用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院VS荃灣官立中學
樓主: sinalv5233
go

英華書院VS荃灣官立中學   [複製鏈接]

b3410 發表於 19-3-15 19:11
LS  2nd in 都冇入到有冇暗示?

都入左乙一,恭喜都來不及了,還怎好意思問其他咁 掃慶,我估可能是1A尾呱。
咁計法1A頭中尾、1B頭中尾、1C頭中尾…… 如此類推、就快9個banding變成27banding嗰了。

打下幾年越來越多人,越多人就越可以细分。

5tgb    發表於 19-3-16 06:41

yovin 發表於 19-3-16 06:01
個人認為:
hkpapa 在DSE排位中(用正常A4纸列印)第一頁、第二頁嘅就是名校。
...
荃官同英華係唔係首二頁A4?

sunflower2000 發表於 19-3-16 07:55
荃官同英華係唔係首二頁A4?

唔好意思,除香港爸爸外
講漏左→仲有greenapple的DSE排位報告。

上面置頂了。

subb 發表於 19-3-15 10:46
咁我覺得公道d , 小朋友成長好懷/眼界,
不只是學校, 家庭教育都好重要 !
唔好有什麼就話學校
中肯,公道

回覆樓主:

荃官我不太認識,不過可以提供一些英華的資料。

兒子就讀英華,也是中一時考入書院的,同時放棄了兩間直資的offer。

個人覺得,書院是一間很樸實的學校,老師很用心,讀書氣氛不錯。小朋友有很多機會發掘自己興趣和能力。 學校也很重視service,同學關係很好,這是我十分欣賞的。

你兒子是否要3次interview?  應該有試PE或音樂?

回覆 lucyplus 的帖子

謝謝資料!小兒只有正常的兩次面試,應是靠成績入的

回覆 GreenMaDad 的帖子

哇,你见解好好,学到不少,令我哩個烦恼不已的揀校問题即時開朗晒

始终真理越辯越明,所以一直都默默忍受着別人的人身攻擊,亦要揭露客觀的數據及提出貼地的用家意見,希望大家能客觀地選校,選到心儀又適合孩子的學校就好了。

GreenMaDad 發表於 19-3-14 08:21
荃官成績勁有好多年歷史,我自己亦認識不少荃官人,但恕我好坦白咁講(亦知道會得罪人),荃官人有種"荃灣s ...
好句: ...但如你小朋友本身讀書掂,通常都係小朋友幫學校爭光,吾係學校幫小朋友擺成績。

2jkidsfather 發表於 19-3-18 08:28
好句: ...但如你小朋友本身讀書掂,通常都係小朋友幫學校爭光,吾係學校幫小朋友擺成績。

學校可以為(部分)家長們爭光~~~

2jkidsfather 發表於 19-3-18 08:28
絕對讚同學生為校爭光,多於學校幫學生取成績,這是客觀的事實。但相信以此為初心,作為選校條件,絕非主流。

sinalv5233 發表於 19-3-15 14:13
回覆 猴子爸 的帖子

謝謝大家的意見,以阿仔的成績及各方面表現,再睇埋學校往績,不敢說入硬,但機會極高 ...
請問你仔仔是石兩間官小? 或是荃灣一線小學?

猴子爸 發表於 19-3-15 13:16
是否像刚重播的义不容情其中一集,丁有康入了HKU Law, 同学问:谁是DBS,LS。。。 只有丁有康是慈云山?坦 ...

戲如人生!

猴子爸 發表於 19-3-15 13:16
是否像刚重播的义不容情其中一集,丁有康入了HKU Law, 同学问:谁是DBS,LS。。。 只有丁有康是慈云山?坦 ...

富三代,除了家底厚,本身好大機會 秉承優質DNA,要在家族中發圍嘅自身都好努力,也多品格良好。

至於混雜左嘅,因族中不獲認同,自知被放棄去讀外國大學, 負責吃喝玩樂,回來發揮還富於民的角色,這類會較財粗氣大。

年輕的我有時真是對不上嘴,唔好以為 逃學威龍講笑,用手 篤一篤套HiFi 真係唔見十萬八萬。原來only喇叭都7位數字。

難得以下呢位姓保羅名尖子嘅富三代咁慷慨地介绍屋企,同分享…… 讀書界叫Deep Water Bay style.

https://youtu.be/6C3EC81lxkM

人生如戲。
‹ 上一主題|下一主題