用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 有冇必要?
go

有冇必要? [複製鏈接]

小一仔仔幼稚園時政府評左佢係自閉譜系, 小一前評估就話佢有限智能(但mark住因專注問題評估結果不能作準)。佢上左小學咁多個月就成日比老師投訢佢唔守規則... 興趣班又係成日比老師留低講兩句。
興趣班老師(唔知佢個case) 傾開話佢好聰明, 叫我同佢做IQ TEST睇下佢有咩才能去發揮唔好浪費天資, 但學校老師又冇咁提議過,只係話佢唔似有限智能。。。。其實有冇需要做智能評估呢?

我有諗過興趣班老師係睇得出佢唔妥,好聽D話佢資優,但如果真係可以check到邊方面有才能又真係有用, 但如果只得一個分數又冇咩意思。。請問有冇測試可check到多方面呢? 或者係咪學校老師觀察更加可信?
   0    0    0    0

回覆樓主

是那些興趣班?你有叫他舉例子嗎?

回覆 心急媽媽xxx 的帖子

係合唱團, 我又冇問例子

回覆樓主:

戒色素和防腐劑
E129色素用來醃製叉燒,故戒叉燒
圖片的成份會影響小朋友,由其過動
買東西時看成份。
糖果都有圖表內的色素,留意。

回覆樓主:

看看屋院附近的中心,有否社交訓練,情緒管理等的課程上。

choichoibb2011 發表於 19-3-12 17:48
小一仔仔幼稚園時政府評左佢係自閉譜系, 小一前評估就話佢有限智能(但mark住因專注問題評估結果不能作準)。 ...

有些自閉小朋友會有特異功能,例如音樂,超強記憶力,亦有不少資優,你可以發掘下再培育。

thanks a lot!
‹ 上一主題|下一主題