用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院VS荃灣官立中學
go

英華書院VS荃灣官立中學  

英華書院和荃灣官立中學,大家點睇?小兒屬於B1頭的學生,以往績來睇,入官中機會都好高下。雖然我也覺得直資中學各方面資源會更好,但是官中的成績始終優勝不少,好矛盾,請大家給點意見,謝謝

我自己會揀荃官。

sinalv5233 發表於 19-3-13 15:12
英華書院和荃灣官立中學,大家點睇?小兒屬於B1頭的學生,以往績來睇,入官中機會都好高下。雖然我也覺得直 ...

目標為本(DSE), 我會揀荃官

不過自行荃官唔易入, 值唔值得放棄YW就要多加考慮。

往年小學入荃官人數多唔多先,如果多的話,就選荃官,適應易好多

回覆 gracelam 的帖子

謝謝,是的,官中Dse優勝不少,以往績睇,以往頭幾名的學生都順利入了!但小兒不是死讀書的人,非常好動,擔心官校束縛太多

sinalv5233 發表於 19-3-13 15:24

謝謝,是的,官中Dse優勝不少,以往績睇,以往頭幾名的學生都順利入了!但小兒不是 ...
那麼讓囝揀 , 他是用家。

他有意見嗎?

回覆 MCLIAN 的帖子

囝是傾向于讀英華,但身邊太多反對意見,覺得以囝的成績和資質,官中在學業上會幫到他。所以現在大家都開始猶疑

5tgb    發表於 19-3-13 19:32

sinalv5233 發表於 19-3-13 17:29

囝是傾向于讀英華,但身邊太多反對意見,覺得以囝的成績和資質,官中在學業上會幫到他 ...

仲有冇其他直資offer? 自行另一間係?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

暫無其他直資offer,另一間自行係最想讀的Lsc,但到而家都冇2nd in,所以先至梗煩

sinalv5233 發表於 19-3-13 17:29

囝是傾向于讀英華,但身邊太多反對意見,覺得以囝的成績和資質,官中在學業上會幫到他 ...

我就會尊重小朋友選擇,以免日後怨我

bbeasy25 發表於 19-3-13 21:14
要怨的就算孩子自已選一樣怨,因為孩子根本沒能力選擇,大了一樣怨。唔通你話你小學畢業時,自已選的,唔關父母事呀!

5tgb 發表於 19-3-13 21:31
要怨的就算孩子自已選一樣怨,因為孩子根本沒能力選擇,大了一樣怨。唔通你話你小學畢業時,自已選的,唔關 ...

我相信小六學生有自己分析能力和喜好,佢有能力考到學校,為什麼自己不能選擇?兩間差不多程度的學校,又不是任他選,這是尊重

bbeasy25 發表於 19-3-13 21:14
又唔使講到咁嚴重. 始終佢自己要讀6年, 都應該有份參與決定, 家長從旁分析, 再一齊決定.

尊唔尊重,其實不是零和遊戲。可以跟足孩子的心意去做,亦被孩子認為不尊重。反過來,亦可跟足父母的意思去做,孩子亦認為父母很尊重自已。問題是父母的心態而已,一念天堂,一念地獄。希望帖友能真正明白,何謂尊重。選中學不同選大學,選中學始終是父母的承擔,不能假手於孩子的。

我自己會揀英華書院

其實小朋友本身有學習動機最緊要,另外學校嘅成績好唔表示自己小朋友成績一定好,揀學校方面除非小朋友自己冇意見,否則家長應考慮佢嘅意見。

MCLIAN    發表於 19-3-13 23:51

我相信如果二間學校都同時出左offer, 樓主一定好容易選架啦!問題是現時祗有一間offer 而已。要知道要赢到最後,就必須堅持,多了解,多聽意見,尤其是身邊信得過,有經驗那些意見,最好打電話問班主任,她的意見最重要。

荃官成績勁有好多年歷史,我自己亦認識不少荃官人,但恕我好坦白咁講(亦知道會得罪人),荃官人有種"荃灣style", 可能可以說是"讀書型的MK style".   成績好係真,但其他見識方面比其他人少,上到大學已經開始明顯。  有人説名校生到大學只群名校生,其實因為名校生同"新界地區名校生" 一向接觸既野已吾同,好難玩埋。
英華成績確實比荃官差,但如你小朋友本身讀書掂,通常都係小朋友幫學校爭光,吾係學校幫小朋友擺成績。

再加上小朋友好動,我會揀英華。

2jkidsfather    發表於 19-3-18 08:26

sinalv5233 發表於 19-3-13 15:12
英華書院和荃灣官立中學,大家點睇?小兒屬於B1頭的學生,以往績來睇,入官中機會都好高下。雖然我也覺得直 ...

再望望高中通識科,一間中文教及考DSE、一間英文教及考DSE,你會喜歡那間?!

sukitelfold 發表於 19-3-14 09:16
再望望高中通識科,一間中文教及考DSE、一間英文教及考DSE,你會喜歡那間?!
...

再搵搵資料有關高中選科的彈性及競爭