用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 2歲半語言治療內容
go

[聽/語障] 2歲半語言治療內容 [複製鏈接]

本身係耀能上緊, 但上左大約12-13堂, 覺得老師做來做去都係O固D 活動, 但阿囝唔係因為冇進步所以要重覆教同一樣野喎...

EG. 玩用車載動物, 會問邊個坐車, 咁叫佢揀豬定牛咁LA...之後問佢揀坐車定船,
其實之前教佢名詞時己經係咁教, 教佢揀依個係豬, 依個係牛...咁而家己經學識左好多名詞, 咁而家都開始3組的短句, 真係仲要咁教?
因為佢話我囝聽問題未聽得好穩陣, 唔係乜情況都識, 咁要打好基礎先, 想問下係米咁架?

有冇語言治療師可以答我呢?

同埋佢教我的方法, 係家中做多2次, 囝就冇興趣再玩那玩具, 根本唔會再答我那些問題...咁點呢?

0    0    0    0

PearPearzheng@ 發表於 19-3-11 17:55
本身係耀能上緊, 但上左大約12-13堂, 覺得老師做來做去都係O固D 活動, 但阿囝唔係因為冇進步所以要重覆教同 ...

可以試吓轉人、每人有不同教法

回覆樓主

因為未見過你小朋友,只能估計當時情況。

通常小朋友表達嘅詞彙儲齊日常生活物品、人物、動詞、動物名、簡單概念(如:有/無、乾淨/污糟),治療師會睇番理解簡單問句的能力如何(例如:咩黎架?)。之會又會再訓練2詞片語(人名+動詞、動詞+名詞等)
會唔會小朋友實真係未懂得自行回答問句呢?
最好直接跟治療師討論。
至於玩具,有時有些小孩興趣比較少,只喜歡某一、兩種玩具。咁就可能練說單詞、短句同理解指令都用某幾款玩具

回覆 ChattyST 的帖子

其實佢而家係明白同識答咩黎架的問題, 之前己經識幾堂會答得唔準, 會答左顏色,但回家練左幾次己經唔會,

佢識2詞短句, S+V 或V+S, 但VARIRTY比較少, 可能因為識的字唔多. 而且開始講3詞短句, 爸爸食左餅餅,羊羊坐小巴

咁其實去到依個階段, 要學D 咩呢?

我覺得ST堂堂做的野都一樣咁…我點樣令到佢變化會多D?

係米應該教我點教形容詞? 或者教我點教佢比意見呢?

PearPearzheng@ 發表於 19-3-15 13:22

其實佢而家係明白同識答咩黎架的問題, 之前己經識幾堂會答得唔準, 會答左顏色,但回 ...

其實有時亞媽覺得個仔識既野,亞仔未必真係識,專業人士見過咁多個案,重覆教相信有佢既原因,可能亞仔相關知識未穩固,不如同個治療師溝通下,講出你既祈望

回覆 PearPearzheng@ 的帖子

如果動詞及名詞已學會了一定數量, 那從詞彙種類看, 是應該要學形容詞的, 例如: 有/無, 乾淨/污漕, 乾/濕, 大小, 顏色 等

反映意見這方面, 我覺得直接跟治療師說是最好的!

請問可以pm你果間ABA嗎?想帶仔仔去睇下,Thanks!

其實形容有冇/乾濕/ 大小/ 乾淨污X, 阿囝係ABA 學左, 佢遇到依D 情境會自己講,
如我洗完手模佢, 佢會話媽媽手濕左, 我洗完頭, 佢會話頭髮濕左, 食飯張枱如果有水, 佢會話濕濕.
食飯飯, 佢話自己講冇晒. 倒左D 玩具出來, 會講倒晒出來, 但未必會指住個桶講冇LOR...

即係你製造依D 情境, 問佢, 佢唔係即時知你想佢講依句...語言治療師係堂上都有教過點教有冇/乾濕/乾淨/污X...

‹ 上一主題|下一主題