用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 (LH) VS 朗思 THINK
樓主: Siup01
go

學之園 (LH) VS 朗思 THINK

學之園

LH for sure

回覆樓主:

無得比~
LH 贏哂~ 無論課堂質素同老師既質素~
但有一樣野,LH 真係比較貴,下年學費會突破6000~ 1年七萬幾,真係幾恐怖~

kenyuenkc 發表於 19-3-17 08:16
無得比~
LH 贏哂~ 無論課堂質素同老師既質素~
但有一樣野,LH 真係比較貴,下年學費會突破6000~ 1年七萬幾 ...

謝謝。其實朗思都唔便宜,要六萬左右。不過在過去9個月,發覺校長丶本地或外籍老師丶甚至嬸嬸都好nice好有愛心。因為小班,大家都很快記得小朋友的名字和了解性格。我不太清楚LH情況,只是覺得在面試時老師比較嚴,問問題一題接一題,較少引導小朋友。唔知係因為面試趕流程時間丶還是本身如此。我小朋友較慢熱,好依賴老師有耐性和鼓勵,因面試時感覺如此,所以有少少擔心入學後老師是否有愛心,令小朋友喜歡返學。

Siup01 發表於 19-3-17 15:07
謝謝。其實朗思都唔便宜,要六萬左右。不過在過去9個月,發覺校長丶本地或外籍老師丶甚至嬸嬸都好nice好有 ...

我女讀LH, 我有fd 個仔讀Think~
一去到面試, 佢地得到既結果分別太大~

因為課程同眼界既分野~

不用擔心,每個老師同校長都好nice ~

kenyuenkc 發表於 19-3-17 16:22

我女讀LH, 我有fd 個仔讀Think~

謝謝各位的意見!非常有用!

謝謝。其實朗思都唔便宜,要六萬左右。不過在過去9個月,發覺校長丶本地或外籍老師丶甚至嬸嬸都好nice好有 ...

在面試時,我自己覺得老師同校長都較嚴肅,也有猶豫過,但實際上老師和校長確實有愛心(基於我自己和老師及校長的接觸及觀察),我估係因為連續幾日要不停面試大量考生,所以老師變得有點流水作業。

wg_ann 發表於 19-3-18 09:21
在面試時,我自己覺得老師同校長都較嚴肅,也有猶豫過,但實際上老師和校長確實有愛心(基於我自己和老師 ...

LH Interview時我都覺得老師們冷冰冰,但入學之後係完全唔同,老師好多笑容,好關心學生,d NET仲會擁抱學生,等佢地有多d安全感。
有朋友半開玩笑話,可能interview時老師專登cool d, 可以scan邊d小朋友面對冷冰冰的陌生人仍然可以表現好好,唔知係咪真(emoji)

回覆 kenyuenkc 的帖子

There are indeed many other factors. Not 100% affected by school

Kainy 發表於 19-3-18 14:15

There are indeed many other factors. Not 100% affected by school

Agreed. 考小最重要係小朋友能力,唔關讀邊間幼稚園問題,而小朋友能力係要靠父母點去栽培

想問下你小朋友係讀邊間朗思PN?我仔仔都有九龍塘朗思Offer,都想了解下學校,thanks

idy0722 發表於 19-3-18 17:34
想問下你小朋友係讀邊間朗思PN?我仔仔都有九龍塘朗思Offer,都想了解下學校,thanks ...

PM 你

vaniceda 發表於 19-3-18 15:33
Agreed. 考小最重要係小朋友能力,唔關讀邊間幼稚園問題,而小朋友能力係要靠父母點去栽培
...

咁希望你地正確啦~  

Kainy 發表於 19-3-18 14:15

咁一定唔會100%既~
因為同一間幼稚園,都會有啲入好學校,有啲入唔到~
但整體係唔會太差~
父母既栽培同小朋友既性格都係好重要~

但我會覺得,學校佔呢部分高達50%~

想問下去到面試會知道分別太大, 係咪即係THINK 既LEVEL 跟唔上呀? 可以分享多D嗎?

sambeebee 發表於 19-3-21 15:51

想問下去到面試會知道分別太大, 係咪即係THINK 既LEVEL 跟唔上呀? 可以分享多D嗎?  ...

think 既課程跟足教署指引~
但考直私既,一般考k3 至 p1 題目~
而LH 出名在佢係為左考直私去訓練學生~
5間LH 共有37 YW n 42 TSL offer~

kenyuenkc 發表於 19-3-18 22:03
咁一定唔會100%既~
因為同一間幼稚園,都會有啲入好學校,有啲入唔到~
但整體係唔會太差~

同意,睇某些小學收生取向,幼稚園有一定的影響。
俾我都會揀LH。

回覆 KamMui 的帖子

想請教讀LH粵英vs普英,普通話程度有明顯分別嗎?用粵語教學,小朋友吸收會好啲嗎?

KamMui 發表於 19-3-15 10:03
呀囡讀緊K2, 我覺得學校透明度高,對家長支援足夠,佢地會自己製作vedio, 同埋教材比小朋友,每個主題都有 ...
想請教讀LH粵英vs普英,普通話程度有明顯分別嗎?用粵語教學,小朋友吸收會好啲嗎?

wg_ann 發表於 19-3-15 09:45
另外,LH每班有家長班代表,通常班代表係前輩(有兄姊/畢業生),有乜問題可在班谷問班代表,佢地非常幫到 ...

家長要吾要英語好勁,先協助到小朋友讀書呢?
一般英語我 ok , 但我聽聞好多親子功課都好深?