用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲留學討論
go

[澳紐] 澳洲留學討論  

阿女讀緊中五,唔打算考DSE,打算完成中五後去澳洲讀基礎班,再升大學,依家頭痛緊唔知去澳洲邊個地方?

樂天心 發表於 19-3-14 00:59
阿女讀緊中五,唔打算考DSE,打算完成中五後去澳洲讀基礎班,再升大學,依家頭痛緊唔知去澳洲邊個地方?
...

去悉尼。

醒目開學勳章

諗下想讀咩科/學系先? 再收窄範圍!

回覆樓主:

有得揀, 真係要考慮下是否去澳洲升學。

澳洲近年的 教育商品化, 是澳洲第三大的出口服務 ,海外學生的數目十年間增加一倍 , 三成海外留學生來自中國大陸 ,學術水平受人詬病, 如果你小朋友咁細個去,會學到澳洲人hea的性格 ,回到香港完全冇競爭力

澳洲升學的最大賣點是可以移民, 但是我身邊 移民澳洲的香港人 ,九成會回流香港, 沒有計劃再返回澳洲定居, 哪裏生活是否這樣好大家可以想像。 特別是澳洲的種族歧視問題嚴重像 pauline Hanson,fraser anning 的政客多年在澳洲 都 有一定的支持者, 最近在新西蘭恐襲穆斯林的 種族仇殺,便是澳洲人所為

醒目開學勳章

bristol 發表於 19-3-18 09:57

澳洲近年的 教育商品化, 是澳洲第三大的出口服務 ,海外學生的數 ...

不如你講下邊度冇種族歧視

mrshoho 發表於 19-3-18 10:37
不如你講下邊度冇種族歧視
我相信新加坡冇種族歧視

西方社會中 , 我個人比較喜歡加拿大 , 加拿大對不同種族比較包容 , 我的朋友移民到加拿大後 , 超過一半會定居當地 , 餘下的一半在退休後也考慮返回加拿大定居

論機會和就業 , 我會選擇美國西岸 , 美國西岸的種族比較多元化 , 人口高質素 , 我移民美國的朋友九成人會定居當地

香港仲衰, 同種族(大家都係中國人)都歧視, 呼吸聲大D都有罪,
澳洲天大地大, 即使有種族歧視你都未必遇上.
如果去 Sydney 讀, 住宿一定比較貴, 日常飲食都唔算貴,
最主要睇下之後大學想讀邊科.

回覆樓主

種族問題真係去到邊都有
我有親戚住墨爾本,但唔會選擇住佢地到,所以唔一定去墨爾本,悉尼,墨爾本係咪太多中國人呢?

樂天心 發表於 19-3-19 18:49
種族問題真係去到邊都有
我有親戚住墨爾本,但唔會選擇住佢地到,所以唔一定去墨爾本,悉尼,墨爾本係咪太 ...
悉尼,墨爾本的確多中國人,
同樣地英國及加拿大都多中國人.
留學生都以小圈子聚集生活.

就以我老公外甥為例, 就讀多倫多大學心理學系, 除了上課堂外,
日常生活全部用廣東話和普通話溝通, 唔洗講英語, 同學們都係中國人.

另一個我姨甥女去英國讀中學直到大學畢業,
一直都係群住班香港人大陸人玩,
睇佢D日常生活照片以為佢返咗大陸添.

重有就係, 現今呢個年代唔好單看外表係中國人樣就抗拒,
好多都係黃皮白肉土生土長第2 代第3代移民嚟架.

醒目開學勳章

樂天心 發表於 19-3-19 18:49
種族問題真係去到邊都有
我有親戚住墨爾本,但唔會選擇住佢地到,所以唔一定去墨爾本,悉尼,墨爾本係咪太 ...

你意思係多中國人唔好?

回覆樓主

係呀,我女自己唔想去太多中國人地方

Arabellahk    發表於 19-11-12 00:12

澳洲人可能被報復
小心為妙

醒目開學勳章

樂天心 發表於 19-3-20 21:16
係呀,我女自己唔想去太多中國人地方

去到邊都好多中國人,尤其是揾agent 揾學校

bristol 發表於 19-3-18 09:57

澳洲近年的 教育商品化, 是澳洲第三大的出口服務 ,海外學生的數 ...

你說得對.

其實英國教育一樣商品化, 甚至更新, 再加上他另一個很大的 問題 , 就是 他不會想 留學生 留在當地找工作.  排外得咁犀利, 看 brexit 就知道.

但無可否認英國傳統上教育 有歷史.

daisy17772 發表於 19-3-20 23:36

你說得對.

