用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 any speaking class to recommend?
go

any speaking class to recommend? [複製鏈接]

coz I think my girl cannot express herself well
   0    0    0    0

emma1985 發表於 19-3-14 22:57
You meant speech therapy or English oral lessons?

she is native in English, studying in local school, but she cannot express herself well in Cantonese. of course we are born in hk , native hk too

ramuza 發表於 19-3-14 23:37
she is native in English, studying in local school, but she cannot express herself well in Cantones ...

If u both are native, why couldn’t u speak to her in Cantonese? Does she have communication problems with others in the school?

Cheeselover 發表於 19-3-15 06:53
If u both are native, why couldn’t u speak to her in Cantonese? Does she have communication proble ...

其實我係想佢講廣東話嘅用詞再用得好啲

ramuza 發表於 19-3-15 20:09
其實我係想佢講廣東話嘅用詞再用得好啲

The practice she does more, the better her Cantonese will be. I am wondering where her native English she gets if she is studying in local school? How does she communicate peers at school?

原來樓主你是想女兒去所說廣東話? 好特別下!   其實是否等於要學好中文? 因為我相信佢是會說普通程度廣東話, 但你想佢學好文字層面的中文?

HaYi 發表於 19-3-15 21:36
原來樓主你是想女兒去所說廣東話? 好特別下!   其實是否等於要學好中文? 因為我相信佢是會說普通程度廣東話 ...

我係想佢可以表達到自己 好啲清晰啲

ramuza 發表於 19-3-16 00:27
我係想佢可以表達到自己 好啲清晰啲

佢反而唔識得講普通話

學校有教但係好淺

Cheeselover 發表於 19-3-15 21:32
The practice she does more, the better her Cantonese will be. I am wondering where her native Engli ...

her sister is studying in international school so she talks to her in English at home

ramuza 發表於 19-3-16 00:29
her sister is studying in international school so she talks to her in English at home

但父母不是跟她說廣東話話?

picamama 發表於 19-3-16 07:31
但父母不是跟她說廣東話話?姊妹也不懂說廣東話?你地在家要佢地講番廣東話,叫她讀中文書讀出聲,參加全 ...

可能因為我細個都係加拿大讀書我覺得我自己嘅中文用詞都唔係太好

picamama 發表於 19-3-16 07:31
但父母不是跟她說廣東話話?姊妹也不懂說廣東話?你地在家要佢地講番廣東話,叫她讀中文書讀出聲,參加全 ...

閣下經驗應該可以幫助Ramuza, 如何平均語境達至最佳效果,我自己也花時間平衡三匹馬速度以至不失速。

有親人ABC, 現家在美國, 都從出世在家堅持廣東話, 另出外補中文,  ,  不過是美國補中文用材一般比香港低三四年以上,  好多年我見佢來來回回都是可溝通level, 讀少少中文,  中文的用句能力程度到底不比在香港大在讀local school 的小朋友.  她家有兄姐都是ABC, 亦是同一教育, 但在家幾個小朋友自然會說英文, 父母長時間出外工作, 見到父母才會說一點廣東話. 所以不會期望有香港普通小朋友說廣東話的能力.
在香港, 以前我細仔都因是英普幼稚園英文小學, 我們又只許他看英文的卡通, 英文OK, 中文會以普行先, 讀文章自用普, 說話就用廣, 但慢慢大了, 他自己(偷)看多了廣東話的卡通片, 我覺得他中文以廣東話思考多左. 懂用的廣東話亦較豐富, 如果看"劇" 應可更改善, (不過我家冇習慣看廣東話劇)     

所以我覺得如果是你要求小朋友說話不止平日對話level, 要有一家的鋪排用詞, 第一是要給她多機會用, 例如姐妹間一定要用, 另外去補中文 ,  香港不太覺有廣東話speaking 班 (可能針對外國人的才有, 你要問問外國朋友) , 一般應是"應用中文班"多, 用廣/普都有, 如沒記錯"早慧" 是用廣東話的, 初班時有必朗讀文章要小朋友去讀, 識字之餘亦會識讀.  另外可以join一些網上的中文平台, 我見阿仔小學join  的很多如 "智愛"  等等都有普/廣可選, 可以開一文出來跟讀.  另外可以看廣東話卡通, 是最易改善之法,

ramuza 發表於 19-3-16 07:32
可能因為我細個都係加拿大讀書我覺得我自己嘅中文用詞都唔係太好

唔知阿女幾年班?其实过左某个年齡佢地就只会用自己舒服既語言溝通,好难逼。我表妹弟係HK出世既半唐番,屋企講法文,番学用英文法文,同我地就用广東話,流利既,但就當然無我地詞彙禁豐富。家姐中国化d,听四大天王歌大,細佬鬼仔-样。可能家姐好細开始參加芭蕾舞班同操水,全部小朋友地道HK人,由細玩大所以广東話好过細佬。
‹ 上一主題|下一主題