用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲留學討論
樓主: 樂天心
go

[澳紐] 澳洲留學討論   [複製鏈接]

mrshoho 發表於 19-3-21 20:26
可能你朋友很努力讀foundation course所以入到大學
我朋友HKDSE16分,本來打算2019年去 Go8 讀 foundation course ,再升 Year1,點知個 agent 介紹佢早幾星期去澳州上英文堂(付費),不用 ielts,再在香港考個數學試(付費),便可2019年去Go8 讀 degree Year 1,不是濫收學生??

bristol 發表於 19-3-22 11:11
我朋友HKDSE16分,本來打算2019年去 Go8 讀 foundation course ,再升 Year1,點知個 agent 介紹佢早幾星期 ...

其實有些海外著名大學 寬進嚴出,同香港情況不一樣  

ricetaster 發表於 19-3-22 10:41
公道D講一句,澳洲大學入學成績要求係寬鬆,你要達到佢嘅學術水平先比你畢業,尤其是八大,所謂易入難出, ...
澳州不只大學濫收學生的問題,專業資格也成疑問。
有個會計朋友,20多年前在香港考ACCA多次未能成功,點知去了澳州讀了一年書(wollongong/ master??),不用再考試,便可直接成為澳州會計師,再用互認安排成為香港會計師,你可以話係用錢走捷徑,但澳州的專業資格比較寬鬆,大家請人時要留意

bristol 發表於 19-3-22 11:32
有個會計朋友,20多年前在香港考ACCA多次未能成功,點知 ...

還有什麼專業考試寬鬆?醫科?law?

我朋友HKDSE16分,本來打算2019年去 Go8 讀 foundation course ,再升 Year1,點知個 agent 介紹佢早幾星期 ...

多大學寬鬆?中上大學收費如何?如果容易入叫孩子轉去澳洲!

類似情況其實有不少人去咗美國加州 Community College,讀完後取得不錯 GPA;再考上美國名牌大學 UC Berkeley, UCLA,做人要擴闊自己眼光;其實香港3大都有收過本地副學士/高級文憑中出色學生  

醒目開學勳章

bristol 發表於 19-3-22 11:32
有個會計朋友,20多年前在香港考ACCA多次未能成功,點知 ...

你好似好討厭澳洲喎,睇完你嘅回覆,覺得你好葡萄你朋友入到澳洲大學,又葡萄朋友可以喺澳洲攞到會計師牌。

醒目開學勳章

brother4 發表於 19-3-22 11:45

多大學寬鬆?中上大學收費如何?如果容易入叫孩子轉去澳洲 ...

如果咁寬鬆,真係可以考慮去澳洲攞返啲專業牌照。

mrshoho 發表於 19-3-22 12:12
你好似好討厭澳洲喎,睇完你嘅回覆,覺得你好葡萄你朋友入到澳洲大學,又葡萄朋友可以喺澳洲攞到會計師牌 ...

我只是想指出澳州的學歷及專業資格質素有問題,這可能會觸動相關人士的神經

醒目開學勳章

bristol 發表於 19-3-22 12:33
我只是想指出澳州的學歷及專業資格質素有問題,這可能會觸動相關人士的神經
...

原來如此

醒目開學勳章

樂天心 發表於 19-3-14 00:59
阿女讀緊中五,唔打算考DSE,打算完成中五後去澳洲讀基礎班,再升大學,依家頭痛緊唔知去澳洲邊個地方?
...

