用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲留學討論
樓主: 樂天心
go

[澳紐] 澳洲留學討論   [複製鏈接]

樂天心 發表於 19-3-24 21:02
我女係文科人,我估中國同學應該較小,agent 建議佢讀media and communication
总之唔係Business, Management, Admin, Accounting, Marketing之类就应該好dd.

樂天心 發表於 19-3-24 21:02
我女係文科人,我估中國同學應該較小,agent 建議佢讀media and communication

University of Sydney, University of Melbourne 都很好  

回覆樓主

我自己在悉尼讀中四直至碩士畢業。

澳洲好處係天氣,治安,相對純樸,時差少,距離比歐美近少少。歧視我覺得澳洲不算嚴重。

如果想少些中國人唯有選擇較細的城市,如Queensland.  大學先過去可能較難溶入當地人,不過都是事在人為。澳洲人一般也很友善熱情。

ECpapa 發表於 19-3-26 10:11
我自己在悉尼讀中四直至碩士畢業。

澳洲好處係天氣,治安,相對純樸,時差少,距離比歐美近少少。歧視我覺 ...

多謝分享,請問澳洲讀書大壓力嗎?因為好多人都話澳洲易入難出?

樂天心 發表於 19-3-26 16:03
多謝分享,請問澳洲讀書大壓力嗎?因為好多人都話澳洲易入難出?

澳洲讀書壓力點都唔比香港大。所謂易入難出都係冇心先會。有付出一定可畢業,但壓力絕對唔會好似香港咁有少少病態。

樂天心 發表於 19-3-26 16:03

我在U Sydney 物理治療畢業,當年收97th percentile, 同牙醫差不多。有一半同學第一年解剖唔合格要補考,好多要repeat 一年, 要repeat當中有唔少放棄唔讀轉系。之後每年都有唔少同學fail clinical 要retake ,retake 完再fail 要repeat 一年,同一clinical fail三次或fail幾個唔同clinical會被勸退或踢走。我個屆Year 1入學新生265人,讀到最後第四年只有158人畢業,已經包括前幾屆要repeat遲咗畢業果班。我係好好彩無肥佬能夠準時畢業嘅其中之一。識上下幾屆由香港去讀物理治療嘅學生,有1/3放棄唔讀、轉系或被踢走,1/3要repeat, 1/3準時畢業。

回覆樓主:

Deleted

polo819    發表於 19-3-28 14:19

我囡2月去悉尼exchange, 最多揀4科讀比cu 讀7科更加chur。可能因為假期多,復活節放16日。

Activehealth 發表於 19-3-26 22:44
我在U Sydney 物理治療畢業,當年收97th percentile, 同牙醫差不多。有一半同學第一年解剖唔合格要補考, ...

物理治療原來甘難合格

Activehealth 發表於 19-3-26 22:44
我在U Sydney 物理治療畢業,當年收97th percentile, 同牙醫差不多。有一半同學第一年解剖唔合格要補考, ...

咁又真係幾tough....我讀Commerce 輕鬆好多....

澳州大學為了賺錢,收生要求低,吸納一班低端學生,所以很多學生讀唔上,這就是所謂"易入難出"的其中一個原因。

物理治療師在香港政府/公營機構中是"技工級",在薪酬及地位點難以跟"專業職系"(如: 醫生,牙醫,藥劑師,律師,工程師,測量師)相比。在過去,物理治療課程只在(香港/英國)理工學院開辨,是高級文憑課程。近年所有課程學位化,理工升格為大學,所以物理治療師才有學位,一般頂尖大學都沒有物理治療課程。

bristol 發表於 19-3-27 10:09
澳州大學為了賺錢,收生要求低,吸納一班低端學生,所以很多學生讀唔上,這就是所謂"易入難出"的其中一個 ...

如果如樓上所講UAI cut-off 要97% (即省內top3% students),其實也不算易入了。

不過,近年很多大學開了foundation course ,讀完再入大學,某程度是變相降低了入讀要求。

醒目開學勳章

澳州大學為了賺錢,收生要求低,吸納一班低端學生,所以很多學生讀唔上,這就是所謂"易入難出"的其中一個 ...

