用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 (LH) VS 朗思 THINK
go

學之園 (LH) VS 朗思 THINK

小朋友現讀朗思PN,升英普K1,喜歡小班活動教學形式,英文語境,老師有愛心,但程度較淺。現有學之園 K1 英普offer。知道LH考直資私小成縝理想,但想了解一下學校老師有愛心嗎?功課會大量嗎?學習是較活動還是傳統? 英文程度好嗎?朗思是happy school, 小朋友日日喜歡返學,擔心如轉校會否適應和跟得上課程?
我希望可培養小朋友喜愛閲讀和主動學習,非單一只著重谷成績。謝謝。

Siup01 發表於 19-3-12 21:35
小朋友現讀朗思PN,升英普K1,喜歡小班活動教學形式,英文語境,老師有愛心,但程度較淺。現有學之園 K1 英 ...
現讀生,老師有爱心,K1功課量不大,上學期每天一頁,下學期兩頁。學習是活動的,Net 班主任,我小朋友冇謮N直讀K1暫時亦跟得上,每星期亦要借图書回家閱讀

Leetabo 發表於 19-3-13 23:30
現讀生,老師有爱心,K1功課量不大,上學期每天一頁,下學期兩頁。學習是活動的,Net 班主任,我小朋友冇謮 ...

請問LH小朋友有無出去外補中英數?或英文不需要外補?thanks

cammi321 發表於 19-3-13 23:54
請問LH小朋友有無出去外補中英數?或英文不需要外補?thanks
我自己冇,認識兩个同學家長亦話冇,有一个有上英文班,不過呢D好个人。。。自己決定需要與否。。

Leetabo 發表於 19-3-13 23:30
現讀生,老師有爱心,K1功課量不大,上學期每天一頁,下學期兩頁。學習是活動的,Net 班主任,我小朋友冇謮 ...

謝謝,LH 有否有出外參觀活動? 一班三十人,老師教導照顧上會否足夠?

Siup01 發表於 19-3-14 08:39
謝謝,LH 有否有出外參觀活動? 一班三十人,老師教導照顧上會否足夠?
...
一班28人,上堂分二组,有3個老師,照顧足夠。上學期一次,下學期亦已有一次參觀

Siup01 發表於 19-3-12 21:35
小朋友現讀朗思PN,升英普K1,喜歡小班活動教學形式,英文語境,老師有愛心,但程度較淺。現有學之園 K1 英 ...

LH是活動教學,學生有好多機會通過參與或體驗去學習,唔係傳統坐定定齋聽老師講果種方式,所以LH唔會好似其他幼稚園咁定期派本蓋左”已閱”印課本俾你話你知上堂教左,而係定期upload學校生活相片同學習主題。

Leetabo 發表於 19-3-14 09:08
一班28人,上堂分二组,有3個老師,照顧足夠。上學期一次,下學期亦已有一次參觀
...

請問LH一班有3位老師,是雙班主任,加一位assistant teacher? 如英普班的話,會否有一位老師講廣東話?

benlaulaulau 發表於 19-3-14 11:54
請問LH一班有3位老師,是雙班主任,加一位assistant teacher? 如英普班的話,會否有一位老師講廣東話?
...
第三位係Assistant, 仍係國語老師,冇廣東話老師

回覆樓主

LH for sure
活動照片upload得好快手,有時即日就有
家長會好清楚小朋友學習情況

pekovian 發表於 19-3-14 19:17
LH for sure
活動照片upload得好快手,有時即日就有
家長會好清楚小朋友學習情況

謝謝回覆。我係working mom,工作時間都算長,放工後唔會有很多時間陪做功課,儘量想和小朋友玩下親子遊戲和閲讀。請問k2-3 功課深嗎?需要家長每晚跟功課追進度嗎? 有人話學校期望家長多參與,我非常欣賞,但又擔心未必常常請到假。謝謝!

Siup01 發表於 19-3-14 21:56
謝謝回覆。我係working mom,工作時間都算長,放工後唔會有很多時間陪做功課,儘量想和小朋友玩下親子遊戲 ...

