用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 單獨乘搭飛機兒童一問
go

單獨乘搭飛機兒童一問

請問一下有無家長的小朋友12歲以下,有用過邊間航空公司的無人陪伴的兒童服務? 想知多啲呢方面資料,謝謝。

大多機都有無人陪伴的兒童服務, 不過多數要比 $ 的

過客 發表於 19-3-11 22:49
大多機都有無人陪伴的兒童服務, 不過多數要比 $ 的

我都有查詢過唔同航空公司,收費各有不同

回覆樓主

用過 CX 去美國,check in 時約好幾點習合,一眾小朋友由航空公司服務員陪同過關去 Gate,落機前再習合佢地坐埋一齊(唔知點解有咁多位剩),陪佢地過關攞行李,去到交俾之前已經填好名嘅人手上。

唔係間間航空公司有,BA 已經取消咗UM service 。

Chole 發表於 19-3-11 22:51
用過 CX 去美國,check in 時約好幾點習合,一眾小朋友由航空公司服務員陪同過關去 Gate,落機前再習合佢地 ...

Thx for your info
我問過KLM, Finnair 同Lufthansa
由英國返香港
唔知仲有無其他家姐試過用呢幾間的special care

cowcow18 發表於 19-3-11 22:37
請問一下有無家長的小朋友12歲以下,有用過邊間航空公司的無人陪伴的兒童服務? 想知多啲呢方面資料,謝謝。 ...

你想知道什麼資料?想坐邊間航空公司?

我小朋友用過CX and 維珍的UM service, 都是去到counter check in, 然後地勤人員會告訴小朋友幾點回到指定地點集合,交哂passport/BR card/HKID card 比地勤人員,然後帶小朋友過海關至登機閘口及上機,通常會安排有UM service 的小朋友坐埋一起,直到到達香港或英國,再由當地的地勤人員帶著小朋友入境及取行李,之後交給已經確定的接機家人或學校職員接走小朋友。

CX有,唔貴的,臨落機前30分鐘會帶你坐頭等空置位,方便空姐帶你落機

回覆樓主

小朋友用過CX 的UM , 通常Group埋坐機尾 , 有時網上Check in 見到機尾的位是U字 就係留比UM , 會最後落機 , 有職員帶她們登機和落機 、過關 、取行李直至交比 接機者 。

現在孩子過了12歲 , 沒用UM服務 ,但 有時香港飛英國 , 落機都會有職員陪同落機 ,帶她過關 , 但不是次次都有這安排 , 香港地勤說是英國政府規定 ,未夠16歲不能獨自乘搭交通 還是過關等規定 。

katrinafu 發表於 19-3-12 18:01
小朋友用過CX 的UM , 通常Group埋坐機尾 , 有時網上Check in 見到機尾的位是U字 就係留比UM , 會最後落機  ...
我仔上年14歲, 我無要求UM, 但香港check in 時, 空姐比左佢, 行李都優先出, 英國回程就無被安排到

回覆 Bambi 的帖子

咁正? 我個囡話佢等全機人落晒先到佢地落