用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲留學討論
樓主: 樂天心
go

[澳紐] 澳洲留學討論   [複製鏈接]

回覆樓主:

無permanet resident(PR) 好難留低做嘢,澳洲有些特別,好多機構,组織都係類似國營,你無PR係唔會請,只能看私人機構。

gogowei 發表於 20-5-21 20:58
謝謝你的回覆!現在讀Electric and Electronic Engineering 在澳洲工作有前景嗎?
要讀 Engineering 當然首選 UNSW, 工程大樓全新裝修(上年完工), 學校多獎學金申請,
與工商機構有聯繫, 定期開設招工展覽, 可即時見工,
不要單看校園表面, Usdy 外表係比較靚,
但資源只會投放在法律系, 而工程系感覺太有歷史味(舊),
Engineering當中最熱門工作前景係 Civil ,
市場多職位空缺, 但相對競爭都激烈.

回覆樓主:

不過要有心理準備會好chur, 在UNSW 讀Engineering, 尤其是Civil. 根據澳洲資料當地首100間最大企業嘅CEO, 最多比例係UNSW畢業生,UNSW畢業生人工亦係澳洲平均最高。

回覆 Activehealth 的帖子

想请教下,男仔读Biotechnology 在澳洲有前途及易揾工嗎?心儀UQ

其實都好想了解吓如果小朋友中四去澳洲讀, 唔計食宿, 每年大約要預幾錢 (都知道可以上落分差好大, 但都想知一般情況)

ricetaster 發表於 20-5-22 19:11
無permanet resident(PR) 好難留低做嘢,澳洲有些特別,好多機構,组織都係類似國營,你無PR係唔會請,只能 ...
如果去讀醫, 可以留低的機會是否大很多?

澳洲讀放射(imaging) or 職業治療OT好唔好?易唔易揾工?如果返香港又易唔易攞牌?

CircleFat 發表於 20-5-25 21:14
如果去讀醫, 可以留低的機會是否大很多?

應该大機會,但必須去私人機構,因爲公立或公營機構,唔會請無永久居留權嘅人,整體情况你問移民顧問清楚啲。

澳洲大學絕對係易入難出

ricetaster 發表於 20-6-1 08:33
應该大機會,但必須去私人機構,因爲公立或公營機構,唔會請無永久居留權嘅人,整體情况你問移民顧問清楚 ...
謝謝回覆。在取得醫生執照後, 如受聘於私人醫療機構, 大概要幾多年才會取得永久居留權呢? 不好意思, 因仍在初步研究介段, 想有個大概的慨念。

另有位JM問在澳洲讀放射診斷/治療前境如何?  我也想知要留低,找工作容易嗎?

CircleFat 發表於 20-6-1 13:54
謝謝回覆。在取得醫生執照後, 如受聘於私人醫療機構, 大概要幾多年才會取得永久居留權呢? 不好意思, 因仍在 ...

前半段你要問移民顧問,第二條答案:係好困難,因爲除夠專業外,最重要反而係需求程度,專業移民分數成日轉,一年可以轉幾次,無線上年都有特輯講當地香港學生一路爲追移民分數嚟讀書都追唔切,如果你或屋企人主力爲移民而去澳洲讀書,最後你會好失望。

ricetaster 發表於 20-6-1 16:37

前半段你要問移民顧問,第二條答案:係好困難,因爲除夠 ...
同意,讀書係追求知識,唔係追求移民.

COVID19令揾工更难了……

ricetaster 發表於 20-6-1 16:37

前半段你要問移民顧問,第二條答案:係好困難,因爲除夠 ...
非常感謝你詳細及有心的提點及回覆。

想問NZ citizen .去u Sydney or Unsw or Melbourne u 讀social work 出路好嗎,打算在澳洲工作

哈利媽 發表於 20-5-25 16:18
其實都好想了解吓如果小朋友中四去澳洲讀, 唔計食宿, 每年大約要預幾錢 (都知道可以上落分差好大, 但都想知 ...

相信一年40萬港元以内一定得,如在Sydney, Melbourne 以外城市就平幾萬。

lui 發表於 20-6-1 21:41
想問NZ citizen .去u Sydney or Unsw or Melbourne u 讀social work 出路好嗎,打算在澳洲工作
...

除非你在NZ已生活了一段很長時間,不然Social Work 這類人民科學工作需要接觸不同年齡,種族及階層,僱主相信會比較想請土生土長澳洲人,因為在語言溝通和生活體驗上一定無問題。至於那一所大學都無問题,但比較建議要讀埋Master 競争力上有幫助。

回覆 ricetaster 的帖子

只計中學學費都要40萬? 都幾貴喎

ricetaster 發表於 20-6-2 08:26

相信一年40萬港元以内一定得,如在Sydney, Melbourne 以 ...
請問如果想係UQ 讀大學, 學費連生活費, 大約幾多?
係咪可以考完DSE 先報名? 謝謝

哈利媽 發表於 20-5-25 16:18
其實都好想了解吓如果小朋友中四去澳洲讀, 唔計食宿, 每年大約要預幾錢 (都知道可以上落分差好大, 但都想知 ...

參考下……

https://www.knox.nsw.edu.au/enrolments/fees/

https://www.goodschools.com.au/compare-schools/in-Wahroonga-2076/abbotsleigh/fees?gclid=CjwKCAjwztL2BRATEiwAvnALckLvS7n-b_0gxUVjW4aCF_vHKpcAOhLAFz7455WEd5wSIF7bvjK8_xoCNAoQAvD_BwE

https://www.ravenswood.nsw.edu.au/enrolments/fees

‹ 上一主題|下一主題