用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS, LS同SJC
樓主: hanghang2008
go

DBS, LS同SJC  

DBS可以不理,SJC文科優,LS理科優.......咁我都可以不用理會了........

hanghang2008 發表於 19-3-12 22:06
大家會點揀?
如果無宗教考慮,三間是但一間都OK。

jumphigh 發表於 19-3-13 11:00
我並冇做過精準嘅資料分析同統計,只係基於 一向坊間嘅觀感,同校外眾多相關項目比賽的參與度及成績作出評 ...
我完全没有概念,怎样指正?只是说到优劣,总得有个标准根据的吧。根据你的讲法,应该是SJC在文科的表现上,相对于其他男校,给人的感觉特别出色,对吗?

IloveJJ 發表於 19-3-13 10:59
測驗日長,係指測完一科,好耐先到第二科?定好多野測?

SJC UT 日數多啲

王家爸爸 發表於 19-3-13 11:02
如果無宗教考慮,三間是但一間都OK。
亞Wong Family爸爸,呢度有的毒霧散播緊,我就識好少好少,所以唔敢扮代表,你嚟喇.

ilyrd 發表於 19-3-13 10:57
DBS可以不理,SJC文科優,LS理科優.......咁我都可以不用理會了........
男校點會文科優?當然BIO除外。

猴子爸 發表於 19-3-13 11:04
我完全没有概念,怎样指正?只是说到优劣,总得有个标准根据的吧。根据你的讲法,应该是SJC在文科的表现上 ...
其實點解唔自己親自去了解下?三間既資料都相當公開。

王家爸爸 發表於 19-3-13 11:10
男校點會文科優?當然BIO除外。

文或理強,係可以做數既,一個尖子考Hist,可達100% 5** ~~~

可能班仔相對斯文啲,所以有這種觀感。不過,從用家家長得知,SJC應該係3間中最嚴的一間。當然,嚴係用來對比的。

回覆樓主:

hanghang2008 發表於 19-3-12 22:24
回覆 cornelius 的帖子

你是指三間都會讀得開心?
不如咁睇:如果讀得又玩得既,三間都會讀得開心。如果讀得唔玩得既,三間都係一般。如果玩得唔讀得既,DBS會好啲(運動員補底做得好啲)。如果唔讀得又唔玩得既,三間都無行。

hueyman    發表於 19-3-13 11:49

sylsylwen2007 發表於 19-3-13 00:50
個人意見男校B1A只有QC和LS。如果仔仔有其他運動要求的,多數選LS了
QC舊年既DSE應該比LSC差好多下。運動就揀DBS好啲啦,支援做得好啲。

王家爸爸 發表於 19-3-13 11:48
QC舊年既DSE應該比LSC差好多下。運動就揀DBS好啲啦,支援做得好啲。

QC差好多?