用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲留學討論
樓主: 樂天心
go

[澳紐] 澳洲留學討論  

ricetaster 發表於 20-8-16 12:01
唔係收得3%, 只係ATAR頭3%最高績的考生先有資格報名啫!Sydney U理科科目來說, PT 難入程度或受歡迎程是緊 ...

係吖! 我係Sydney U Physio 畢業。

Foundation 入如果唔係讀書材料,或唔勤勤力力醒醒目目,怕你入到都畢唔到業。

我啲師弟妹香港人overseas students, 10個入去7個畢唔到業(有啲要讀多1-2年,有啲轉系,仲有喲直情quit 埋返HK).

本人慶幸準時畢業,當年包埋本土生,只有大約一半學生能準時畢業。

回覆 dontworry 的帖子

Hi, 我女又係成績不好,請問妳搵唔搵到有學校收讀Foundation?

Activehealth 發表於 20-8-16 12:15
係吖! 我係Sydney U Physio 畢業。

Foundation 入如果唔係讀書材料,或唔勤勤力力醒醒目目,怕你入到都畢 ...
Physio係-科(Medi)之下, 萬科之上收生高分数一数二既科目

Usyd / monash 讀放射容易留低揾工?

容祖兒童節 發表於 20-8-17 12:10
Usyd / monash 讀放射容易留低揾工?

不容易,我有physio 同學本身係radiographer(澳洲白人男性,成績好好),搵唔到野做入嚟讀physio.

仲有香港中學同學,HKPU 放射畢業,跟父母移民澳洲搵唔到工,番入大學讀accounting.

Activehealth 發表於 20-8-17 12:29
不容易,我有physio 同學本身係radiographer(澳洲白人男性,成績好好),搵唔到野做入嚟讀physio.

仲有 ...

點解嘅?咁如果去其他城市呢?
如果返香港又點?好似不用考牌?

大家等到2月先開學有咩可以做住先?

容祖兒童節 發表於 20-9-1 12:05
大家等到2月先開學有咩可以做住先?

我個做part time

回覆 pypy405 的帖子

呢刻環境, 難找PART TIME做, 請問有咩工, 可以有PART TIME做...

KARMENLEE0905 發表於 20-9-2 10:30

呢刻環境, 難找PART TIME做, 請問有咩工, 可以有PART TIME做... ...

我女自己上網搵 jobsdb等等

謝謝

請教曾留學的學姐, 女兒將入讀 UWA 住 HALL, 想請教事前要準備什麼 ?

PANCO 發表於 20-9-8 12:21
請教曾留學的學姐, 女兒將入讀 UWA 住 HALL, 想請教事前要準備什麼 ?
心態?唔好成日lei係房,多尐同本地人交流,参加活动,忌埋自己人堆(有尐难,但盡量)。如打算留低係澳洲,更加要快速融入。

Yanamami 發表於 20-9-8 12:57
心態?唔好成日lei係房,多尐同本地人交流,参加活动,忌埋自己人堆(有尐难,但盡量)。如打算留低係澳洲, ...

謝謝提醒。
那說出發前有什麼要注意呢?