用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私係咪無SEN學生?
樓主: pizzafat
go

直私係咪無SEN學生?   [複製鏈接]

lawiskcyu 發表於 19-3-17 00:38
教㑹學校不ㄧ定最關愛學生,但ㄧ般教㑹學校都有其辦學理念, 不㑹因為某校長或某老師而導致太大妀変。
基本 ...

音小雖然關愛,但音小是一間私校,根本無SEN既support,呢個要自己考慮清楚

ms_ck 發表於 19-3-23 10:57
音小雖然關愛,但音小是一間私校,根本無SEN既support,呢個要自己考慮清楚
...

要自己出外揾,未排到政府或ngo 服務,就要用私家服務,學費+治療費,一個月都唔少錢

cookieman 發表於 19-3-23 08:52
想請教下係40網邊間,唔該哂

我仔果間是傳統小學,我仔ok, 人地話超谷,只合gifted, 如果純SEN,恐怕辛苦,因要坐定定同校規嚴,功課不少。學校只見有gifted students,其他SEN唔係好覺。

ms_ck 發表於 19-3-23 10:57
...

回覆 martianmom 的帖子

有私直資或私少第一輪用小組活動遊戲、
去觀察小孩子有無過度活躍或其他問題
從而去選擇合適孩子入讀。

LeeCC 發表於 19-3-23 12:19
要自己出外揾,未排到政府或ngo 服務,就要用私家服務,學費+治療費,一個月都唔少錢
...

學校有無支援其實都好重要,過程中面對好大挑戰,除應付自己孩子外,都好可能會面對同學家長(因為孩子有可能會整到同學)

ms_ck 發表於 19-3-24 03:54
學校有無支援其實都好重要,過程中面對好大挑戰,除應付自己孩子外,都好可能會面對同學家長(因為孩子有 ...

學校無支援,同路人自然少,家長同學對於sen 見識自然少,包容也可能較低。官津一班總有幾個sen ,老師同學對這些小朋友的行為見怪不怪

ms_ck 發表於 19-3-24 03:54
學校有無支援其實都好重要,過程中面對好大挑戰,除應付自己孩子外,都好可能會面對同學家長(因為孩子有 ...

我見到的是,唔係sen 小朋友易整到同學,反而普通同學易整到sen 小朋友,但sen 小朋友唔識保護自己。

LeeCC 發表於 19-3-24 08:52
我見到的是,唔係sen 小朋友易整到同學,反而普通同學易整到sen 小朋友,但sen 小朋友唔識保護自己。
...

我見到的是會傷害到同學,根本處理不到自己情緒的Sen,學校如有支援+自己外出治療成效相信好過令老師疲於奔命處理,自己無得益又影響他人既做法,所以入讀前最好先看看該校有無支援

ms_ck 發表於 19-3-24 10:58
我見到的是會傷害到同學,根本處理不到自己情緒的Sen,學校如有支援+自己外出治療成效相信好過令老師疲於 ...

這個當然會發生,但不能令人誤解只有sen 小朋友整到其他人,事實上,系有精叻小朋友係會欺凌sen 唔認賬,甚至推卸責任,而sen 唔識保護自己或不知道自己俾欺負,可能系其他正義小朋友講俾家長知,才揭發小朋友一直俾人欺負而不自知

ms_ck 發表於 19-3-24 10:58
我見到的是會傷害到同學,根本處理不到自己情緒的Sen,學校如有支援+自己外出治療成效相信好過令老師疲於 ...

如果行為有問題的小朋友影響到其他人,除了透過支援和訓練處理情緒行為問題,都要佢面對後果,和學習自我控制

LeeCC 發表於 19-3-24 11:06
這個當然會發生,但不能令人誤解只有sen 小朋友整到其他人,事實上,系有精叻小朋友係會欺凌sen 唔認賬, ...

事實上亦有你講的相反情況,老師包容亦要受傷害的家長包容對方是sen小孩,父母跟進力度不大,卻勉強進入沒支援的學校
凡事有兩面,你我各有睇法吧,我只想提出的是,為孩子選校不要單用該校關愛情況,而是應衡量該校能否提供到支援,老師緩助等配套,去為孩子揀合適學校

ms_ck 發表於 19-3-24 11:32
事實上亦有你講的相反情況,老師包容亦要受傷害的家長包容對方是sen小孩,父母跟進力度不大,卻勉強進入沒 ...

所以我支持需要找有支援的學校架

其實事睇兩面,好無奈,普遍官津校好多sen 學生的家長知識水平不高,經濟能力也不高,家庭可以給孩子的支援自然比較少,孩子改善情況未必理想。相反,我認識直私家長可以給孩子資源較多,sen 孩子進步也明顯,但這不是一般家庭可以同時負擔學費+治療費用。

所以,最緊要都係家長可能放幾多心血和資源去幫孩子。

LeeCC 發表於 19-3-24 11:49

其實事睇兩面,好無奈,普遍官津校好多sen 學生的家長知識水平不高,經 ...

很大機㑹是這樣

回覆樓主:

全港最貴嘅私立小學
係有駐校教育心理學家
她亦是學校創校成員之一

2003年學校創立
收了 56位 gr1 至 gr4 學生
佢有份接見每一個學生
無論是否 sen 學生

我當年是非常欣賞這間學校的

回覆樓主:

我嘅想法有啲唔同
我寧願搵間真正嘅關愛學校
都唔希望只有支援嘅配套
支援配套可以自己喺外面機構搵
但小朋友一定要返學
如果學校,老師,同學之間 唔關愛
小朋友返學都係受罪

回覆樓主:

了解

LeeCC 發表於 19-3-24 11:49

其實事睇兩面,好無奈,普遍官津校好多sen 學生的家長知識水平不高,經 ...

其實我都係咁諗,唔係睇低官津,只係覺得直私學生家長先入到,天真地諗會唔會小朋友無咁易學壞、被bully ,雖然都可能係一廂情願

回覆 蓮蓉包 的帖子

請問可否PM邊間基督教學校,我都想知,謝謝。

LeeCC 發表於 19-3-24 08:52
...

agree, I had seen that too
‹ 上一主題|下一主題