用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點處理阿哥上午班,阿妹下午班?
go

點處理阿哥上午班,阿妹下午班?

哥哥正在讀某一間K2上午班,妹妹考哥哥那間K1暫時只有waiting。另一間收了妺妹下午班。 我已寫了信給兩間幼稚園, 求位信和轉上午班的信。 大家有沒有經驗 處理一個上午班另一個下午班? 本身兩間幼稚園離我家 都不太遠可以行路返學,來回約45分鐘,工人姐姐一手包辦。

如果妹妹無法轉上午班, 即係話 姐姐每日要行四轉。 仲要朝早要叫醒妹妹一齊送哥哥返學,而下晝又要帶埋哥哥去送妹妹返放學,諗起都頭痛。
暫時只諗到其中一位搭校巴,減少麻煩。大家有冇其他建議?謝謝各位意見!

如 有一位 老人家 幫手 就可以解決.

老人家 來到 睇住妹
工人 送哥 返學
工人 回家 煮飯
老人家 接哥 放學
哥, 妹, 老人家 & 工人 lunch
老人家 送妹 返學
工人 洗碗
工人 清潔屋企
老人家 在家 睇住哥
工人 接 妹 放學
工人 回家煮飯
哥, 妹, 老人家 & 工人 & you dinner
老人家 可閃
工人 洗碗

這樣 老人家 不會太辛苦 .... 不過, 要預左 平日 ( Mon-Fri ) 冇哂 自由時間 ( at least 7am to 8pm )

wccfgoldcard 發表於 19-3-12 15:28
如 有一位 老人家 幫手 就可以解決.

老人家 來到 睇住妹

就係冇老人家幫手呢~

回覆樓主:

我覺得應該兩個都搭校巴, 來回行路45分鐘太耐了吧

fadgare 發表於 19-3-12 17:22
我覺得應該兩個都搭校巴, 來回行路45分鐘太耐了吧

我工人會推孖b車來回。如果2個都搭校巴好重皮,這是最壞打算。

回覆樓主

我宜家都是一個上午一個下午,因為學校所有k3返下午。認真睇下有無對點校車,就算家傭或長老走幾多轉都是樓下。
其實整個時間表安排都複雜,尤其午餐。不過,都有好處屋企清靜好多,專心好多

Babyworldonline 發表於 19-3-12 17:28
我工人會推孖b車來回。如果2個都搭校巴好重皮,這是最壞打算。

咁午飯點樣安排, 工人出去咁長時間好難預備

fadgare 發表於 19-3-12 18:17
咁午飯點樣安排, 工人出去咁長時間好難預備

可能要妹妹11點就食,食完去接哥哥,回家大約12:40(如步行),到哥哥食飯食到一點幾要落樓送妹妹上校車。仲未知校車上落時間,如果要一點上車就大鑊!

bj1315 發表於 19-3-12 17:36
我宜家都是一個上午一個下午,因為學校所有k3返下午。認真睇下有無對點校車,就算家傭或長老走幾多轉都是樓 ...

有諗過如果妹妹轉唔到上午,就轉哥哥下午班,不過佢既同學仔就唔同哂

回覆樓主

哥哥讀緊,妹妹也不收,好無人情味

lcyesther 發表於 19-3-12 19:45
哥哥讀緊,妹妹也不收,好無人情味

可能阿妹interview表現太差

如妳情況, 得工人一人幫, 就算 工人 唔怕辛苦, 做到哂 接送/煮飯 加 基本家務 咁利害, 妳果一對仔女, 呢幾年 都會 好頻撲辛苦, 成績/身體質素 一定差左, 所以 只有

請多 一個 鐘點/相熟帥奶/工人 幫手 頂左 老人家位
或 一齊 轉去 讀 同一間幼稚園 + 同一個時段

wccfgoldcard 發表於 19-3-13 09:49
如妳情況, 得工人一人幫, 就算 工人 唔怕辛苦, 做到哂 接送/煮飯 加 基本家務 咁利害, 妳果一對仔女, 呢幾 ...

家下到9月開學仲有5個月,希望仲有轉機。
希望阿妹成功轉到上午班,咁就一天光哂。
或者犧牲阿哥轉下午班,但d同學唔同哂
最後係,2個都搭校車。
冇其他家人/鄰居 support底下作出的決定。