用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 (LH) VS 朗思 THINK
樓主: Siup01
go

學之園 (LH) VS 朗思 THINK [複製鏈接]

Fatsheep 發表於 19-3-23 12:05
想請教讀LH粵英vs普英,普通話程度有明顯分別嗎?用粵語教學,小朋友吸收會好啲嗎? ...

我唔係讀普英答你唔到,但我n班時聽同學仔媽媽大讚讀普英好好,我揀粵英主要係高機率可以讀番上午班

小野花 發表於 19-3-23 16:06
家長要吾要英語好勁,先協助到小朋友讀書呢?
一般英語我 ok , 但我聽聞好多親子功課都好深?
...

又唔駛好勁既,一段程度都OK,起碼聽得明net teacher 講野囉。
親子功課其實睇你自己,你可以hea可以好比心機,其實一年都得一份,岩岩做完一份要資料搜集,然後整個poster , 加d圖,加少少簡單句子比佢做presentation, 我自己都好認真做因為想囡學下present . 之前要用環保物料整個水果,整架飛機我就hea做。

KamMui 發表於 19-3-23 22:45
我唔係讀普英答你唔到,但我n班時聽同學仔媽媽大讚讀普英好好,我揀粵英主要係高機率可以讀番上午班
...

請問你知不知道如果讀英普班的話,普通話一開始要學拼音嗎?
課外活動方面,學校有沒有合唱團?因為小朋友十分喜歡唱歌跳舞。謝謝!

Siup01 發表於 19-3-24 22:26
請問你知不知道如果讀英普班的話,普通話一開始要學拼音嗎?
課外活動方面,學校有沒有合唱團?因為小朋友 ...

普通話會學拼音,有合唱團不過由老師揀學生非自由參與。

回覆樓主:

coming插班k2 朗思九龍塘, 可以pm我嗎? 想了解多d關於間學校....謝謝

想問think PN 是全英文語境嗎?

Relaxbearlovebb 發表於 19-4-17 15:27

No, mainly Cantonese but with English and mandarin time with native teachers. k1 onwards offer more options which have more English exposure

Siup01 發表於 19-4-18 09:55
No, mainly Cantonese but with English and mandarin time with native teachers. k1 onwards offer more ...

Thanks
As my friend recommended Think more than Boxhill

Any comment about Boxhill?

Relaxbearlovebb 發表於 19-4-18 10:01
Thanks
As my friend recommended Think more than Boxhill

Sorry I don’t know much about boxhill.

Relaxbearlovebb 發表於 19-4-17 15:27

PN 要全英 or 大部分時間係英文嘅學校,浸信會奥基英文幼稚園絕對係一間好學校。

小班,專科專教,體育堂都係英文,NET做班主任,全日在課室,除佐中文堂,大部份時間都係英文。

英文語境真係一流。 缺點係學校比較吊腳,不過,如果自己揸車接送會方便,因為學校有停車埸,可以方便泊車接送。
‹ 上一主題|下一主題