用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲留學討論
樓主: 樂天心
go

[澳紐] 澳洲留學討論   [複製鏈接]

回覆 samuellor 的帖子

明白!因Agent 話到時入U又可以找她以為國際生用不同方法取錄

唔該晒!希望佢入到佢想讀的科目

回覆 Yanamami 的帖子

請問你知吾知讀什麼科移民澳洲機會大D?
囡囡想讀獸醫 / 藥劑/

回覆 samuellor 的帖子

獸醫呢?

ricetaster 發表於 19-11-25 22:40
回覆 coo1068 的帖子

Business 嘅大學排名和Accountancy 嘅排名次序差不多, 如果專注accountancy 一般會揀 ...

想請教關於申請UNSW宿舍,11月初申請了Fig Tree Hall,剛在11月尾做了電話面試,唔知幾時才會知道結果呢?11月才申請,是不是太遲呢?

回覆樓主:

唔遲,11月中至尾D之前嘅宿生先完约,正常Int'l student 特別first yr. 有優先。

ricetaster 發表於 19-12-7 14:00
唔遲,11月中至尾D之前嘅宿生先完约,正常Int'l student 特別first yr. 有優先。
...

朋友仔在10月申請及面試了Fig Tree Hall,通知他on waiting list, 目前仍沒有offer宿舍給他,他們驚沒有宿舍,想轉申請NEW College,New College 是怎樣的宿舍呢?

我們面試Fig Tree Hall後,沒有收到on waiting list 的消息,所以有啲擔心,朋友仔通知如申請New College會即時有位。現在個心15 16, 唔知是否申請New College好?

回覆 iceberg222 的帖子

NEW College 並非由校方直接管理, 位置在大學校園內但較邊皮, Fig Tree Hall近大學本部尤其是Business School, 工學院, 行幾分鐘就到課室。 New College 係包三餐, 44 weeks contract, 正常宿舍係一間大common Room 內有8-9間單人房, 一個Shared bath room 內有2個 shower,  2 個toilet。因為每個宿舍有各文化, 其中 Columbo House 和 Fig Tree 是比較單純, 少function 攪又唔迫你參加活動, 其他Hall 有D 傻傻地, 半夜三更比人拍門叫你地所有一齊去跑沙灘。

ricetaster 發表於 19-12-8 00:44

NEW College 並非由校方直接管理, 位置在大學校園內但較邊皮, Fig Tree Hall近大 ...

非常感謝你的詳細資料,如果係仲有機會, 寧願等Fig Tree Hall了。

都係㗎! Fig Tree 比較嚴, 男女分層, 宿舍禁煙及酒精飲品, 佢同 Columbo House 嘅分別係 Fig Tree 包3餐, 42-44 weeks contract, Columbo House 係 self catered 及接近 52 weeks contract, 但房間要自己吸塵, 兩間宿舍都係單人房連獨立wash room.

ricetaster 發表於 19-12-9 11:09

都係㗎! Fig Tree 比較嚴, 男女分層, 宿舍禁煙及酒精飲品, 佢同 Columbo House 嘅 ...

希望等到啦!謝謝你的解答。

samuellor 發表於 19-11-28 08:56
國際生是沒名額的,只要達要求就有offer. 通常八大都可取到,但要記住U of S and U of Monxxx 肥佬機會好 ...

我想請問點解肥佬機會好大?
我囝就係讀其中一間

回覆 brima 的帖子

一般八大都係易入難出, 因為international student 學額是自負營虧, 學額充裕(除部份專業課程), 亦是大學主要經費來源之一, 正常你夠分就收,而且相對香港五大嘅收生標準是較低, 是為易入。 但如果你入讀後成績唔達標真係會升唔到班或畢唔到業,尤其是八大,第一唔想做壞個名, 第二, 國際收生作為澳洲第三產業當地政府是有嚴格監管教學質素,所以澳洲大學的教育水平和十多年前比較已截然不同,而且八大有好多間考試肥咗係無得補考, 有專業學會監察嘅科目就更嚴(因為自exemption嘅關係, 並唔係專登肥你, 要你讀多年, 你畢唔到業大學都要呈交資料比政府。

ricetaster 發表於 19-12-9 11:09

都係㗎! Fig Tree 比較嚴, 男女分層, 宿舍禁煙及酒精飲品, 佢同 Columbo House 嘅 ...

除咗首選Fig Tree Hall, 我們都填埋Kensington campus 有catering的三個Hall,這三個Hall是否也需要電話面試呢?現在只做了Fig Tree Hall的電話面試,是否代表只得一個機會取得宿舍呢?

回覆樓主:

你係指Kensington Colleges 定UNSW Village ?
‹ 上一主題|下一主題