樓主,可能你都係唔好考慮澳洲,就算第時小朋友真係靠實力攞到大學入學資格或者專業資格,可能都會被人質疑。

回覆 mrshoho 的帖子

其實我覺得樓主應該自己去 EXHIBITION 或 AGENT 搜集多D資料,好過聽人地講,網上講說話幾多成真幾多成假,自己諗清楚。
澳洲八大,學歷是不容置疑的。 至於點解有D人會說某些國家不好,可能真的是葡萄人地呢。

回覆樓主

真係好多謝大家分享同指出澳洲既問題,其實英國我都有考慮,我細佬就係英國留學的,佢依家都係一個成功人仕,但聽番佢講,佢唔鍾意英國生活,又凍又濕日日落雨,d野好貴,佢想學好英文所以唔群中國人,但d鬼仔放假浄係鐘意飲酒,佢又唔啱,所以生活苦悶,佢亦見好多香港人學壞,又煙又酒成日開party,冇心向學,所有我自己感覺澳洲比較純樸,我都識好多人係澳洲留學,大多數都係讚,所以我知澳洲比英國次一級,但價錢其實差唔多,我仍然選擇澳洲,因為我目的係想個女學下自立同擴闊眼界,希望佢開開心心讀自己喜歡既科目,唔係為一張沙紙

因為我目的係想個女學下自立同擴闊眼界,希望佢開開心心讀自己喜歡既科目,唔係為一張沙紙 想法同我一樣

醒目開學勳章

佑心 發表於 19-3-23 11:00
因為我目的係想個女學下自立同擴闊眼界,希望佢開開心心讀自己喜歡既科目,唔係為一張沙紙 想法同我 ...

我都覺得出外留學係應該為咗呢一個原因(emoji)(emoji)(emoji)

樂天心 發表於 19-3-23 01:30
真係好多謝大家分享同指出澳洲既問題,其實英國我都有考慮,我細佬就係英國留學的,佢依家都係一個成功人仕 ...

其實每間大學各有強項,所以要注意你女想讀什麼科目而作出選擇;就算當中較受香港學生歡迎6間名校都係

UNSW (Sydney)
U of Melbourne (Melbourne)
U of Sydney (Sydney)
Monash U (Melbourne)
ANU (Canberra)
U of Queensland (Brisbane)

我女用DSE成績入SydneyU, 讀d中国人唔会讀既科目(会被视為揾唔到食)禁就算SydU多中国同香港学生,佢自己科既同学都係澳洲人或澳洲出生华人,平日只講英文。佢話同HK比-d都唔会易讀,因為澳係二月尾开学,所以佢考完DSE係中大讀过-个sem先过去开学,讀过两边就比較到。我叫佢畢業如果揾到工就唔好番黎(但我相信不容易)。

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 19-3-24 13:07
我女用DSE成績入SydneyU, 讀d中国人唔会讀既科目(会被视為揾唔到食)禁就算SydU多中国同香港学生,佢自己科 ...

樂天心 發表於 19-3-23 01:30
真係好多謝大家分享同指出澳洲既問題,其實英國我都有考慮,我細佬就係英國留學的,佢依家都係一個成功人仕 ...

我自己都係英国(中学)同澳洲(大学)讀过……你細佬講得啱,英国天氣真好令人depressed. 澳洲每次落机见到个蓝天就好开心,即刻索多幾啖清新空氣。

其实澳洲-样多酒鬼,果时同学悭埋d錢就去買酒。不过澳洲多户外活動玩,上山下海都多野玩,开心好多。我女就去同同学去清潔海灘,有时会去潛水、行山、玩独木舟……仲話有兴趣学滑浪。

晤知近年多左中国移民同学生,会唔会同當地人多左磨擦,但我自己幾十年前讀書时,當地同学对我相當照顧。當然,自己亦而踏出confort zone. 如果成日埋香港或中國人堆,人地就唔会同你打交道。我當时就算英文差,都主动融入佢地圈子,我係果边落地生根既同学,亦有同感,若果自己唔主动融入,成日形住人地排挤你,self-fulfilling prophecy, 就会真係变成禁。相反既話,其実澳洲人大癲大肺过英国人,唔难打成一片,就睇自己取向。

Yanamami 發表於 19-3-24 13:07
我女用DSE成績入SydneyU, 讀d中国人唔会讀既科目(会被视為揾唔到食)禁就算SydU多中国同香港学生,佢自己科 ...

我女係文科人,我估中國同學應該較小,agent 建議佢讀media and communication
‹ 上一主題|下一主題