用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 阿仔想讀體育
go

阿仔想讀體育

仔今年中六,想報讀體育,佢學校冇體育呢科讀,請問出面有冇途經可以自己報?

醒目開學勳章

ling426 發表於 19-3-14 09:37
仔今年中六,想報讀體育,佢學校冇體育呢科讀,請問出面有冇途經可以自己報?
...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3714578
先睇上述此link,有講關於報考DSE體育科。
今年中六? DSE巳開鑼……
是否今年9月才升上中六嗎?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

wawaliluk 發表於 19-3-14 13:22
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3714578
先睇上述此link,有講關於報考DSE體 ...

唔好意思,表達得唔清楚,係今年升中六

wawaliluk 發表於 19-3-14 13:22
先睇上述此link,有講關於報考DSE體 ...

關於dse報體育要考D乜佢好清楚,亦知唔易讀,但佢話好有興趣好想讀

醒目開學勳章 王國長老

ling426 發表於 19-3-14 09:37
...
BK 個邊已經答晒, 你應該清楚係唔得
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-3-14 23:43
BK 個邊已經答晒, 你應該清楚係唔得

係啊,唔該你

回覆 ling426 的帖子

你仔本身係已經讀繄兩選修科定三選修科?

如果已經有三科,就無謂加多科

如果只係兩科,其實都OK

反正入U讀體育系並唔需要有DSE體育科成績
DSE體育科過去的4級或以上比率只有約10%,唔易高grade
無謂搵自己笨

專心考好4c+2x,僅僅合格多少少都有可能入到的

在大學設備齊全再加有志同道合的同學仔一齊讀先至最有效益
我是護書簿

losoco 發表於 19-3-15 08:59
回覆 ling426 的帖子

你仔本身係已經讀繄兩選修科定三選修科?

我都同你一樣唸法,佢宜家讀緊2科,體育佢由細已經好有興趣,不過宜家先話好想讀埋 mouth

ling426 發表於 19-3-15 10:28
我都同你一樣唸法,佢宜家讀緊2科,體育佢由細已經好有興趣,不過宜家先話好想讀埋 mouth
...

如果想係外國大學讀體育, 應該至少 physics, chemistry or biology 有其中兩科較好。

elbar 發表於 19-3-15 11:05
想係大學讀體育, 應該至少 physics, chemistry or biology 有其中兩科較好。

明白,thanks