用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IS v LS
go

IS v LS [複製鏈接]

最近幾單有關教育界或學校嘅新聞,如聖保祿、天水圍東華三院教師跳樓大控訴等,睇到LS 嘅情況,老師唔開心、壓力大,點會有高質素教學及幫助學生,校長濫權,自以為事,又點可以提升教學質素。
如果有資源能力,送子女到IS 係一個好選擇。

0    0    0    0

Osiana 發表於 19-3-13 12:40
最近幾單有關教育界或學校嘅新聞,如聖保祿、天水圍東華三院教師跳樓大控訴等,睇到LS 嘅情況,老師唔開心 ...

這事大家都不想發生,我覺得不好拿這些來比較IS和LS. …

Charlie妹 發表於 19-3-13 13:19
很同意, 老師們不論在IS或LS也有自身的壓力, 但真的不應拿來作為LS/IS比較的理據
應該放回在自己孩子的性格 / 課程 / 將來升學 / 校址等客觀因素來分析LS / IS
LS / IS 也好, 各有所長, 但願孩子們享受校園生活

merci2046 發表於 19-3-13 14:02
很同意, 老師們不論在IS或LS也有自身的壓力, 但真的不應拿來作為LS/IS比較的理據
應該放回在自己孩子的性格 ...

Totally agree. 樓主只用一兩單例子以偏概全,不用理性分析,只盲目抬舉IS, 不是大家想聼的。這樣也有違IS open minded ,多元的精神。

回覆樓主

Is亦有Hea爆同冇愛心嘅老師

抺茶雪糕 發表於 19-3-13 14:33
Is亦有Hea爆同冇愛心嘅老師

是的,新家長唔好對IS有天堂般幻想,多讀幾年,會發現老師好唔好全憑運氣。

回覆樓主:

的而且確,這些事發生在LS的比率會遠遠多過IS, 因為老師一般的工作會較繁重,有些甚至被受壓迫(像今次東華事件只是冰山一角),或前景也不保,老師不決樂,怎樣能教出快樂的孩子?

Charlie妹 發表於 19-3-13 13:19
大家當然唔想呢d事情發生,不過呢d事情都不是以偏概全的個別例子。
好多LS學校將新老師定為每年簽約, 將1個全職位拆做3個 part time位,新教師只好啞忍,舊教師就明哲保身亦在所難免。 這個情況已經出現了很多年。

一位老師無安全感,只要迎合上頭喜好,非以學生為本,又點樣可以有心機有能力去關顧學生需要?

IS 都有好多合約制,但IS 老師嘅流動好大,而且待遇比較合理,唔似LS d校長咁pk.

香港嘅國際學校愈來愈多,近幾年有不少新校,製造不少學額都收足生,亦有不少人提早往外地升學,就知道有好多家長投誠實一票。

講真,如果LS 辦得好,家長就唔使用咁多錢俾小孩子去IS.

Moonlight819 發表於 19-3-13 15:18
的而且確,這些事發生在LS的比率會多過IS, 因為老師一般的工作會較繁重,老師不決樂,怎樣能教出快樂的孩子 ...
唔好話IS 比LS 好,將心比己,愉快工作環境是非常重要。
教育係對人嘅工作,老師嘅情緒都好影響學生。

貝珠 發表於 19-3-13 14:22

Totally agree. 樓主只用一兩單例子以偏概全,不用理性分析, ...

小朋友以前讀幼稚園時,外籍老師比本地老師舒服好多,其中一原因係大部份行政、與家長溝通的責任會落在本地老師身上,但唔代表本地老師人工高過外籍老師.....

回覆樓主

我小朋友小學第一個老師好冇耐心,曾向我投訴,話我仔「asked too many questions」,但之後換咗一個班主任好好。轉校後佢依然多提問,仲得到老師讚賞。

so真係好睇運氣~

hitommycc 發表於 19-3-13 22:21
我小朋友小學第一個老師好冇耐心,曾向我投訴,話我仔「asked too many questions」,但之後換咗一個班主任 ...
因為老師可能好多野做,無咁嘢時間去聆聽。
同埋本地教師好多唔識或不喜歡處理多多野問嘅小孩子。

反而,外國老師一般會話"this is a very good question.  We may discuss it afterwards... etc" 就耍走頑皮學生

Osiana 發表於 19-3-14 00:05
因為老師可能好多野做,無咁嘢時間去聆聽。
同埋本地教師好多唔識或不喜歡處理多多野問嘅小孩子。

外國人老師講野係比較正向,令小朋友更喜歡學習

Osiana 發表於 19-3-13 12:40
最近幾單有關教育界或學校嘅新聞,如聖保祿、天水圍東華三院教師跳樓大控訴等,睇到LS 嘅情況,老師唔開心 ...

一般而言,Is 多TA, 其他團隊支援, 少D野做,冇甘急趕,心情自然好D,面口寬容D。

回覆 抺茶雪糕 的帖子

西人好像普遍真係hea d

luckybaby2011 發表於 19-3-14 09:25
回覆 抺茶雪糕 的帖子

西人好像普遍真係hea d
或者用另一種說法, work smart

virginiatse 發表於 19-3-14 08:34
一般而言,Is 多TA, 其他團隊支援, 少D野做,冇甘急趕,心情自然好D,面口寬容D。
...

是的,「資源」同「面口」成正比比你忙到死都笑唔出,仲邊有耐性

merci2046 發表於 19-3-14 09:28
或者用另一種說法, work smart

佢地絕對是work smart

回覆 picamama 的帖子

都係㗎,我仔其實連A-Z都未寫好(現在K2),但佢認得唔少生字,如School, pen, board, bus, 等等。而且已經可以用玩具自己編一場好似peppa pig咁嘅role play. 唔好以為無功課無syllabus 就無野學到呀~
‹ 上一主題|下一主題