用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Closed
樓主: karllambb
go

Closed  

lulumelody 發表於 19-3-16 08:45
父母係醫生、律師應有加分,DG好多父母係醫生。

唔知有無分加,身邊幾個朋友從事尼兩職業,但女女考唔入。

pekovian 發表於 19-3-16 08:51
唔知有無分加,身邊幾個朋友從事尼兩職業,但女女考唔入。我地普通職業,反而考入。不過DG父母多律師醫生 ...
身邊幾個例子都是e生,不過我覺得都不是直接關係

tkinwong 發表於 19-3-14 09:43
但亦報過一些教會私校,申請表只有最基本聯絡資資料,其除什麼都不要,沒有要填獎項和課外活動。第一輪是大 ...
成績可以谷出來,只會變成拔苗助長,識揀會揀有potential 的學生

MrBeast 發表於 19-3-16 09:10
成績可以谷出來,只會變成拔苗助長,識揀會揀有potential 的學生

揀有potential 的學生同家㡳應沒有什麼關係。要了解學生潛力,面試可以做到。

㨂高學歷高職位父母的小朋友做學生,最根本的原因係這些父母極為重視小朋友學業,會致力配合學校,可以自己教,也有資源外判補習老師。

现實是,低學歴的父母成日话自己唔識教,唔知点理仔女謮書,我听過幾次。

MrBeast 發表於 19-3-16 09:06
身邊幾個例子都是e生,不過我覺得都不是直接關係

我諗返面試時一件趣事:

係地下等候室,聽到父母同個女閒談,父親以足以俾人聽到既聲量,反覆講左幾次clinic、patient等字,臨上課室時仲為個女加油:俾心機呀!完左我地去半島high tea。

我係個女耳邊細細聲講左句:俾心機呀!完左我地去食麥當勞。阿女就笑嘻嘻咁步入課室。

pekovian 發表於 19-3-16 11:00
講開DG,我諗返面試時一件趣事:

係地下等候室,聽到父母同個女閒談,父親以足以俾人聽到既聲量,反覆講 ...

對於小朋友,麥記可能吸引過半島.....

係地下等候室,聽到父母同個女閒談,父親以足以俾人聽到既聲量,反覆講 ...
去神校interview,不但比小朋友見識下,家長都長見識,可以睇下家長百態。

Soundervolt 發表於 19-3-16 11:22
對於小朋友,麥記可能吸引過半島.....
大部分都會是,除了那些喜歡問別人平時去邊high tea 的

講到出high tea...都唔會好高級啦(emoji)

b3410 發表於 19-3-14 09:21
簡單填下父母職業,語言,其實都okay,再多好似over 咗。不如寫埋家庭收入
...

職位都估到家庭收入幾多啦!唔使畫公仔畫出腸啦!

yhf 發表於 19-4-8 10:57
講到出high tea...都唔會好高級啦(emoji)

我都係咁諗
佢查下咩叫high tea先啦

sibylyau 發表於 19-3-16 11:26
去神校interview,不但比小朋友見識下,家長都長見識,可以睇下家長百態。

唉!唔怪得La,我只教仔女做人要低調, 之後再教佢地學完"贏" , 再學"輸".....得起

填職業職位,睇家庭背景,先可搵"好"學生

KeekeeNg 發表於 19-3-13 17:59
優才,要填父母學歷、邊個學系畢業、讀咩科目、咩職位同任職公司名

到底揀家長定係揀學生?

biffkwok 發表於 19-4-9 12:23
到底揀家長定係揀學生?
而家有邊d學校(有能力揀學生)係有教無類? 我好想知。

其實會不會有家長老作 寫到自己好高職業?

tkinwong 發表於 19-3-14 09:43
但亦報過一些教會私校,申請表只有最基本聯絡資資料,其除什麼都不要,沒有要填獎項和課外活動。第一輪是大 ...

間間係甘就好囉!慳返好多時間、精神和金錢去堆砌一個履歷。

回覆樓主:

咁又冇咁黑暗,我同先生係年輕父母,考小一時都職位不高。但最後直私都有offer, 以上講個D都有1, 2間。當然大人小朋友都要下D苦工。