用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲留學討論
樓主: 樂天心
go

[澳紐] 澳洲留學討論   [複製鏈接]

回覆樓主:

你係指Basser, Goldstein &, Philip Baxter,呢3間?

回覆 iceberg222 的帖子

可申請多於一個hall/college,但必須在同一申請中提出及說明preference, 不可以分別或前後提出另一個申請。

ricetaster 發表於 19-12-14 17:39
你係指Basser, Goldstein &, Philip Baxter,呢3間?

同一時間申請了四間,首選是Fig Tree Hall ,最希望入到這間。

因為亞仔唔識煮又唔想煮,所以唔敢揀self-catering的Hall,唯有揀哂有得食的Hall。

ricetaster 發表於 19-12-14 17:39

正是Basser, Goldstein &, Philip Baxter,這三個Hall是否也需要電話面試呢?現在只做了Fig Tree Hall的電話面試,是否代表只得一個機會取得宿舍呢?

如果連Tel interview都冇的話呢 應該機會不大,因為Kensington Colleges 係有好多活動,佢哋對宿生從前嘅課外活動背景相信有所要求,大學只會跟你嘅意願排序比一間hall你(如果所有宿舍都願意收你的話),唔會再比你揀。

ricetaster 發表於 19-12-15 10:41

如果連Tel interview都冇的話呢 應該機會不大,因為Kensington Colleges 係有好多 ...

同學仔已收到通知沒有UNSW Hall宿位給他,
亞仔卻想繼續等Fig Tree Hall,我真替亞仔擔心沒有宿舍住!請問等到幾時應該轉軚申請其他宿位?

依家即刻要揾, application 已失敗, 對方亦無指明你係waiting list, 相信成功申請人已交哂deposit 無得梗硬等, 不然連其他非大學管理嘅宿舍及外間apartment 都無埋, 餘下來你還可以有以下安排 :
1. 找非大學管理嘅宿舍 e.g. New College或外間apartment
2. 先住一年, 下年和相熟同事分租apartment 或再報Fig Tree
3. 住了4個月,知會對方有意願租下半年Fig Tree看看有無死雞執, 因為有部份宿生只租半年(有少部份租約是半年)及有宿生住了平年退租(可能sem. one settle down後和其他同學合租外間apartment 可能租金平D或年中畢業), 但大前題是有其他學生願意頂你下半年租金, 才可提早退租成功, 呢個意願需預早向現有宿舍提出。

PeggyChan 發表於 19-11-29 12:12
回覆 Yanamami 的帖子

請問你知吾知讀什麼科移民澳洲機會大D?

Child care

ricetaster 發表於 19-12-16 09:22

非常⋯⋯非常感謝你詳細嘅回覆,呀仔見到你嘅回覆後,唔敢怠慢,即時寫左email去請求大學考慮他的申請,今天剛收到核准通知住Fig Tree Hall。呀仔開心到飛起!我也放下心頭大石,非常感謝你!

記得盡快交宿舍Down payment 呀!

ricetaster 發表於 19-12-17 13:55

記得盡快交宿舍Down payment 呀!

今晚就交費!

你執到喇! 明年二月澳洲央行好大可能會減息, 澳元仲有排跌, 如果教育基金已準備好, 啱價位可以入多少少, 另外你囝囝將讀邊科?

ricetaster 發表於 19-12-17 16:50

你執到喇! 明年二月澳洲央行好大可能會減息, 澳元仲有排跌, 如果教育基金已準備 ...

真是好好彩!仔囝將會讀醫。

非常感謝你一直以來對澳洲升學的學生及家長的支持

Good 吖!  UNSW medicine 一向有足夠實習 placement, 而且仲係澳洲極少數可以唔使 postgraduate entry 及會收Int'l student 嘅medical school.

ricetaster 發表於 19-12-17 22:40

Good 吖!  UNSW medicine 一向有足夠實習 placement, 而且仲係澳洲極少數可以唔 ...

就是參考了你在EK的資訊,才懂得去申請UNSW的醫科,今次囝囝能夢想成真,我們真是很感謝你。

請教一下, 囝囝將會去澳洲留學, 請問要有什麼銀行卡可以在澳洲禁錢?
是否要準備張信用卡給他?

回覆樓主:

HSBC可以,但你要問清楚要邊種account e.g. Premier先得,Sydney CBD有分行,信用咭可比定一張傍身。HSBC 分行不多,要有當地戶口方便好多,一般學生會在香港網上login Australia Commonwealth Bank (分行多)在網上student account開户,輸入基本资料就可以,你亦同時了解那所當地分行在就近, 可以 要求在哪間分行辦開戶手續,真係去到當地分行,佢同你開account及申請debit card, 如果網上申請要比當地地址,你可入大學地址或宿舍地址,即使無房號。第一次滙錢試二三佰先,之後才大數滙錢,正常電滙一至兩個工作天就收到,去到當地最急係開手機咭先。

回覆 ricetaster 的帖子

thank you

samuellor 發表於 19-11-27 14:52
對呀,收國際生成績可低些,本土生有Quota.

你好呀 你好expert呀 想請教有關澳洲讀書既野,呢幾日先諗有冇機會可以送個女出去讀,佢想讀architecture 知道課程係3年 想問 係米要讀多一年先可以拎honour ? 而國際生 點樣可以羅多d獎學金呢? 知道UOA 自己都有獎學金 但除左咁樣 仲有d咩獎學金可以申請呢?
另architecture 係米要讀埋個master 而讀完係澳洲係米即刻可以認正羅到牌呢?
謝謝

samuellor 發表於 19-9-11 20:47
Dentist 在澳洲出路不錯,可考慮U of Adelaide.

想請問如果architecture 呢? 讀完出路如何
‹ 上一主題|下一主題