用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲留學討論
樓主: 樂天心
go

澳洲留學討論  

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
NAMNAM媽媽 發表於 19-9-12 13:22
回覆 samuellor 的帖子

如果讀物理冶療澳洲選擇多嗎呢?

如果想清靜讀四年物理治療,放假可去悉尼遊下,可考慮U of Newcastle

咁要睇埋佢DSE成績先啦! 香港好似得poly u有, 比較少選擇, 澳洲讀呢科, 係澳洲出路如呢?

NAMNAM媽媽 發表於 19-9-12 13:44

咁要睇埋佢DSE成績先啦! 香港好似得poly u有, 比較少選擇, 澳洲讀呢科, 係澳洲出路 ...

香港PolyU 收好高分,澳洲就有機會入都比較難讀,畢業後在澳洲找工作不易因沒有永久居民身分。香港做物理治療師好人工,東華學院也有物理治療學位。

係呀! 要好高分,所以信心不大, 東華是否剛剛有得嗎架?

NAMNAM媽媽 發表於 19-9-12 13:56

係呀! 要好高分,所以信心不大, 東華是否剛剛有得嗎架? ...

對呀,東華學費貴些但香港嘢一定有工做。

澳洲就有機會入都比較難讀 - 是否課程較香港深呢?

NAMNAM媽媽 發表於 19-9-12 14:00

澳洲就有機會入都比較難讀 - 是否課程較香港深呢?

上去QS ranking 看下就知,澳洲已有物理治療多年,要求不低,所以好多同學會轉其他科。year two係一個插班好機會,如year one 讀Science 取了高GPA,year two 可試轉物理治療,條條路都可到目標科目。

回覆樓主:

samuellor 發表於 19-9-12 13:15
Welcome. 有新資料share 給我。

一定

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
人人都送子女去外國,恭喜

發表於 前天 22:50 |顯示全部帖子
NAMNAM媽媽 發表於 19-9-11 13:41
回覆 樂天心 的帖子

你女讀咩科呀?  Foundation 學費+住,大約一年幾錢呀?

我女讀media & Communication,學費A30,000左右一年,住學生宿舍A300/一星期,連生活費一年約33-40萬,因人而異,好睇佢會唔會煮飯

發表於 前天 23:12 |顯示全部帖子

回覆樓主:

想問下,電腦科邊間大學較好呢? 另外讀完後,留在澳洲工作,有可能嗎?

發表於 昨天 07:12 |顯示全部帖子
樂天心 發表於 19-9-16 22:50
我女讀media & Communication,學費A30,000左右一年,住學生宿舍A300/一星期,連生活費一年約33-40萬,因人 ...

我女有興趣這一科,請問你女之前讀什麼科先可入?大約要什麼成績?是dse or igcse or ib?

Thank you

發表於 16 小時前 |顯示全部帖子
dorarmon2019 發表於 19-9-17 07:12
我女有興趣這一科,請問你女之前讀什麼科先可入?大約要什麼成績?是dse or igcse or ib?

Thank you

我女讀完中五就過去讀foundation,已選定科目大學會讀media & Communication,呢科係文科,適合愛寫作既小朋友,本身已考墨爾本大學,要求中五成績所有科目要合格再+15分,昆士蘭大學要求冇咁高,只要全部合格就可以,兩間都收咗,一間排名高一間地點好,最後阿女自己楝去布里斯班,總算冇揀錯
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