用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲留學討論
樓主: 樂天心
go

[澳紐] 澳洲留學討論   [複製鏈接]

回覆 Yanamami 的帖子

唔該哂.....

哈利媽 發表於 20-6-2 10:25
回覆 ricetaster 的帖子

只計中學學費都要40萬? 都幾貴喎

包括所有學费及生活費用

回覆 ricetaster 的帖子

Thanks.

mimi1102 發表於 20-6-2 10:30
請問如果想係UQ 讀大學, 學費連生活費, 大約幾多?
係咪可以考完DSE 先報名? 謝謝
...

相信HK$440,000以内,有DSE result 先至報,早報無着數,除了一些非常專業嘅科目及收生數目有限制,DSE放榜都唔遲,因為外國留學生係排另一條隊(無政府資助), 不需要和本地學生争位,只要學校有教學資源佩合,收幾多都得,當然有上限嘅,但你放榜後數星期内報名,正常一夠分就會收,除非要有特別test 要先考,例如medicine.

ricetaster 發表於 20-6-4 18:14

相信HK$440,000以内,有DSE result 先至報,早報無着數, ...

明白, 謝謝回覆

回覆樓主:

......

回覆樓主:

比較麻煩係學歷文件要Certified True Copy, authorised agent 可簽得,搵其他途徑證明就麻煩些,一般澳洲 agent IDP, AAS 都可以。

ricetaster 發表於 19-12-17 16:50
回覆 iceberg222 的帖子

你執到喇! 明年二月澳洲央行好大可能會減息, 澳元仲有排跌, 如果教育基金已準備 ...

想請教二月後,幾時澳元再跌?

回覆樓主:

澳洲疫情反覆,又開始步入冬季,尤其是Victoria, 好似由昨天開始好hot spots 要再次knock down, 限聚措施再現。礦産,原料大陸唔多買,國際旅遊全面停頓。如果明年二月才入學,現在AUD 會下行,去到今年十月,如果在五算以下可以兑一年使费先,今年尾再睇走勢再决定,至於講到明年二月我都估唔到實。

ricetaster 發表於 20-7-2 22:38
澳洲疫情反覆,又開始步入冬季,尤其是Victoria, 好似由昨天開始好hot spots 要再次knock down, 限聚措施再 ...

我意思你己估計倒今年年頭跌破$5, 下一轉係十月?
未知二月可否開關,暫定明年二月開學!

ricetaster 發表於 20-7-2 22:38
澳洲疫情反覆,又開始步入冬季,尤其是Victoria, 好似由昨天開始好hot spots 要再次knock down, 限聚措施再 ...

謝謝你!

samuellor 發表於 19-11-28 08:56
國際生是沒名額的,只要達要求就有offer. 通常八大都可取到,但要記住U of S and U of Monxxx 肥佬機會好 ...

Monash ? 點解肥佬機會好大? 即係人哋講嘅易入難出?

pinkyred 發表於 20-7-11 21:22
Monash ? 點解肥佬機會好大? 即係人哋講嘅易入難出?

因為學位充裕,又唔駛政府資助,夠成績就收好正常,只不過你成績未合乎要求就不能升班或畢業,校方唔係蓄意留難,是爲了確保學生質素,其實校方都唔想肥你,因為不合格人多校方係要寫report比政府解釋,大家要留意好多大學係原則上唔比補考,但只要比心機讀書,温習,自己做功課,唔好走堂,要畢業唔難。

唔好意思,我個仔今年16歲,想請問澳洲的學校是怎樣分類的,什麼是Grammar School和 independent 學校?
謝謝

回覆 b2226 的帖子

我都想知有咩分別!

阿囡今年升中五,如想讀foundation, 請問應該幾時要報名?定還是唔同學科報名時間有唔同?上網搵過嚟緊有嘅所謂升學展,好似全部都係d Agent自己攪,可能我自己一直有d誤會😜
請問如果搵Agent攪,佢地係咪一定只會介紹同佢地有聯繫嘅大學俾你?唔搵Agent, 自己報的話會唔會有難度?事關阿囡成績唔係太好...掹車邊果種 (希望佢F5會突然開竅啦),係咪唔駛諗會入到8大?
唔好意思,我太多問題!😞

dontworry 發表於 20-7-19 11:35
阿囡今年升中五,如想讀foundation, 請問應該幾時要報名?定還是唔同學科報名時間有唔同?上網搵過嚟緊有嘅 ...
一般來講,要求讀完中五才可入讀foundation,所以最快都要明年七月份之後入學,還有大把時間準備。建議疫情過後揾多幾間agent詢問比較一下,去之前最好先問下自己打算讀甚麽和想去哪個城市。

入讀foundation對中五的成績要求不是很高,但讀起來亦不會太輕鬆,尤其是想攞高分入大學的一些熱門課程。大學也是一樣,入八大不難,但入到去之後需要努力付出。這就是通常所講的易入難出。

‹ 上一主題|下一主題