用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲留學討論
樓主: 樂天心
go

[澳紐] 澳洲留學討論  

回覆 samuellor 的帖子

咁要睇埋佢DSE成績先啦! 香港好似得poly u有, 比較少選擇, 澳洲讀呢科, 係澳洲出路如呢?

係呀! 要好高分,所以信心不大, 東華是否剛剛有得嗎架?

澳洲就有機會入都比較難讀 - 是否課程較香港深呢?

回覆樓主:

samuellor 發表於 19-9-12 13:15
Welcome. 有新資料share 給我。

一定

NAMNAM媽媽 發表於 19-9-11 13:41
回覆 樂天心 的帖子

你女讀咩科呀?  Foundation 學費+住,大約一年幾錢呀?

我女讀media & Communication,學費A30,000左右一年,住學生宿舍A300/一星期,連生活費一年約33-40萬,因人而異,好睇佢會唔會煮飯

回覆樓主:

想問下,電腦科邊間大學較好呢? 另外讀完後,留在澳洲工作,有可能嗎?

樂天心 發表於 19-9-16 22:50
我女讀media & Communication,學費A30,000左右一年,住學生宿舍A300/一星期,連生活費一年約33-40萬,因人 ...

我女有興趣這一科,請問你女之前讀什麼科先可入?大約要什麼成績?是dse or igcse or ib?

Thank you

dorarmon2019 發表於 19-9-17 07:12
我女有興趣這一科,請問你女之前讀什麼科先可入?大約要什麼成績?是dse or igcse or ib?

Thank you

我女讀完中五就過去讀foundation,已選定科目大學會讀media & Communication,呢科係文科,適合愛寫作既小朋友,本身已考墨爾本大學,要求中五成績所有科目要合格再+15分,昆士蘭大學要求冇咁高,只要全部合格就可以,兩間都收咗,一間排名高一間地點好,最後阿女自己楝去布里斯班,總算冇揀錯

中五成績所有科目要合格是校內成績?
+15分是什麼?

她也很喜歡寫作,eng n eng lit 成績都好好,但maths n science 麻麻,怕未能全部合格

你女是七月完成中五,然後翌年二月去讀foundation year?

回覆 樂天心 的帖子

dorarmon2019 發表於 19-9-19 08:12
中五成績所有科目要合格是校內成績?
+15分是什麼?

係校內成績,因為間間學校合格分數唔同,有d40分合格,有d要50分,所以睇你間學校合格分再+15分,我女係7月完成中五,8月就過去開學,所以學生簽證都做唔切,拎旅遊簽證過到去先再攪學生簽證,你最好問定agent想讀既科目幾時開學,我女呢科係8月,理科2月

samuellor 發表於 19-9-5 14:45
Australia is a peaceful and lovely country. Don’t use the too old fashioned british style.

既然澳洲咁好,點解你老哥仲要返嚟香港搵食??

samuellor 發表於 19-9-3 08:16
渡假完又取到學位有何不好呢,全敍科又承認澳洲三年學位等同香港四年學位。唔得咩!
...

澳州畢业的大學生,一般只可以在政府做個文員