我嘅經驗係如沒有移民打算,無論是英或是澳都係睇你想修那一科和那所大學的學術地位,如果差不多,咪英國囉! 有一段距離你自己都識揀。另外,在英澳你要打入鬼仔鬼妹peer 有一定困難,最多咪做project 或 Group presentation, 咪有些交流下囉 ! 你有際遇或你猛參加課外活動就好少少,深交好難,不然都係鬼同鬼玩,人同人玩,香港人就算唔埋强國人堆,一般都係與東南亞,星加坡, 韓國或印度人玩,大家唔信,問吓親友的子女 (我指Uni, 唔係 high school)。如果練英文,  入得一流大學,除咗強國人外, 你基本上可以全英語和他們溝通, 點 train 英文都係睇自己, 你宅到成日躲在房間就無計, 香港人同學 friend 一兩個算喇!

醒目開學勳章

ricetaster 發表於 19-3-21 10:26

我嘅經驗係如沒有移民打算,無論是英或是澳都係睇你想修 ...

絕對同意!!!

daisy17772 發表於 19-3-20 23:36

你說得對.

除了一些少數國家之外(如:德國),收取海外留學生學費都是一盤賺錢的生意,但去到一個濫收低端學生的地步就值得消費者留意。看看報紙/地鐵站澳州升學的廣告,我認為太多及太商業化,到了一個收學生的地步。

“International education has been a huge success story for Australia — one that has been built up deliberately and strategically over the past 60 years,” she said.

“Not only does international education bring $32 billion worth of export income to our economy and support 130,000 jobs — it gives Australia access to a future network of business and political leaders and makes an important contribution to Australia’s foreign policy, soft power diplomacy and regional security.”
https://www.news.com.au/finance/economy/australian-economy/economy-relies-on-china-as-international-students-prop-up-our-universities/news-story/6bea7fc2c0c7dbd364346b74722c67df

有一個朋友2018年HKDSE得16分,英文3,很想移民/離開香港,經agent報讀澳州Go8大學 foundation course,最後付多一點錢報讀短期英語班及數學班,成功今年2月入讀Go8大學 degree 課程的Year 1。她不諱言在頭幾星期上堂聽不懂英文。HKDSE得16分, 屯門大學都入唔到,州Go8大學收,這是一個收學生的好例子。

州Go8大學標榜在世界大學排名榜上名列前茅,看看這些排名榜所用的指標 (例如: 海外學生與本土學生的比例,科研成果等),與 undergraduate 課程有可相關呢??  現有的移民政策,吸引很多科研人材加入大學的 postgraduate,推高州Go8大學的科研成就及世界排名,去州Go8大學的網站看看他們的教授有多少個是移民。的海外學生,三成以上來自中國,亦有來自香港、馬來西亞、星加坡、韓國、日本,近年積極開展客源,到柬埔寨、尼泊爾、越南等地方招收,影響學生的品質 。縱使在一間頂尖大學學習,週邊都是低端學生,試問又怎可以培育出一個有質 的學生。不論是牛津劍橋,或香港名牌中學,學生的質素都非常重要。

香港卓越學生獎的得獎學生,香港富豪及高官的子女,絕大部分選擇去英美升學,極小學生選擇去澳洲,所以選擇去澳洲升學的同學要三思。

Arabellahk    發表於 19-11-12 00:14
Lykke    發表於 19-8-7 18:01

醒目開學勳章

bristol 發表於 19-3-21 17:52
除了一些少數國家之外(如:德國),收取海外留學生學費都是一盤賺錢的生意,但去到一個濫收低端學生的地步就 ...

可能你朋友很努力讀foundation course所以入到大學

除了一些少數國家之外(如:德國),收取海外留學生學費都是一盤賺錢的生意,但去到一個濫收低端學生的地步就 ...

公道D講一句,澳洲大學入學成績要求係寬鬆,你要達到佢嘅學術水平先比你畢業,尤其是八大,所謂易入難出,你讀D soft skill 或浮嘅科目會易畢業,但一些當地專業或著名嘅科目,要畢業都幾艱辛,唔差得過你英國同一科目,我有提醒身邊嘅朋友,如果去澳洲讀,一定要GO8, 讀較專業嘅科目及優異成績畢業,費事比人用有色眼鏡睇自己。

至於高官子女過英國讀,學術地位第一,另一個重要原因係公務員子女海外教育津貼。另外一提,英國甚至香港嘅大學,佢哋1st honour 人數比例 越來越高,可以拉curve, 澳洲好多大學,尤其八大,仲係行緊用實分(WAM)比honour, 較少拉curve, 如果唔信,上網爬吓文睇下。

https://www.bbc.co.uk/news/amp/education-40654933