用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院VS荃灣官立中學
樓主: sinalv5233
go

英華書院VS荃灣官立中學  

Yeah, thats the point. 如果荃中有8成機會,我揀荃中.最多衰咗,去叩佢門.叩到入為止.

謝謝大家的意見,希望接下來能有更心儀的學校向小兒招手

回覆 ilyrd 的帖子

叩唔到,點樣可以叩到入為止?有特別方法? 真心請教

GreenMaDad 發表於 19-3-14 08:21
荃官成績勁有好多年歷史,我自己亦認識不少荃官人,但恕我好坦白咁講(亦知道會得罪人),荃官人有種"荃灣s ...
荃湾style!褒定貶呀?  名校? 是指那一間學校呀? 成績好個間or成績唔好個間是名校呀? 讀大學社交出問題,是自已入唔到大學同D入左大學的中學同學出現問題 or 大家都是大學同學出問題呀? 邊問學校多D人入到八大架? 看完此帖,心里很多問題,還請指教,謝!!

荃官成績勁有好多年歷史,我自己亦認識不少荃官人,但恕我好坦白咁講(亦知道會得罪人),荃官人有種"荃灣s ...
請小心,不要回應 那些有機會便入位 踩英華、 咬着英華不放的 癲狗

樓主, 你對哪一間有信心對兒子成長發展比較好,便選那間好了。

Sheep06 發表於 19-3-14 21:08
請小心,不要回應 那些有機會便入位 踩英華、 咬着英華不放的 癲狗
為何你會如此稱呼人架? 咁叫人算唔算有禮貌架? 你是否個間名校畢業架? 是不是名校style來架? 還請指教,謝!!

回覆樓主:

放英華啦,大把家長多謝你

5tgb    發表於 19-3-14 21:41

荃官DSE比英華高兩班,唔使諗,我揀荃官。

我識有D傳統名校生,有樣樣叻嘅,有高分低能款嘅, 有叻得黎串串貢嘅,亦有好水皮又串串貢嘅.....

我不想騎劫這帖,祝樓主入到合適的理想中學!利申:我不是英華書院畢業,也沒有子女就讀'英華書院,現在亦沒有打箅報讀。
我只是路過,看不過眼有人沒有被英華取錄,而 深深不忿,懷恨在心,一有位就入來踩盡英華。

回覆樓主

我會選英華~~~

2jkidsfather    發表於 19-3-15 08:57

回覆 Sheep06 的帖子

謝謝你,兩間都是好學校!可憐天下父母心而已!真心想聽聽些客觀的意見,如果給大家造成困擾了,把帖子關了吧!

Sheep06 發表於 19-3-14 22:14
我不想騎劫這帖,祝樓主入到合適的理想中學!利申:我不是英華書院畢業,也沒有子女就讀'英華書院,現在亦沒 ...
學懂放下,做人會開心啲...

sinalv5233 發表於 19-3-14 22:20

謝謝你,兩間都是好學校!可憐天下父母心而已!真心想聽聽些客觀的意見,如果給大家 ...
言重了! 你沒有造成困擾。 其實以band1頭的成績 入荃官都應該十拿九穩,比考林護 更有把握。

以band1頭的成績 入荃官都應該十拿九穩?

YDLFATHER 發表於 19-3-14 22:57

以band1頭的成績 入荃官都應該十拿九穩?
對不起, 其實我沒有實際數據. 其實我只是覺得樓主兒子有才能考得好直資,考到荃官的機會很大。

Sheep06 發表於 19-3-14 22:14
我不想騎劫這帖,祝樓主入到合適的理想中學!利申:我不是英華書院畢業,也沒有子女就讀'英華書院,現在亦沒 ...
直心希望帖友能給人家基本的尊重,以癫狗稱呼人絕對是不禮貌。成件事起因是荃湾style,與癲狗二個有貶義的稱呼,而5tgb祗是提出問題反問帖友而已,答案是帖友由心而發的,有什麽踩唔踩呀? 反而二個貶義稱呼則明顯是踩人呀!5tgb出帖是希望大家集中分析客觀事實,希望大家唔好再以一些豪無事實根据,無中生有的陰謀論去看5tgb!!

回覆樓主:

荃官眼界不及英華係事實

sissysze 發表於 19-3-15 08:12
荃官眼界不及英華係事實

認同
如果一心只求DSE成績,當然荃官