用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院VS荃灣官立中學
樓主: sinalv5233
go

英華書院VS荃灣官立中學  

回覆 sissysze 的帖子

好奇一問
英華嘅眼界會點闊過荃官?

ucw 發表於 19-3-15 08:48
回覆 sissysze 的帖子

好奇一問
我都想知,具體例如...?

回覆 ucw 的帖子

我不覺得讀荃官的眼界會低過英華,如果比較注重成績,相信荃官會比較適合,讀英華很多時要同時兼顧不同課外活動,有讀得又玩得的同學,也有成績平平甚至連大學也入不到的同學,學校鼓勵同學多方面嘗試,同時也注重學業,一定有學生不能做到兩者兼顧。自己孩子屬於什麼類型? 可以再詳細讓他了解一下自己,讓他思考一下去那一間會讀得開心點和讀得好一點。

其實所謂什麼名校style, 廣闊眼界,根本無法量化,亦非主流選校因素,以無中生有去形容亦不為過。選校要考量以上因素,除非二校各方面都好接近啦!

ilyrd 發表於 19-3-15 09:26
我都想知,具體例如...?

除咗為了參與學界D1, 尤其係籃球外, 我諗唔到YWC邊方面眼界高D?

定係因為有機會可以見到舊生阿蟲同佢位前跳水皇后既太太, 所以"眼界"會好D呢?

chinglong231    發表於 19-3-15 10:50
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

5tgb 發表於 19-3-15 09:32
其實所謂什麼名校style, 廣闊眼界,根本無法量化,亦非主流選校因素,以無中生有去形容亦不為過。選校要考 ...

未能量化而用上無中生有,似乎並不適合~~~

回覆 5tgb 的帖子

Sheep06版友用詞是有點不恰當,你也不用過份緊張。只是凡是英華的帖都一定見到你的存在,而且路人如我都覺得你對英華相當大怨氣,其實貴子弟已經入了皇仁,也不用花時間一再在英華的帖表達你對英華的不滿。英華的舊生和皇仁的舊生其實相當友好,早前英華舊生會的活動也有皇仁舊生參與,如果你細讀皇仁書院的歷史應該不會不知道中央書院(皇仁書院前身)的成立也是英華書院在香港的第一任校長理雅各(James Legge)一手促成,英華和皇仁的關係應該是友好,不該是敵對的。

simoncwl 發表於 19-3-15 09:44
回覆 5tgb 的帖子

Sheep06版友用詞是有點不恰當,你也不用過份緊張。只是凡是英華的帖都一定見到你的存在 ...
如帖友明白不用過份緊張的道理就好了。 5tgb每帖都祗陳述事實,不會有什麼陰謀論,什麼人生攻擊,大起底等踩線行為,希望大家以客觀事實討論,始終真理越辯越明。

5tgb 發表於 19-3-15 09:32
其實所謂什麼名校style, 廣闊眼界,根本無法量化,亦非主流選校因素,以無中生有去形容亦不為過。選校要考 ...
完全感應唔到所謂名校生有什麼特別style,可能我感悟能力太低。

GreenMaDad 發表於 19-3-14 08:21
荃官成績勁有好多年歷史,我自己亦認識不少荃官人,但恕我好坦白咁講(亦知道會得罪人),荃官人有種"荃灣s ...
你咁講我先搭句,真係好MK吓,住我隔離屋嗰個女仔都係讀荃官,佢同阿媽講嘢好粗魯,成日鬧交用粗口同佢阿媽講嘢,平時出入態度亦不見得有禮貌,除了淨係識望住個手機,置身事外佢唔着起套校服都唔知佢係band1生。我自己觀感:有時讀得官校都預咗老師是比較冷漠,求其D。所以對小朋友成長丶態度丶處事取決都有影響。當然不能一竹篙打一船人的,每所學校都有優和劣的學生。

見怪不怪啦,D帖友,一開口就叫人癫狗,重以正義之仕身份去話人都係咁啦!咪當時運高,看不到啦!

咁我覺得公道d , 小朋友成長好懷/眼界,
不只是學校, 家庭教育都好重要 !
唔好有什麼就話學校
我相信每間學校有好有比較差學生, 家長都有責任 !  

有好多事知道了, 可以要去取長補短

mianyang_99    發表於 19-3-18 14:01
chinglong231    發表於 19-3-15 10:54

所謂眼界,就是非學術上的經歷。主要就是學校能俾到什麼機會學生去學習,是否全民參與,還是部份優質學生的專利。

一般名校或直資喜歡搞Joint school events或派隊出賽,校內亦有大量學會俾唔同學生參與,學習非學術上知識例如人際溝通,組織,解難,競爭心。。。等等軟實力。搞個收費Christmas Ball或者音樂會唔容易㗎,唔識就會有師兄姐,老師協助學習。

有或冇係其一,有沒有足夠位俾唔同學生參與更為重要。以音樂為例,某些學校會有中樂團,管弦樂團,Choir,但人數有限,但某些學校會再分管樂團,弦樂團,敲擊樂團。。。etc。派不同隊參加學界或世界級比賽。亦不時到立法會,金紫荊廣場,港交所,人民大會堂表演。想玩想學就有機會。其他範疇還有數學,科學,STEM,Debate。。。。各適其式。

這些軟實力或鬼佬叫多元智能有冇用?要問下HR啦。

akys 發表於 19-3-15 11:08
所謂眼界,就是非學術上的經歷。主要就是學校能俾到什麼機會學生去學習,是否全民參與,還是部份優質學生的 ...

聽講上個月英華書院先派咗幾隊stem(F.1 /2 學生)去英國。

jluiluill 發表於 19-3-15 10:08
你咁講我先搭句,真係好MK吓,住我隔離屋嗰個女仔都係讀荃官,佢同阿媽講嘢好粗魯,成日鬧交用粗口同佢阿媽 ...
可能個個唔同。我識個男仔讀荃官,又的確斯斯文文,雖然大大隻,都好有禮貌。爸爸應該在大學工作,一家人都非常nice.同事之間,傾中學如果揀官津,次次有人推薦荃官。

好開心看到不同意見,大家兼容。希望大家能分享經驗及數據,不再以陰謀論及人身攻擊去將某些意見滅聲。

識幾個荃官畢業朋友, 人品學識都非常好.

cafeva 發表於 19-3-15 12:21
識幾個荃官畢業朋友, 人品學識都非常好.

我都係, 個幾個都係大公司管理層人員.

cacanov06 發表於 19-3-15 12:29
我都係, 個幾個都係大公司管理層人員.

我去維基百科睇下荃官的資料,好多畢業生係政府做好高層。

ktdanielli 發表於 19-3-15 12:58
我去維基百科睇下荃官的資料,好多畢業生係政府做好高層。