方面,又不知道學校如何解讀情況?

那麼如果換個方向看,資優是否應disclose?我記得播道校長話,如果你地知道孩子資優,千萬不需要話我地知,你自己知道就好了,我其實唔多明背後原因

fadgare 發表於 19-3-15 11:51
請問即係學緊咩數?
我見係啲分數同除數,佢媽咪話尼啲數應該係小學數,已經C級別。但我小朋友宜家係year 2, 先學緊multiplication. 我見佢玩手機Game 都係玩速算之類既。

applebot 發表於 19-3-15 14:09
我見係啲分數同除數,佢媽咪話尼啲數應該係小學數,已經C級別。但我小朋友宜家係year 2, 先學緊multiplicat ...

不過而家k3約 五歲半至六歲半, 都有好多人做緊C級別. 我仔C級在公文k3數學組也只是排8x/28xx名, 所以上面可能有人已經去到D

回覆樓主

我都認同要揀關愛既學校。
我兩個小孩分別讀兩間直資,其中一個adhd, 佢讀好關愛的基督教學校,如魚得水;另一個冇問題的,聽到佢班d同學們常isolate 班中有asd既男孩

pizzafat 發表於 19-3-14 09:46
我仔下年升小,係亞氏保加,依家已納入自閉譜系入面,智力認知發展正常,社交同情緒管理麻麻,現上training ...

其實我覺得如果學術發揮到, 不用特別揀關愛的學校, 因為如果佢成績好佢就更加有自信, 亦都更加有機會識到朋友, 個人看法. 應該集中加強佢嘅長處

心急媽媽xxx 發表於 19-3-15 12:41
好奇一問,一般sen小朋友在申請小一,是否應該告知學校情況?比學校知道我認為應該是好些,因為不是每所學 ...

之前爬文好多人也不建議説, 詳細原因你可以去睇下...

fadgare 發表於 19-3-15 15:13
其實我覺得如果學術發揮到, 不用特別揀關愛的學校, 因為如果佢成績好佢就更加有自信, 亦都更加有機會識到 ...

有啲小朋友成績好,但社交操行差,老師唔眀覺得佢曳,家長不斷收老師投訴,六年好難過。強校有很多成績好學生,真係多一個唔多,少一個唔少。弱校就可能會忍你。

haihaimom 發表於 19-3-15 15:28

有啲小朋友成績好,但社交操行差,老師唔眀覺得佢曳,家 ...

成績好對自身也有利, 而且如成績唔好, 學校態度必然更差. SEN 小朋友必然有佢強項同長處, 好好發揮亦會令佢更加有自信. 當然只是個人看法...

回覆 千語mami 的帖子

唔一定,亞氏都有唔同性格,有啲靜有啲嘈。但如果係講到佢鍾意、有研究嘅野,大部份亞氏都會講唔停,唔理你係咪想聽。

回覆 心急媽媽xxx 的帖子

好多學校見到 SEN,都會自動覺得個學生會麻煩,扣少少印象分(除非間學校真係非常多 SEN 而且係講明唔介意收 SEN)
就算肯收 SEN,唔少學校都會「加強監督」,例如如果小朋友有 ADHD,可能會好多老師圍住佢,確保佢唔好跑黎跑去/騷擾人之類。

記得班殘疾人士講過,請一開始視他們為正常人,同你冇分別,不用刻意標籤/遷就。我諗 SEN 小朋友一樣,畀個機會佢「正常生活」,除非佢一年級不斷被投訴/成績社交出現問題,否則都唔需要特別同學校講係 SEN。如果真係擔心,咪先斬後奏,收左你先話小朋友有 SEN 需要。

蓮蓉包 發表於 19-3-15 14:52
我兩個小孩分別讀兩間直資,其中一個adhd, 佢讀好關愛的基督教學校,如魚得水; ...

很想了解你小朋友讀的關愛基督教學校,可以pm你嗎?謝謝!!

SEN 包太多不同的, 如有版友說gifted 天才都包左.  阿氏都是有不同, 有高功能同智力較低的, 所以直資實有.  

如樓主形容是智力正常, 學業跟得上, 只擔心社交弱會受老師標籤同學欺凌, 我覺得 "校園文化" 反而會是樓主選校最要考慮的 (是否直資反而是果, 不是因).

找一間同學之間比較少競爭氣氛的學校吧,  同學及其家長可能會比較能接受SEN,  老師會少一點壓力去捉成績, 比較能容忍課堂上學生表現各異.  直私資來說, 我朋友讀嶺南同音小, 都是比較類似的.  

hohoho888    發表於 19-3-20 09:32

蓮蓉包 發表於 19-3-15 14:52
我兩個小孩分別讀兩間直資,其中一個adhd, 佢讀好關愛的基督教學校,如魚得水; ...

請問可pm我知學校名嗎?謝謝你

martianmom 發表於 19-3-15 21:00
很想了解你小朋友讀的關愛基督教學校,可以pm你嗎?謝謝!!

Sure(emoji)

pizzafat 發表於 19-3-15 21:47
請問可pm我知學校名嗎?謝謝你

Pm you(emoji)