知啦知啦,呢度已經好多人都睇到你對澳洲大學嘅不滿,知道你覺得澳洲大學入學門檻勁低,出嚟嘅質素又差,澳洲專業資格比起其他地方都容易得到,其實你係唔係agent嚟㗎,想人搵你申請去英國讀書?

eva6848    發表於 20-12-24 23:32
polo819    發表於 19-3-28 14:16

醒目開學勳章

ECpapa 發表於 19-3-27 10:39
如果如樓上所講UAI cut-off 要97% (即省內top3% students),其實也不算易入了。

不過,近年很多大學開了 ...

top 3%應該個個都係叻人

mrshoho 發表於 19-3-23 11:20
我都覺得出外留學係應該為咗呢一個原因(emoji)(emoji)(emoji)

在 education-kingdom 找到另外一篇名為"澳洲畢業返嚟好難競爭,畀首期好過"   的文章[註 : 我不是文中的主角],有600多個回覆,大家可以睇睇唔同意見 :

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21548528&extra=&page=1

睇到有另一個帖講好唔好送仔女去外國讀書,我想分享下我嘅經歷,順便呻下

我自己算係末代會考生,其實中學嗰陣時我讀書都係冇乜興趣,但阿爸阿媽好想我讀大學。會考績成唔算好,知道就算repeat都冇可能升到中六。但嗰陣時年紀細,好怕出嚟做嘢,repeat又覺得好瘀,於是就嗌阿爸阿媽供我去外國讀。嗰陣時搵咗幾間升學顧問,話澳洲學位返嚟香港都係學位,同香港8大3大係一模一樣,嗰陣時唔知以為真係,全家人嗰陣時都好大希望

於是阿爸阿媽將蓄落嗰幾十萬同我搞咗去澳洲讀一年基礎班,之後就好易升到澳洲大學。好坦白咁講,喺澳洲人人都有得讀大學,啲位多到好多當地人quit u,大學入面好努力嘅人係有唔少,但copy sources交功課都畢到業係大多數。 有時放長假返香港阿爸阿媽都會好自信咁同親戚講我係外國留學,叫浸鹹水,幾年之後畢業算係專科,阿爸阿媽迫我返香港做嘢,其實我真係唔想返,因為知道香港呢度競爭好大,同埋本地大學嘅學生都唔夠工,點到我呢啲澳洲非8大?

出國讀書見識係有嘅,但如果用嚟搵工,不如攞去畀首期,香港啲廢hr好鍾意帶有色眼鏡睇人。

返到嚟之後我寄過好多份cv出去,大部分都冇得見工,有得見嘅個hr都會問我睇會考成績,之後就冇消息,阿爸阿媽成日問我點解專科畢業都唔去做返專科,我真係唔知點同佢講,佢哋仲以為係佢個年代,out到溝通唔到,我唯有講想試下唔同嘅工。返嚟幾年我依家都係做緊文員,但我同阿爸阿媽講只係搵緊工,但我心知根本機會好細

有時都會覺得阿爸阿媽好無知,有邊個唔知呢個年代出去外國讀書主要得兩種人,一類就係成績超好連HKU都滿足唔到佢,所以要去讀牛津哈佛,另一類就好似我咁,佢哋自己都有下屬,但都唔知澳洲畢業係畀人睇低,我唔明點解我阿爸阿媽好似仲停留喺80年代,仲問我點解揾咁少又唔畀家用,你估我想係咁?

我夠想知我點解唔係富二代?有時我會諗如果會考嗰陣阿爸阿媽用筆錢幫我畀首期,依家就唔使咁辛苦,日日hea仲賺到幾百萬,累我依家做死一都揾唔返

以下平均世界排名比港大更高著名大學都有開 物理治療 課程  

Columbia University  USA
  University  of Toronto  Canada
  Duke  University  USA
  New York University  USA

University of  Melbourne  Australia
  King's College  London  UK
  McGill  University  Canada
  University of  British Columbia  Canada
  Northwestern  University  USA
  University of  Sydney  Australia

bristol 發表於 19-3-27 10:54
在 education-kingdom 找到另外一篇名為"澳洲畢業返嚟好難競爭,畀首期好過"   的文章,有600多個回覆,大 ...

際遇好難講,不用太灰心!

會唔會你當年選的Uni 不夠出名?選校最好選較強的,大不了入了去再轉科。我讀UNSW B Commerce (UAI 要96點幾)D同學回流搵工都OK喎。

學歷只是入場卷,其實在職場做多幾年野就睇經驗同能力了。

bristol 發表於 19-3-27 10:54
在 education-kingdom 找到另外一篇名為"澳洲畢業返嚟好難競爭,畀首期好過"   的文章,有600多個回覆,大 ...
呢個年代出去外國讀書主要得兩種人 > 點會呀!正如世界唔系得窮人同有錢人一樣,機會比左你,際遇同爭取系要靠自己。

只可以講你個CASE原本就成績唔好,希望去外國後可以化枯為神奇,有點不切實際,不能用你個CASE就去否定澳洲唔好。

bristol 發表於 19-3-18 09:57
有得揀, 真係要考慮下是否去澳洲升學。

澳洲近年的 教育商品化, 是澳洲第三大的出口服務 ,海外學生的數 ...
其實澳洲種族歧視比廿年少咗好多,不如擔心某些越來越中式化好過⋯⋯去到講普通話多過英文。
‹ 上一主題|下一主題