我小朋友可以自己完成功課,我放工回來check完改少少,之後就親子時間

謝謝回覆。我係working mom,工作時間都算長,放工後唔會有很多時間陪做功課,儘量想和小朋友玩下親子遊戲 ...

我覺得LH其實十分適合WM, 因為學校俾到好多支援,慳番好多WM'跟'學校野既時間,如大部分通告回條都係網上回覆,通常星期五一次過出晒,搭車時已可睇/簽晒回條。學校有教材同圖書提供,WM唔駛再喺坊間搵圖書。K2有埋啟迪班,學術亦足夠考小,唔外補都足夠。

學校提供好多機會俾家長參與,如義工,觀課,欣賞聖誕表演,校長茶聚,故事爸媽等等,但參唔參與學校從來無強制,個人覺得小朋友會見到你既活動就最好參與,否則小朋友見唔到自己爸媽可能失望,但其他活動家長自行衡量應否/能否請假出席,我個人從未去過校長茶聚,故事爸媽報左名但亦抽唔中,都無做過義工。

另外,LH每班有家長班代表,通常班代表係前輩(有兄姊/畢業生),有乜問題可在班谷問班代表,佢地非常幫到手,即使解答唔到佢地會代問老師。班代表亦會定時remind家長一d重要事項,其他家長好易跟,我很感激我的班代表,佢真係非常helpful。

回覆樓主

呀囡讀緊K2, 我覺得學校透明度高,對家長支援足夠,佢地會自己製作vedio, 同埋教材比小朋友,每個主題都有教材帶番學校,可以自己同小朋友玩,例如今期講動物,佢會有d紙公仔,紙動物園比你活動式同你小朋友在家學習,又會有一本英文vocabulary card (for N)比你同小朋友練,中文字卡都有。當然你唔想用都唔會逼你用,我自己就一時時啦,有期老師打黎話佢邊度跟唔上就用呢d同佢谷下我囡都好鍾意。 有無補習我覺得睇家長,我自己覺得學術方面係完全唔駛的,但有些家長都會外補,同埋間間分校唔同,我自己就安排佢一星期兩日興趣班, 畫畫同同合唱團。

KamMui 發表於 19-3-15 10:03
呀囡讀緊K2, 我覺得學校透明度高,對家長支援足夠,佢地會自己製作vedio, 同埋教材比小朋友,每個主題都有 ...

謝謝大家的詳細資料!  學術方面,英文幾時開始phonic? 囡囡現在朗思PN開始認字母數字,未開始phonics. LH K3 可以開始自行blending 讀字嗎?中文是否k1寫缐K2寫字? 普通話是否由拼音開始? 還是先著重認字?
唔好意思咁多問題,感激幫助!

回覆樓主

現在我讀K2,準備報小學,身邊朋友就開始谷小朋友,我就好得閒,呢一刻我覺得自己真係簡岩學校,因為K2有啟迪班,唔駛出面再搵,小囡中英文都唔錯,因為學校語境好,每日都浸淫在英語中文中(我讀英粵),佢唔怕講英文,又會多發問,出黎present 唔怯場。我tatget 直資,呢一刻未知成績(因我囡邏輯思考弱,同埋唔專注,呢個都怕會影響佢)但其他朋友而家好多都要帶囡去補英文,面試班,講故事,我囡就無呢d壓力。

Siup01 發表於 19-3-15 10:20
謝謝大家的詳細資料!  學術方面,英文幾時開始phonic? 囡囡現在朗思PN開始認字母數字,未開始phonics. LH  ...

n 開始phonics ,讀音,知道A 是‘丫’發音但未必知佢叫A,K開始要link A with ‘丫‘發音,而家k2 要blending,3個字的blending 要好熟。N, K都要認字,有唔同程度的,我忘了。而家K2要識簡單閱讀理解。K先畫線條,學揸筆,K2要寫字了,例如小馬,下雨,青蛙....

(應該係咁,因我算hea家長,所以可能記錯)

回覆樓主

老師好好,會打比你,n就會成日打,K都間唔時手,K2就多數你個小朋友跟d野唔上先打比你(所以寧願唔打) 但一年有兩次觀課,家長日,你有問題都可以寫紙條,打電話,不會有‘不知道呀囡在學校會點呢?’呢種程況